
Sprzęt i przybory kuchenne: miska na ciasto, pojemnik na ciasto, łyżka kuchenna, sito, stół do wyrabiania ciasta.
Składniki
Produkt | Ilość |
jajko | 1 szt. |
mleko | 250 ml |
woda | 250 ml |
cukier | 1 ul. l. |
drożdże prasowane | 15 gramów |
mąka pszenna | 800-900g |
olej roślinny | 3-4 ul. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim przygotujmy ciasto do testu. W małym pojemniku umieszczamy 15 gram prasowanych drożdży. 
Ugniataj je palcami na drobne okruchy, dodaj jedną łyżkę cukru pudru i 100 ml wody. Podgrzewamy wodę przed dodaniem do ciepłego stanu. 
Mieszaj miksturę łyżką stołową, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą. 
Do pojemnika z rozpuszczonymi drożdżami wrzuć dwie łyżki mąki pszennej, mieszaj na gładką masę, aż wszystkie grudki mąki się rozpuszczą. 
Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym, pojemnik wysyłamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Ciasto powinno wymyślić czapkę, zarobić, powinny pojawić się aktywne pęcherzyki powietrza. 
Po 20 minutach zdejmujemy folię spożywczą, widzimy, że ciasto zarobiło. Przenosimy go do innego pojemnika, w którym będzie można zagnieść ciasto. 
Dodaj do niego pozostałe 150 ml ciepłej wody. 
Dodajemy tutaj również 250 ml mleka, po podgrzaniu do ciepłego stanu wsypujemy jedną łyżeczkę soli, mieszamy. 
Jedno jajko rozbij do małej miski, ubij widelcem, aż żółtko i białko połączą się, a następnie dodaj jajko do miski z ciastem, mlekiem i wodą. Ponownie dokładnie wymieszaj. 
Przesiewamy mąkę pszenną w ilości 900 gramów przez sito, zaczynamy stopniowo wprowadzać do powstałej płynnej masy. Robimy to nie od razu, ale w kilku podejściach, po 100-150 gramów, mieszając łyżką, aby zobaczyć, jaką konsystencję ma ciasto. Powinien być miękki. 
Gdy ciasto jest już prawie gotowe, zalej je trzema lub czterema łyżkami oleju roślinnego, dobrze zagnieść, aby ciasto wchłonęło cały olej. 
Zwijamy ją w kulkę, przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką, kładziemy w ciepłe miejsce tak, aby pasowała. Zajmuje to około półtorej godziny do dwóch. 
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pojemnika – potroiło się ono. Zwilż dłonie olejem roślinnym, połóż ciasto na stole, wyrabiaj, aż stanie się elastyczny, nabierze jednorodnej struktury. Wszystkie pęcherzyki powietrza powinny się z niego wydostać. 
Umieszczamy go ponownie w pojemniku, przykrywamy pokrywką, umieszczamy w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto znów wyjdzie, można z niego zrobić ciasta, smażyć na oleju roślinnym, można też gotować belyashi, piec ciasta w piekarniku. 
Przepis
Dowiesz się, jak prawidłowo przygotować przewiewne ciasto na ciasta, białka. Zobaczysz bardzo szczegółowo cały proces przygotowania ciasta, który przebiega w kilku etapach.
Drodzy czytelnicy, czy musicie gotować smażone ciasta dla swoich bliskich? Jaki rodzaj ciasta robisz? Podziel się swoimi przepisami, podawaj ciekawe, przydatne wskazówki. Powiedz mi, czy przepis opisany w artykule pomógł ci nauczyć się wyrabiać ciasto na smażone ciasta, białka?
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na ciasta w piekarniku
Ciasto bez drożdży na ciasta na kefirze
Miękkie ciasto na ciasta na kefirze
Ciasto drożdżowe na smażone ciasta
Ciasto na smażone ciasta na drożdżach
Smacznego!