Ciasto na śmietanie według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Ciasto napowietrzane na śmietanie w zaledwie 40 minut

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • mikser;
  • piekarnik;
  • forma do gotowania;
  • miski duże 2 szt.;
  • śmigać;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • zlewka;
  • sito do mąki;
  • szczotka do smarowania formy.

Składniki

Składniki Ilość
Kwaśna śmietana 200 gramów
Jajka 3 szt.
Skrobia ziemniaczana 2 łyżki stołowe. l.
Mąka pszenna Stos 1,5-2.
Cukier 1 stos
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier waniliowy 15 gramów
Masło 1 łyżeczka
Sól 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania babeczki ze śmietaną potrzebne będą dwie głębokie miski. W jednej misce wymieszaj 1,5-2 stosy. mąka pszenna wcześniej przesiana przez sito, 2 łyżeczki. proszek do pieczenia i 2 łyżki. l. skrobia ziemniaczana. Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą. Suche składniki dobrze wymieszać trzepaczką.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią.

  • W osobnej misce połącz 3 jajka, 1 stos. cukier, 0,5 łyżeczki. Sól.

    Dodaj sól i cukier do jajek.

  • Dobrze ubij mikserem, aż będzie gładkie. Ubijaj przez 5-7 minut, masa powinna się rozjaśnić i zwiększyć objętość.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

  • Do płynnej mieszanki dodać 200 g śmietany i 15 g cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    Do masy jajecznej dodać śmietanę i cukier waniliowy.

  • Podczas ubijania płynnej masy mikserem, w kilku krokach dodaj do niej mieszankę suchych składników.

    Powoli dodaj mieszankę suchych składników do ciasta.

  • Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do płynnej śmietany.

    Zagnieść gęste ciasto.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 18-22 cm 1 łyżeczką. masło lub olej roślinny, bezwonny.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem.

  • Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut.

    Wlej ciasto do formy i wyślij do piekarnika.

  • Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika na ruszcie i pozwól mu lekko ostygnąć. Wyjmij ciasto z formy i ostudź całkowicie. Ciasto gotowe, smacznego.

    Apetyczna babeczka na śmietanie jest gotowa.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Użyj silikonowych lub tortownic, aby ciasto było łatwiejsze do usunięcia.
    • Zamiast jednej dużej formy możesz użyć porcjowanych małych foremek, które należy wypełnić w 1/3.
    • Opcjonalnie do ciasta można dodać orzechy (orzeszki ziemne, migdały), nasiona (siemię lniane, dynia, sezam), bakalie (rodzynki, suszone morele) oraz ulubione przyprawy (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa).
    • Aby uzyskać cytrusowy smak, możesz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
    • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
    • Dla miłośników czekolady możesz dodać do ciasta krople czekolady, możesz również dodać 1-2 łyżki. l. kakao, zastępując część mąki.
    • Ciasto doskonale komponuje się z herbatą, kawą lub mlekiem.
    • Podawać z ulubionym dżemem lub mlekiem skondensowanym.

    Przepis

    Jeden z dobrych przepisów na babeczki z kwaśną śmietaną można również zobaczyć na tym. Wykorzystuje również prosty zestaw składników, ale efekt wygląda bardzo apetycznie.

    Nie zapomnij podzielić się w komentarzach swoimi wrażeniami z tego przepisu, a także powiedz nam, z czym pieczesz swoje babeczki.

    Inne przepisy na babeczki

    ciastko mandarynkowe

    Babeczka z rodzynkami

    Babeczka na margarynie

    Babeczki z płynną czekoladą

    pomarańczowa babeczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author