Ciasto naleśnikowe 🥞 3 pyszne przepisy na naleśniki z mlekiem, wodą i kefirem, proste krok po kroku ze zdjęciami

Ciasto naleśnikowe: 3 proste przepisy na pyszne naleśniki 🥞

W starej rosyjskiej kuchni naleśniki wypiekano wyłącznie na zapusty. Okrągłe, złociste, pożywne – symbolizowały koniec głodnej zimy i początek wiosny porodowej, która miała przynieść nowe plony. W przeciwieństwie do współczesnych, klasyczne rosyjskie naleśniki wypiekano z mąki gryczanej, pełnotłustego mleka lub kwaśnej śmietany. Dlatego okazały się gęste i dość gęste, a hostessy oferowały je nie na deser, ale jako danie główne.

Dziś nie ma zwyczaju chwalić się znaczną grubością naleśników. W „modie” – lekka, perforowana, koronkowa struktura. Można to uzyskać za pomocą różnych technik, jak zrobić odpowiednie ciasto na naleśniki. Każdy z nich szczegółowo opiszemy.

Poza tym większość z nas lubi jeść naleśniki ze słodkim dżemem, skondensowanym mlekiem, miodem lub kwaśną śmietaną. W połączeniu z tłustym ciastem żołądek otrzyma niesamowicie ciężki pokarm, który jest również bardzo kaloryczny. Aby nie zaszkodzić sylwetce, wskazane jest stosowanie niskokalorycznych składników. Jednocześnie bardzo smaczne będą naleśniki, a także np. chuda samsa z ciasta francuskiego.

Ciasto na naleśniki mleczne

Najpopularniejszy przepis na robienie zwykłego ciasta naleśnikowego. Do tego możesz użyć kupionego w sklepie i bardziej tłustego domowego mleka.

Talerz naleśników na niebieskim obrusie
Będziesz potrzebować:

  • mleko – 500 ml;
  • jajko – 2 szt .;
  • mąka – 200 gramów;
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
  • cukier – 1 łyżka stołowa;
  • sól – 1 szczypta.

Proces robienia mieszanki naleśnikowej

  • Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Jajka ubić do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodaj cukier, nawet jeśli używasz niesłodzonego nadzienia (wątróbki lub duszonej kapusty). Dzięki niemu ciasto będzie smaczniejsze.
  • Dodaj mleko, dobrze wymieszaj.
  • Umieść sitko na misce i wlej do niej mąkę. Dzięki temu pozbywasz się grudek i zyskujesz zwiewną, delikatną strukturę. Do ciasta dodawać mąkę na cienkie naleśniki w kilku krokach, ciągle mieszając trzepaczką. Konsystencja gotowej kompozycji powinna przypominać płynną śmietanę. Łatwiej więc będzie upiec zwykłe naleśniki w mleku: ciasto łatwo rozprowadza się na patelni i nie waha się przy przewracaniu.
  • Dodaj olej roślinny i wymieszaj.
  • 🔥 Uwaga! Spójrz na szczegółowy i najlepszy przepis, jak prawidłowo i smacznie gotować naleśniki z mlekiem.

    Jak zrobić ciasto na cienkie naleśniki na kefirze w domu

    W ten sposób, jak zrobić ciasto na naleśniki w domu bez grudek, jest odpowiednie dla najbardziej ekonomicznych gospodyń domowych. Po pierwsze, z nim nie możesz myśleć o tym, gdzie włożyć kwaśne mleko. Po drugie, na kefirze można smażyć naleśniki i używać ich jako bazy do różnych nadzień: słodkich (twarożek, jagody) i niesłodzonych (mięso, ryby, warzywa). Poniżej rozważymy krok po kroku proces gotowania. Najpierw musisz zagnieść ciasto.

    Będziesz potrzebować:

    • kefir 3% tłuszczu – 500 ml;
    • jajko – 2 szt .;
    • mąka – 200 gramów;
    • cukier, sól, soda oczyszczona – po ½ łyżeczki;
    • olej roślinny – 4 łyżki stołowe.

    Ciasto na naleśniki na wodzie
    Proces gotowania

  • Ubij jajka w głębokiej misce, dodaj kefir, ruszaj.
  • Krótko podgrzej mieszaninę na małym ogniu do temperatury około 60 stopni. Pomoże to dobrze rozpuścić sól i cukier.
  • Wyjmij naczynia z pieca, dodaj sól i cukier, wymieszaj.
  • Mąkę przesiej i dodaj do ciasta.
  • Sodę oczyszczoną rozpuścić we wrzącej wodzie (1 łyżka wrzącej wody na ½ łyżeczki sody oczyszczonej) i szybko wrzucić do miski.
  • Wlej olej roślinny i pozostaw ciasto na ciepło na około 1 godzinę.
  • Ciasto na naleśniki na wodzie

    To odpowiednie ciasto na naleśniki z mąki, których receptura jest mniej popularna niż inne i jest chętniej przyjmowana przez dietetyków. Jest najmniej kaloryczny, dobrze komponuje się z jagodami i owocami, można go stosować do naleśników na śniadanie lub obiad. Danie przygotowywane jest bardzo szybko, najważniejsze jest przestrzeganie proporcji. A więc, jak gotować naleśniki na wodzie.

    Naleśniki na talerzu obok filiżanki herbaty
    Będziesz potrzebować:

    • woda – 500 ml;
    • mąka – 320 gramów;
    • jajko – 2 szt .;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • sól – 1 szczypta.

    Proces gotowania

  • Jajka ubić w misce, dodać cukier i sól, wymieszać.
  • Wlej wodę, wymieszaj.
  • Stopniowo dodawać przesianą mąkę, mieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkości. Dietetyczne ciasto na naleśniki z dziurami gotowe!
  • Gotowanie pysznych naleśników!

    Jak gotować ciasto na naleśniki, już wiemy. Czas przejść do pieczenia. Odbywa się to łatwo i prosto.

  • Postaw patelnię na ogniu, dobrze podgrzej.
  • Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Potrzebujesz dosłownie 1 kropli – można ją równomiernie rozprowadzić po powierzchni za pomocą pędzla.
  • Konieczne jest zmniejszenie ognia do średniego – naleśniki nie są smażone, ale pieczone.
  • Wybierz 2/3 chochli ciasta. Szybko wlej na patelnię, którą należy trzymać lekko pod kątem. Więc ciasto rozłoży się w kółko.
  • Ciasto zastyga natychmiast, ale pierwszą stronę należy piec 2-3 minuty.
  • Oderwij naleśnik łopatką i odwróć na drugą stronę. Piecz przez kilka minut.
  • Gotowy naleśnik połóż na talerzu. Można go posmarować masłem lub pozostawić suchą powierzchnię (do posiłku dietetycznego). Jeśli przykryjesz talerz pokrywką, brzegi naleśników staną się miękkie. Jeśli chcesz schrupać pyszną „koronkę”, zostaw naczynie otwarte.
  • Przygotowanie dania zajmuje średnio półtorej godziny. I natychmiast zanika! Spróbuj poeksperymentować z dodatkami. Lub zaoferuj dzieciom pyszne naleśniki ze śmietaną i ich ulubionym dżemem!

    Inne przepisy na ciasta

    Czeburek w domu
    Ciasto na paszteciki
    Luźne ciasto na Kish-Loren
    Ciasto na pierogi bez jaj
    Ciasto na wodę mineralną na pierogi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author