Wrząca woda pozwala na osiągnięcie niespotykanej dotąd plastyczności i miękkości. Wdrożenie nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Ciasto parzone jest trudne do zepsucia, wydaje się takie łatwe w przygotowaniu.
Przepisy na ciasto budyniowe we wrzącej wodzie na pierogi
Najlepszy przepis na odchudzanie
Ugotowane ciasto na pierogi w gorącej wodzie można wykorzystać do gotowania w dni postu, kiedy dozwolony jest olej. Jest przygotowywany bez jajek. Ponadto ten uniwersalny przepis nadaje się zarówno do makaronu, jak i do pierogów z różnymi nadzieniami.
Będziesz potrzebować:
mąka – 2 szklanki;- wrząca woda – 1 szklanka;
- olej roślinny – 2 łyżki. l.;
- sól – 1 łyżeczka
Gotowanie
Rezultatem jest miękkie, gładkie ciasto. Jeśli mikstura wydaje się trochę za twarda, zawiń ją w plastikową torbę i odstaw na chwilę.
Gotowa masa dobrze się rozprowadza, nie klei się do rąk ani wałka do ciasta. Dzięki temu ciasto staje się cienkie i jędrne. Dodatkowa mąka podczas pracy z nią nie jest wymagana. Ponieważ warstwa ciasta jest cienka, gotuj przez bardzo krótki czas, nie dłużej niż trzy minuty. W przeciwnym razie produkty mogą się rozpaść.
Z jajkami. Przepis krok po kroku
Oprócz chudego, istnieje również wariant ciasta parzonego na pierogi z jajkiem. Dodanie jajek jest konieczne, aby uzyskać gęstszą masę, składniki idealnie się sklejają. Ciasto jest bardzo plastyczne (jak na zdjęciu), co przyspiesza i ułatwia modelowanie.
Będziesz potrzebować:
- jajko – 1 szt .;
- olej roślinny – 1 łyżka. l.;
- wrząca woda – 1 szklanka;
- mąka – 3 szklanki;
- sól – pół łyżeczki.
Gotowanie
W wyniku wyrabiania uzyskuje się piękną, gładką bułkę. Kiedy ma trochę „odpoczynku”, nie krępuj się ruszać. Z tak elastycznej masy łatwo wycinać kółka i rzeźbić domowe pierogi. Ze względu na szczególną wytrzymałość nadzienia w każdym pierogu nie mogą być oszczędzone. Rezultatem jest smaczne i soczyste danie.
uniwersalny
Doskonałe ciasto budyniowe na knedle i knedle jest łatwe do wyrabiania według tego przepisu. Zaangażuj dzieci w gotowanie, bo rzeźbienie pierogów i pierogów z tego ciasta to przyjemność. Nie klei się do dłoni i bardzo cienko się toczy, każdy bez wyjątku sobie z tym poradzi.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 700 g;
- wrząca woda – 400 ml;
- jajko – 1 szt .;
- sól – 1 łyżeczka;
- olej roślinny – 3 łyżki. l.
Gotowanie
Z takiej ilości składników otrzymasz około stu pierogów.
Dodanie do ciasta wrzącej wody powoduje, że gluten, który zawiera mąka, pęcznieje szybciej. Dzięki temu ciasto jest bardziej posłuszne, elastyczne i miękkie.
Na roztopionym maśle
Ciasto na pierogi we wrzącej wodzie z jajkiem zawsze zawiera w swoim składzie olej. Jeśli nie lubisz warzyw, możesz je zastąpić kremem. Stopiony jest idealny.
Będziesz potrzebować:
- jajko – 2 szt .;
- mąka – 3 szklanki;
- sól – 1 łyżeczka;
- roztopione masło – 4 łyżki. l.;
- wrząca woda – 250 ml.
Gotowanie
Masło można łatwo zastąpić niewielką ilością śmietanki. Ponadto zamiast części wody nadaje się gorące mleko. To prawda, że doda to kalorii do testu.
Z dodatkiem cukru
W tym przepisie jest trochę cukru. Dodaje smaku gotowym produktom. Ten przepis jest bardziej odpowiedni na pierogi, ale możesz go bezpiecznie wypróbować na pierogach. W składnikach jest bardzo mało cukru.
Będziesz potrzebować:
- wrząca woda – 300 ml;
- mąka – 500 g;
- sól – pół łyżeczki;
- cukier – pół łyżeczki;
- masło – 50 g.
Gotowanie
To ciasto można zamrozić, jeśli okaże się, że jest w nadmiarze. Gotowanie pierogów lub pierogów przygotowanych według tego przepisu nie trwa długo, tylko 4 minuty. W przeciwnym razie ciasto się rozgotuje i może się rozsmarować.
Ciasto parzone w maszynie do chleba
Wypiekacz świetnie nadaje się do wyrabiania i dojrzewania przaśnego ciasta, ponieważ jest tam ciepło. Dzięki temu gluten dobrze pęcznieje. Oprócz zwykłego standardu można również zrobić ciasto budyniowe na pierogi w maszynie do chleba. Okaże się elastyczna i gładka, przyjemna w pracy.
Będziesz potrzebować:
- wrząca woda – 200 ml;
- mąka – 350 g;
- sól – 1 łyżeczka;
- olej roślinny – 3 łyżki. l.
Gotowanie
Ciasto jest miękkie. Doskonale zachowuje się w pracy, jeśli rozwałkuje się go grubiej, nadaje się również na pierogi. Można go uznać za uniwersalny test na knedle, kluski, pierogi i manti.
Jeśli chcesz urozmaicić, możesz dodać trochę przypraw do dowolnego przepisu. Nadadzą wyjątkowy smak i dodadzą smaku pierogom. Powiedzmy, że odrobina curry nada kluskom ładny, złocistożółty odcień.
Plastyczność i miękkość ciasta to główna zaleta, gdy do jego składu dodaje się wrzącą wodę. Wybierz przepis na ciasto parzone na pierogi według własnego gustu i zaproś rodzinę do stołu na pyszny obiad.