Ciasto na smażone ciasta: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na smażone ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne: miska na ciasto, pojemnik na ciasto, łyżka kuchenna, sito, stół do wyrabiania ciasta.

Składniki

Produkt Ilość
jajko 1 szt.
mleko 250 ml
woda 250 ml
cukier 1 ul. l.
drożdże prasowane 15 gramów
mąka pszenna 800-900g
olej roślinny 3-4 ul. l.
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim przygotujmy ciasto do testu. W małym pojemniku umieszczamy 15 gram prasowanych drożdży.

    Drożdże kruszymy do miski.

  • Ugniataj je palcami na drobne okruchy, dodaj jedną łyżkę cukru pudru i 100 ml wody. Podgrzewamy wodę przed dodaniem do ciepłego stanu.

    Do drożdży dodać cukier i ciepłą wodę.

  • Mieszaj miksturę łyżką stołową, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.

    Drożdże wymieszać z cukrem i wodą.

  • Do pojemnika z rozpuszczonymi drożdżami wrzuć dwie łyżki mąki pszennej, mieszaj na gładką masę, aż wszystkie grudki mąki się rozpuszczą.

    Do masy dodajemy trochę mąki z drożdżami.

  • Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym, pojemnik wysyłamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Ciasto powinno wymyślić czapkę, zarobić, powinny pojawić się aktywne pęcherzyki powietrza.

    Po wymieszaniu ciasta przykryj folią, aby drożdże się aktywowały.

  • Po 20 minutach zdejmujemy folię spożywczą, widzimy, że ciasto zarobiło. Przenosimy go do innego pojemnika, w którym będzie można zagnieść ciasto.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć do większej miski.

  • Dodaj do niego pozostałe 150 ml ciepłej wody.

    Dodaj resztę wody.

  • Dodajemy tutaj również 250 ml mleka, po podgrzaniu do ciepłego stanu wsypujemy jedną łyżeczkę soli, mieszamy.

    Natychmiast dodaj mleko.

  • Jedno jajko rozbij do małej miski, ubij widelcem, aż żółtko i białko połączą się, a następnie dodaj jajko do miski z ciastem, mlekiem i wodą. Ponownie dokładnie wymieszaj.

    Po ubiciu jajka wprowadzamy je do ciasta.

  • Przesiewamy mąkę pszenną w ilości 900 gramów przez sito, zaczynamy stopniowo wprowadzać do powstałej płynnej masy. Robimy to nie od razu, ale w kilku podejściach, po 100-150 gramów, mieszając łyżką, aby zobaczyć, jaką konsystencję ma ciasto. Powinien być miękki.

    Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto.

  • Gdy ciasto jest już prawie gotowe, zalej je trzema lub czterema łyżkami oleju roślinnego, dobrze zagnieść, aby ciasto wchłonęło cały olej.

    W prawie gotowym cieście wymieszać z olejem roślinnym.

  • Zwijamy ją w kulkę, przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką, kładziemy w ciepłe miejsce tak, aby pasowała. Zajmuje to około półtorej godziny do dwóch.

    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.

  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pojemnika – potroiło się ono. Zwilż dłonie olejem roślinnym, połóż ciasto na stole, wyrabiaj, aż stanie się elastyczny, nabierze jednorodnej struktury. Wszystkie pęcherzyki powietrza powinny się z niego wydostać.

    Ubij wyrośnięte ciasto, a następnie włóż je z powrotem do miski.

  • Umieszczamy go ponownie w pojemniku, przykrywamy pokrywką, umieszczamy w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto znów wyjdzie, można z niego zrobić ciasta, smażyć na oleju roślinnym, można też gotować belyashi, piec ciasta w piekarniku.

    Nasze cudowne, puszyste ciasto na smażone ciasta jest gotowe.

  • Przepis

    Dowiesz się, jak prawidłowo przygotować przewiewne ciasto na ciasta, białka. Zobaczysz bardzo szczegółowo cały proces przygotowania ciasta, który przebiega w kilku etapach.

    Drodzy czytelnicy, czy musicie gotować smażone ciasta dla swoich bliskich? Jaki rodzaj ciasta robisz? Podziel się swoimi przepisami, podawaj ciekawe, przydatne wskazówki. Powiedz mi, czy przepis opisany w artykule pomógł ci nauczyć się wyrabiać ciasto na smażone ciasta, białka?

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na ciasta w piekarniku                           
    Ciasto bez drożdży na ciasta na kefirze
    Miękkie ciasto na ciasta na kefirze
    Ciasto drożdżowe na smażone ciasta
    Ciasto na smażone ciasta na drożdżach

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author