Nazwa mówi sama za siebie: ciasto jest „warzone”, ponieważ dodaje się do niego wrzącą wodę – koniecznie wrzącą, a nie tylko gorącą. Ceniony jest za doskonałe właściwości użytkowe: jest plastyczny, toczy się cienko i prawie nigdy nie wysycha. A ze względu na pyszny smak często jest preferowany nie tylko ze zwykłymi, ale także słodkimi nadzieniami. Porozmawiamy o tym wszystkim dalej.
Ważne: przed ugniatanie rękami możesz użyć miksera ze specjalną nasadką do ugniatania. Możesz ugniatać od początku do końca w kombajnie, aby masa zbytnio nie wystygła.
klasyczne proporcje.
Odpowiedni dla każdego, kto interesuje się tym, jak zrobić ciasto parzone na pierogi bez użycia jajek. Składniki są najprostsze, a efekt imponujący (jak na zdjęciu).
Będziesz potrzebować:
- mąka – 400 gramów;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- olej roślinny – 50 mililitrów;
- wrząca woda – 250 mililitrów.
Gotowanie
Możesz zacząć rzeźbić od razu, ale jeśli masa wydaje ci się bardzo „fajna”, wystarczy włożyć ją do torby na 30 minut – pojawi się niezbędna plastyczność.
Przepis na ciasto na gotowane knedle nadaje się również do innych potraw. Robi się z niego nawet czebureki lub ciasta podobne do chleba pita (pieczone są na gorącej, suchej patelni).
Opcja mleka. Pyszne ciasto. Przepis krok po kroku
Innym ciekawym przepisem na ciasto parzone na pierogi jest użycie wrzącego mleka zamiast wody. Jak długo gotować pierogi?
Będziesz potrzebować:
- mleko – 1 szklanka;
- mąka – 3 szklanki;
- sól – 1 łyżeczka.
Gotowanie
Elastyczność to główna cecha testu dla klusek parzonych wrzątkiem (nie można użyć całej wskazanej ilości mąki). Jakość masy do wygodnego modelowania: niezbyt gęsta, ale niezbyt płynna.
Vareniki z różnymi nadzieniami
Najlepsze ciasto to ciasto parzone. Nadaje się do pierogów z ziemniakami, ale przepis pozwala nam poeksperymentować z innymi nadzieniami. Wypróbujmy różne sposoby. Nawiasem mówiąc, ciasto można przygotować w nieco innej kolejności – patrz poniżej.
z ziemniakami
Będziesz potrzebować:
- wrząca woda – 250 mililitrów;
- mąka – 2 szklanki;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- ziemniaki – 700 gramów;
- cebula – 1 sztuka;
- olej roślinny – do smaku.
Gotowanie
Upewnij się, że nadzienie ziemniaczane jest ciepłe – wtedy się nie kruszy, wygodnie jest z nim pracować.
z nadzieniem wiśniowym
Knedle z wiśniami to wspaniała uczta, która ozdobi świąteczny stół. Wykonane są w specjalny sposób – dzięki czemu ciasto pozostaje miękkie nawet pod wpływem soku wiśniowego.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 300 gramów;
- woda – 250 mililitrów;
- olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
- soda i sól – po 1/3 łyżeczki;
- cukier – 3 łyżki stołowe;
- skrobia – 1 łyżka stołowa.
Gotowanie
Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.
Z nadzieniem twarogowym w maszynie do chleba
Nie chcesz ugniatać ręcznie lub nie masz robota kuchennego? Ale jest piekarnia. Maszyna zrobi wszystko za Ciebie, a Ty będziesz miał czas na zastanowienie się nad napełnieniem swoich produktów. Na przykład o twarogu. Nawiasem mówiąc, gotowe danie może być zarówno słodkie, jak i słone (o neutralnym smaku ciasta) – wszystko zależy od Twojej wyobraźni, a my tylko podamy przykład, jak ugotować ciasto parzone na pierogi i twaróg.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki;
- woda – 1 szklanka;
- jajko – 3 sztuki;
- sól – 1 łyżeczka;
- twarożek – 250 gramów;
- cukier – 2 łyżeczki;
- rodzynki – 1 łyżka stołowa.
Gotowanie
Sposób gotowania zależy od rodzaju nadzienia w pierogach. Jeśli jest słona, dodaj więcej soli do wody, a jeśli jest słodka, dodaj trochę soli.
Nic dziwnego, że zachwalają ciasto parzone na knedle z ziemniakami, czy z twarogiem, czy z jagodami, czy z grzybami. Bez względu na to, jakie nadzienie wybierzesz, ciasto budyniowe będzie dla niego doskonałym „towarzyszem”, a gotowe pierogi zachwycą Cię doskonałą jakością i niezapomnianym delikatnym smakiem.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto Charlotte z jabłkami Ciasto
wątrobowe
3 warianty ciasta
Ciasto drożdżowe na ciasta Ciasto
serowe
Smacznego!