Ciasto parzone na pierogi jak zrobić ciasto na pierogi we wrzącej wodzie, uniwersalny przepis krok po kroku na ciasto parzone ze zdjęciem, elastyczne ciasto na pierogi z jajkiem,

Ciasto parzone na pierogi jak ugotować klasyczne delikatne ciasto na domowe pierogi parzone na gorącą wodę

Wrząca woda pozwala na osiągnięcie niespotykanej dotąd plastyczności i miękkości. Wdrożenie nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Ciasto parzone jest trudne do zepsucia, wydaje się takie łatwe w przygotowaniu.

Przepisy na ciasto budyniowe we wrzącej wodzie na pierogi

Najlepszy przepis na odchudzanie

Ugotowane ciasto na pierogi w gorącej wodzie można wykorzystać do gotowania w dni postu, kiedy dozwolony jest olej. Jest przygotowywany bez jajek. Ponadto ten uniwersalny przepis nadaje się zarówno do makaronu, jak i do pierogów z różnymi nadzieniami.

Będziesz potrzebować:

  • Przepis wielkopostny na ciasto budyniowe na pierogi
    mąka – 2 szklanki;
  • wrząca woda – 1 szklanka;
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.;
  • sól – 1 łyżeczka

Gotowanie

  • Wlej olej roślinny do wrzącej wody.
  • Wsyp sól i posyp mąką.
  • Zagnieść miksturę mikserem ze specjalnym hakiem. Mieszanina początkowo zawiera grudki, ale przy mieszaniu bardzo szybko stanie się jednorodna.
  • Stopniowo dodawać całą mąkę i dalej wyrabiać.
  • Rezultatem jest miękkie, gładkie ciasto. Jeśli mikstura wydaje się trochę za twarda, zawiń ją w plastikową torbę i odstaw na chwilę.

    Gotowa masa dobrze się rozprowadza, nie klei się do rąk ani wałka do ciasta. Dzięki temu ciasto staje się cienkie i jędrne. Dodatkowa mąka podczas pracy z nią nie jest wymagana. Ponieważ warstwa ciasta jest cienka, gotuj przez bardzo krótki czas, nie dłużej niż trzy minuty. W przeciwnym razie produkty mogą się rozpaść.

    Z jajkami. Przepis krok po kroku

    Oprócz chudego, istnieje również wariant ciasta parzonego na pierogi z jajkiem. Dodanie jajek jest konieczne, aby uzyskać gęstszą masę, składniki idealnie się sklejają. Ciasto jest bardzo plastyczne (jak na zdjęciu), co przyspiesza i ułatwia modelowanie.

    Ciasto parzone na pierogi z jajkiem
    Będziesz potrzebować:

    • jajko – 1 szt .;
    • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
    • wrząca woda – 1 szklanka;
    • mąka – 3 szklanki;
    • sól – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Ubij sól z jajkiem widelcem.
  • Dodaj mąkę, olej roślinny do jajka, wymieszaj.
  • Do mąki powoli wlewaj wrzącą wodę i wyrabiaj ciasto łyżką. Następnie ugniataj rękami. Możesz potrzebować trochę więcej mąki.
  • W wyniku wyrabiania uzyskuje się piękną, gładką bułkę. Kiedy ma trochę „odpoczynku”, nie krępuj się ruszać. Z tak elastycznej masy łatwo wycinać kółka i rzeźbić domowe pierogi. Ze względu na szczególną wytrzymałość nadzienia w każdym pierogu nie mogą być oszczędzone. Rezultatem jest smaczne i soczyste danie.

    uniwersalny

    Doskonałe ciasto budyniowe na knedle i knedle jest łatwe do wyrabiania według tego przepisu. Zaangażuj dzieci w gotowanie, bo rzeźbienie pierogów i pierogów z tego ciasta to przyjemność. Nie klei się do dłoni i bardzo cienko się toczy, każdy bez wyjątku sobie z tym poradzi.

    Uniwersalny przepis na ciasto parzone
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 700 g;
    • wrząca woda – 400 ml;
    • jajko – 1 szt .;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • olej roślinny – 3 łyżki. l.

    Gotowanie

  • Mąkę przesiać do rondla i na środek dodać masło, wymieszać.
  • Do masła z mąką wlej wrzącą wodę. Wymieszaj i pozwól, aby mieszanina trochę ostygła.
  • Wbij jajko i posyp solą.
  • Zagnieść miękkie gęste ciasto.
  • Pozostaw na godzinę do zaparzenia pod serwetką, a następnie możesz zacząć rolować.
  • Z takiej ilości składników otrzymasz około stu pierogów.

    Dodanie do ciasta wrzącej wody powoduje, że gluten, który zawiera mąka, pęcznieje szybciej. Dzięki temu ciasto jest bardziej posłuszne, elastyczne i miękkie.

    Na roztopionym maśle

    Ciasto na pierogi we wrzącej wodzie z jajkiem zawsze zawiera w swoim składzie olej. Jeśli nie lubisz warzyw, możesz je zastąpić kremem. Stopiony jest idealny.

    Ciasto parzone na roztopionym maśle
    Będziesz potrzebować:

    • jajko – 2 szt .;
    • mąka – 3 szklanki;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • roztopione masło – 4 łyżki. l.;
    • wrząca woda – 250 ml.

    Gotowanie

  • Jajka ubić widelcem i posolić.
  • Do tego samego pojemnika wsyp przesianą mąkę i włóż masło. Mieszaj energicznie widelcem.
  • Wlej wrzącą wodę do miski, kontynuując wyrabianie ciasta. Możesz wziąć mikser ze specjalną dyszą.
  • Ugniataj i natychmiast zwiń w warstwę. Nie jest wymagana dodatkowa mąka, masa nie jest lepka.
  • Masło można łatwo zastąpić niewielką ilością śmietanki. Ponadto zamiast części wody nadaje się gorące mleko. To prawda, że ​​doda to kalorii do testu.

    Z dodatkiem cukru

    W tym przepisie jest trochę cukru. Dodaje smaku gotowym produktom. Ten przepis jest bardziej odpowiedni na pierogi, ale możesz go bezpiecznie wypróbować na pierogach. W składnikach jest bardzo mało cukru.

    Ciasto parzone z cukrem
    Będziesz potrzebować:

    • wrząca woda – 300 ml;
    • mąka – 500 g;
    • sól – pół łyżeczki;
    • cukier – pół łyżeczki;
    • masło – 50 g.

    Gotowanie

  • Mąkę wsypać do dużego rondla lub miski, następnie w to samo miejsce wsypać cukier i sól.
  • Rozpuść olej we wrzącej wodzie.
  • Do mieszanki mąki wlej olej z wodą i od razu wymieszaj, aby w masie nie było grudek.
  • Pozwól, aby mieszanina lekko ostygła i ugniataj rękoma. Jeśli twoja masa jest zbyt lepka, dodaj trochę mąki.
  • Zrób bułkę i przykryj ją ręcznikiem lub serwetką na godzinę, aby odpoczęła. A potem możesz się rozwinąć.
  • To ciasto można zamrozić, jeśli okaże się, że jest w nadmiarze. Gotowanie pierogów lub pierogów przygotowanych według tego przepisu nie trwa długo, tylko 4 minuty. W przeciwnym razie ciasto się rozgotuje i może się rozsmarować.

    Ciasto parzone w maszynie do chleba

    Wypiekacz świetnie nadaje się do wyrabiania i dojrzewania przaśnego ciasta, ponieważ jest tam ciepło. Dzięki temu gluten dobrze pęcznieje. Oprócz zwykłego standardu można również zrobić ciasto budyniowe na pierogi w maszynie do chleba. Okaże się elastyczna i gładka, przyjemna w pracy.

    Ciasto parzone w maszynie do chleba
    Będziesz potrzebować:

    • wrząca woda – 200 ml;
    • mąka – 350 g;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • olej roślinny – 3 łyżki. l.

    Gotowanie

  • Wlej wrzącą wodę i olej do wiadra wypiekacza do chleba.
  • Następnie do wody wsyp przesianą mąkę i sól.
  • Odpowiedni jest program do ciasta przaśnego bez drożdży, który trwa tylko około kwadrans.
  • Ciasto jest miękkie. Doskonale zachowuje się w pracy, jeśli rozwałkuje się go grubiej, nadaje się również na pierogi. Można go uznać za uniwersalny test na knedle, kluski, pierogi i manti.

    Jeśli chcesz urozmaicić, możesz dodać trochę przypraw do dowolnego przepisu. Nadadzą wyjątkowy smak i dodadzą smaku pierogom. Powiedzmy, że odrobina curry nada kluskom ładny, złocistożółty odcień.

    Plastyczność i miękkość ciasta to główna zaleta, gdy do jego składu dodaje się wrzącą wodę. Wybierz przepis na ciasto parzone na pierogi według własnego gustu i zaproś rodzinę do stołu na pyszny obiad.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author