Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- mikser lub trzepaczka;
- głęboka miska;
- film spożywczy;
- łyżka;
- dowolna głęboka miska;
- lodówka;
- talerz;
- tarka.
Składniki
Nazwa składnika | Ilość |
Piernik Czekoladowy | 600 gramów |
Śmietana (20 – 30%) | 600 gramów |
Cukier puder | 100 gramów |
Banan | 2 szt. |
Orzechy włoskie | Smak |
płatki kokosowe | Do dekoracji |
Czekolada | Do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie ciasta
Ważne ! Im więcej kwaśnej śmietany włożysz do każdej warstwy ciasta, tym będzie ono bardziej soczyste i delikatne.
Ekspozycja i złożenie
Gotowe ciasto należy przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny, a następnie należy je włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Zamrożone ciasto włącz naczynie i zdejmij folię.
Możesz udekorować ciasto na podstawie produktów, które masz w kuchni. Przykłady bardzo prostego dekorowania ciast:
- zetrzyj lub rozpuść czekoladę i polej ciasto;
- posyp płatkami kokosowymi lub proszkiem kakaowym;
- można wziąć dowolny owoc (w zależności od tego, z czego składa się nadzienie), pokroić w cienkie plasterki i położyć na torcie, można też wziąć kilka rodzajów owoców;
- bardzo efektowne ciasto uzyskuje się, jeśli jest ozdobione piankami lub piankami (można je stopić i polać na ciasto);
- można zrobić osobny rodzaj kremu, dodać naturalny barwnik i całkowicie posmarować nim ciasto;
- można też wziąć pozostałe pierniczki, posiekać w blenderze lub wałku do ciasta i obficie posypać ciasto.
Opcje napełniania
Zamiast banana do nadzienia można umieścić kilka innych owoców lub, w zależności od wysokości ciasta, naprzemiennie. Oto kilka doskonałych kombinacji:
- Rozprowadzamy jedną warstwę ananasa, drugą – brzoskwini i tak naprzemiennie.
- Bierzemy czereśnie, pozbawione pestek, dodajemy startą gorzka czekoladę.
- Mieszamy zestaw suszonych owoców: suszone morele, rodzynki, daktyle i tak dalej.
- Bierzemy posiekane truskawki z połówkami malin.
- Ciasto z trzema warstwami: pierwsza warstwa z orzechami, druga warstwa – mak, trzecia – dowolna czekolada (biała, mleczna lub czarna) do woli.
- Raj z jagód: miksuj jagody, jeżyny i porzeczki.
- Warstwa twarogowa: ubij twaróg w blenderze, dodaj truskawki w małych porcjach.
- Wymieszaj suszone śliwki, banana i miód, rozsmaruj po każdej warstwie piernika.
- Idealne połączenie płatków kokosowych z białą czekoladą (można dodać migdały).
- Wlej warstwę orzechów (możesz wziąć kilka różnych rodzajów orzechów) skondensowanym mlekiem, wszystko wymieszaj.
Przepis
Aby zobaczyć kolejność wszystkich procesów robienia ciasta, możesz zobaczyć. W nim zobaczysz, jaką konsystencję powinien mieć krem i jak uformować ciasto za pomocą folii spożywczej.
Jak widać, ten deser jest przygotowywany nie tylko prosto, ale i bardzo szybko. To świetna opcja, jeśli chcesz czegoś ciekawszego na herbatę niż ciasteczka. Zrobiłeś już ten deser? Jaki rodzaj warstwy został użyty? Podziel się swoją opinią.
Inne przepisy na ciasto
Ciasto Ptasie mleko z kaszą manną
Ciasto Ptasie mleko z żelatyną
Klasyczne ciasto miodowe
Ciasto Napoleon na patelni Ciasto miodowe
na patelni
Smacznego!