Ciasto parzone na pierogi z wiśniami przepis na pierogi parzone

Ciasto parzone na pierogi z wiśniami jak zrobić ciasto we wrzącej wodzie

Nazwa mówi sama za siebie: ciasto jest „warzone”, ponieważ dodaje się do niego wrzącą wodę – koniecznie wrzącą, a nie tylko gorącą. Ceniony jest za doskonałe właściwości użytkowe: jest plastyczny, toczy się cienko i prawie nigdy nie wysycha. A ze względu na pyszny smak często jest preferowany nie tylko ze zwykłymi, ale także słodkimi nadzieniami. Porozmawiamy o tym wszystkim dalej.

Ważne: przed ugniatanie rękami możesz użyć miksera ze specjalną nasadką do ugniatania. Możesz ugniatać od początku do końca w kombajnie, aby masa zbytnio nie wystygła.

klasyczne proporcje.

Odpowiedni dla każdego, kto interesuje się tym, jak zrobić ciasto parzone na pierogi bez użycia jajek. Składniki są najprostsze, a efekt imponujący (jak na zdjęciu).

Będziesz potrzebować:

  • mąka – 400 gramów;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • olej roślinny – 50 mililitrów;
  • wrząca woda – 250 mililitrów.

Knedle z ciasta parzonego
Gotowanie

  • Do wrzącej wody dodać olej, sól, 1/2 objętości mąki, jednocześnie mieszając łyżką.
  • Rozpocznij wyrabianie rękoma, gdy temperatura masy stanie się zadowalająca, dodając co jakiś czas mąkę.
  • Osiągnąć jednolitość (grudki powinny zniknąć) – konsystencja powinna być gęsta, miękka, gładka, zbliżona do plasteliny.
  • Możesz zacząć rzeźbić od razu, ale jeśli masa wydaje ci się bardzo „fajna”, wystarczy włożyć ją do torby na 30 minut – pojawi się niezbędna plastyczność.

    Przepis na ciasto na gotowane knedle nadaje się również do innych potraw. Robi się z niego nawet czebureki lub ciasta podobne do chleba pita (pieczone są na gorącej, suchej patelni).

    Opcja mleka. Pyszne ciasto. Przepis krok po kroku

    Innym ciekawym przepisem na ciasto parzone na pierogi jest użycie wrzącego mleka zamiast wody. Jak długo gotować pierogi?

    rozwałkowane ciasto
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 szklanka;
    • mąka – 3 szklanki;
    • sól – 1 łyżeczka.

    Gotowanie

  • W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki i soli.
  • Wlej gorące mleko, zacznij mieszać łyżką do uzyskania gładkości.
  • Stopniowo dodawaj resztę mąki, ugniatając rękoma.
  • Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny.
  • Elastyczność to główna cecha testu dla klusek parzonych wrzątkiem (nie można użyć całej wskazanej ilości mąki). Jakość masy do wygodnego modelowania: niezbyt gęsta, ale niezbyt płynna.

    Vareniki z różnymi nadzieniami

    Najlepsze ciasto to ciasto parzone. Nadaje się do pierogów z ziemniakami, ale przepis pozwala nam poeksperymentować z innymi nadzieniami. Wypróbujmy różne sposoby. Nawiasem mówiąc, ciasto można przygotować w nieco innej kolejności – patrz poniżej.

    z ziemniakami

    Knedle z ciasta parzonego z ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • wrząca woda – 250 mililitrów;
    • mąka – 2 szklanki;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • ziemniaki – 700 gramów;
    • cebula – 1 sztuka;
    • olej roślinny – do smaku.

    Gotowanie

  • W filiżance lub szklance rozpuścić sól we wrzącej wodzie.
  • Do dużej miski wsyp 2 szklanki mąki, wlewaj gorący roztwór soli cały czas mieszając.
  • Posyp mąką, zagnieść ciasto na knedle z ziemniakami we wrzącej wodzie.
  • Połóż ciasto na stole, przykryj miską i odstaw.
  • Cebulę podsmażyć na oleju, rozgnieść ziemniaki i wymieszać oba składniki.
  • Całość podzielić na cztery części, jedną część wyjąć spod miski, cienką warstwę rozwałkować na posypanym mąką stole.
  • Zanurzając brzegi kieliszka w mące, wyciskamy kółka w warstwie (zrzucamy resztki w kulkę i przesyłamy pod miskę).
  • Ślepe pierogi.
  • Rozłóż produkty w małych partiach we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez 1 minutę.
  • Upewnij się, że nadzienie ziemniaczane jest ciepłe – wtedy się nie kruszy, wygodnie jest z nim pracować.

    z nadzieniem wiśniowym

    Knedle z wiśniami to wspaniała uczta, która ozdobi świąteczny stół. Wykonane są w specjalny sposób – dzięki czemu ciasto pozostaje miękkie nawet pod wpływem soku wiśniowego.

    Vareniki z nadzieniem wiśniowym
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 300 gramów;
    • woda – 250 mililitrów;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • soda i sól – po 1/3 łyżeczki;
    • cukier – 3 łyżki stołowe;
    • skrobia – 1 łyżka stołowa.

    Gotowanie

  • Połącz mąkę, sodę, sól w głębokiej misce.
  • Masło wlać do szklanki, zalać wrzątkiem, wlać do masy mącznej i wymieszać łyżką.
    Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.
  • Usuń pestki z wiśni (jeśli występują) za pomocą spinki do włosów lub specjalnego narzędzia.
  • Rozłóż jagody na krążkach ciasta, posyp szczyptą mieszanki cukrowo-skrobiowej i uformuj knedle.
  • Gotuj gotowe produkty w zwykły sposób.
  • Z nadzieniem twarogowym w maszynie do chleba

    Nie chcesz ugniatać ręcznie lub nie masz robota kuchennego? Ale jest piekarnia. Maszyna zrobi wszystko za Ciebie, a Ty będziesz miał czas na zastanowienie się nad napełnieniem swoich produktów. Na przykład o twarogu. Nawiasem mówiąc, gotowe danie może być zarówno słodkie, jak i słone (o neutralnym smaku ciasta) – wszystko zależy od Twojej wyobraźni, a my tylko podamy przykład, jak ugotować ciasto parzone na pierogi i twaróg.

    Knedle z ciasta parzonego z twarogiem
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • woda – 1 szklanka;
    • jajko – 3 sztuki;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • twarożek – 250 gramów;
    • cukier – 2 łyżeczki;
    • rodzynki – 1 łyżka stołowa.

    Gotowanie

  • Wbij 2 jajka do pojemnika aparatu, dodaj sól, zalej wrzącą wodą.
  • Przesiej mąkę, wlej do pojemnika.
  • Wybierz program „Knedle” / „Wyrabianie ciasta” (w zależności od typu maszyny).
  • Zwiń kulkę, włóż do torby i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Twarożek dokładnie wymieszaj z resztą jajka, solą, cukrem, dodaj rodzynki – i możesz wyrzeźbić.
  • Sposób gotowania zależy od rodzaju nadzienia w pierogach. Jeśli jest słona, dodaj więcej soli do wody, a jeśli jest słodka, dodaj trochę soli.

    Nic dziwnego, że zachwalają ciasto parzone na knedle z ziemniakami, czy z twarogiem, czy z jagodami, czy z grzybami. Bez względu na to, jakie nadzienie wybierzesz, ciasto budyniowe będzie dla niego doskonałym „towarzyszem”, a gotowe pierogi zachwycą Cię doskonałą jakością i niezapomnianym delikatnym smakiem.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto Charlotte z jabłkami Ciasto
    wątrobowe
    3 warianty ciasta
    Ciasto drożdżowe na ciasta Ciasto
    serowe

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author