Ciasto niesłodzone według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Niesłodzone hiszpańskie ciasto francuskie w 20 minut

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka elektryczna lub gazowa;
  • piekarnik z regulatorem temperatury;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • szczotka cukiernicza;
  • widelec.

Składniki

Gotowe ciasto francuskie 2 arkusze
Papryka 300-400g
Cebula 250-300g
Domowy twarożek 150-200g
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól smak
Żółtko jednego jajka do rozczesywania ciasta

Czy wiedziałeś?  Ciasto francuskie można przygotować według ulubionego przepisu. Ale zamrożenie jest znacznie łatwiejsze, wyjęcie go z zamrażarki około 1-1,5 przed gotowaniem. Twaróg jest odpowiedni i kupiony w sklepie, dowolna zawartość tłuszczu. Najważniejsze, aby nie był to twarożek ani masa twarogowa, a mianowicie kruchy twarożek. Można również użyć oleju słonecznikowego, ale na talerzu z oliwek wyjdzie on znacznie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy nadzienie

  • Pokroić w drobną kostkę 250-300 g cebuli (to około 3 średnie cebule).

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Smażyć na patelni na odrobinie oliwy z oliwek do miękkości.

    Włóż cebulę na patelnię z olejem roślinnym.

  • Pokrój 300-400 g słodkiej papryki w średniej wielkości kostkę.

    Bułgarska papryka pokrojona w małe patyczki.

  • Dodaj na patelnię z cebulą, wymieszaj.

    Na patelnię z cebulą wrzuć paprykę.

  • Podsmażyć cebulę i paprykę do miękkości, ale nadal zachowując swój kształt. Smażenie na średnim ogniu, cały czas mieszając, zajmie około 7-8 minut.

    Smaż warzywa, aż będą prawie ugotowane.

  • Zróbmy ciasto

  • Połóż jeden arkusz zwiniętego ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Rozłóż arkusz ciasta francuskiego na blasze do pieczenia.

  • Na wierzch ciasta wyłożyć farsz paprykowo-cebulowy, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego brzegu. W razie potrzeby nadzienie można lekko posolić.

    Rozprowadzamy nadzienie na środku arkusza ciasta.

  • Krawędzie ciasta posmaruj żółtkiem za pomocą pędzla do ciasta.

    Krawędzie ciasta posmarować ubitym żółtkiem.

  • Na wierzch papryki nałożyć 150-200 g twarogu, układając go na małych wysepkach.

    Twarożek nakładamy na nadzienie z osobliwymi wyspami.

  • Przykryj ciasto drugim arkuszem ciasta, uszczelnij krawędzie. Wygodnie jest to zrobić, naciskając je widelcem.

    Obrabiany przedmiot przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, dociskamy krawędzie widelcem.

  • Zrób kilka nacięć na powierzchni ciasta, możesz w postaci diamentów. To dodatkowo ozdobi naczynie i zapobiegnie wyciekaniu ciasta.

    Na torcie możesz zrobić otwory, aby para uciekła w formie dekoracji.

  • Nasmaruj całą powierzchnię żółtkiem.

    Przed wysłaniem do piekarnika posmaruj ciasto ubitym żółtkiem.

  • Krawędzie diamentów można ścisnąć, zmieniając nacięcia w oryginalny wzór.

    W ten sposób dekorujesz ciasto.

  • Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210-220°C na 15 minut.

    Jak widać, takie pikantne ciasto można ugotować w ciągu zaledwie kilku minut.

  • To ciasto można podawać na ciepło lub całkowicie schłodzone. Ale wygodniej jest go kroić, gdy jest gorący. Ta przekąska może być świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Można go również gotować i podawać z bulionem drobiowym jako lekki lunch.

    Przepis

    Ten film przedstawia proces przygotowania pikantnego ciasta francuskiego z nadzieniem warzywnym i twarogiem. Pokazano jedną z opcji dekorowania tak lekkiej, pachnącej i apetycznej przekąski.

    Masz więc lekkie, pachnące i piękne pikantne ciasto.  Ciasto francuskie dobrze komponuje się z dowolnymi słonymi nadzieniami, więc możesz eksperymentować, dodając nie tylko paprykę i cebulę, ale także inne warzywa, uprzednio duszone na patelni. Twaróg można zastąpić serem, nawet miękkim, a nawet tartym twardym. Najważniejsze, że przygotowanie takiej przystawki jest proste i szybkie, to jest w mocy każdej gospodyni domowej. Czy podobał Ci się ten przepis na pikantne ciasto? Jakie masz pomysły na nadzienie do takich ciastek? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach, jest to interesujące dla innych czytelników!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Jabłkowe Ciasto Jagodowe
    Ciasto
    Rybne i Ziemniaczane
    Ciasto Rybne i Ryżowe
    Ciasto Z Dżemem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author