Ciasto piernikowe z bananami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Piernik z bananami - pyszny i bardzo szybki

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • mikser lub trzepaczka;
  • głęboka miska;
  • film spożywczy;
  • łyżka;
  • dowolna głęboka miska;
  • lodówka;
  • talerz;
  • tarka.

Składniki

Nazwa składnika  Ilość
Piernik Czekoladowy 600 gramów
Śmietana (20 – 30%) 600 gramów
Cukier puder 100 gramów
Banan 2 szt.
Orzechy włoskie Smak
płatki kokosowe Do dekoracji
Czekolada Do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Przygotuj składniki: weź pierniczki, przekrojone wzdłuż na pół.

    Piernik pokrój na pół w poprzek.

  • Pokrój banany w plasterki.

    Pokrój banany w plasterki.

  • Wlej śmietanę (20 – 30%) – 600 g do głębokiej miski i wlej 100 g cukru pudru, dokładnie wymieszaj mikserem lub ubij do uzyskania gładkości.

    Na śmietanę ubij śmietanę cukrem pudrem.

  • Wyłóż kolejną głęboką miskę folią spożywczą tak, aby krawędzie zwisały.

    Wyłóż dużą miskę lub naczynie folią spożywczą.

  • Następnie plastry piernika zanurzamy w śmietanie i rozprowadzamy w jednej warstwie na dnie miski.

    Każdy piernik zanurzamy w śmietanie, a następnie formujemy z nich warstwę ciasta.

  • Ułóż kolejną warstwę kółek bananowych jak najbliżej jednego do jednego. Możesz dodać orzechy do smaku na warstwie bananów.

    Następnie ułóż warstwę bananów i, jeśli chcesz, posyp orzechami włoskimi.

  • Następnie ponownie ułóż warstwę piernika w śmietanie, warstwę bananów, orzechów (opcjonalnie) i tak dalej. Liczba warstw zależy od Twojego kształtu. Najważniejsze, aby pamiętać, że ostatnia warstwa powinna być zrobiona z piernika.

    Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki.

  • Ważne ! Im więcej kwaśnej śmietany włożysz do każdej warstwy ciasta, tym będzie ono bardziej soczyste i delikatne.

    Ekspozycja i złożenie

    Gotowe ciasto należy przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny, a następnie należy je włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Zamrożone ciasto włącz naczynie i zdejmij folię.

    Odwróć gotowe ciasto na półmisek i usuń folię spożywczą.

    Możesz udekorować ciasto na podstawie produktów, które masz w kuchni. Przykłady bardzo prostego dekorowania ciast:

    • zetrzyj lub rozpuść czekoladę i polej ciasto;
    • posyp płatkami kokosowymi lub proszkiem kakaowym;
    • można wziąć dowolny owoc (w zależności od tego, z czego składa się nadzienie), pokroić w cienkie plasterki i położyć na torcie, można też wziąć kilka rodzajów owoców;
    • bardzo efektowne ciasto uzyskuje się, jeśli jest ozdobione piankami lub piankami (można je stopić i polać na ciasto);
    • można zrobić osobny rodzaj kremu, dodać naturalny barwnik i całkowicie posmarować nim ciasto;
    • można też wziąć pozostałe pierniczki, posiekać w blenderze lub wałku do ciasta i obficie posypać ciasto.

    Piernik możesz udekorować bananami z płatkami czekolady i kokosa.

    Opcje napełniania

    Zamiast banana do nadzienia można umieścić kilka innych owoców lub, w zależności od wysokości ciasta, naprzemiennie. Oto kilka doskonałych kombinacji:

    • Rozprowadzamy jedną warstwę ananasa, drugą – brzoskwini i tak naprzemiennie.
    • Bierzemy czereśnie, pozbawione pestek, dodajemy startą gorzka czekoladę.
    • Mieszamy zestaw suszonych owoców: suszone morele, rodzynki, daktyle i tak dalej.
    • Bierzemy posiekane truskawki z połówkami malin.
    • Ciasto z trzema warstwami: pierwsza warstwa z orzechami, druga warstwa – mak, trzecia – dowolna czekolada (biała, mleczna lub czarna) do woli.
    • Raj z jagód: miksuj jagody, jeżyny i porzeczki.
    • Warstwa twarogowa: ubij twaróg w blenderze, dodaj truskawki w małych porcjach.
    • Wymieszaj suszone śliwki, banana i miód, rozsmaruj po każdej warstwie piernika.
    • Idealne połączenie płatków kokosowych z białą czekoladą (można dodać migdały).
    • Wlej warstwę orzechów (możesz wziąć kilka różnych rodzajów orzechów) skondensowanym mlekiem, wszystko wymieszaj.

    Przepis

    Aby zobaczyć kolejność wszystkich procesów robienia ciasta, możesz zobaczyć. W nim zobaczysz, jaką konsystencję powinien mieć krem ​​i jak uformować ciasto za pomocą folii spożywczej.

    Jak widać, ten deser jest przygotowywany nie tylko prosto, ale i bardzo szybko. To świetna opcja, jeśli chcesz czegoś ciekawszego na herbatę niż ciasteczka. Zrobiłeś już ten deser? Jaki rodzaj warstwy został użyty? Podziel się swoją opinią.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Ptasie mleko z kaszą manną
    Ciasto Ptasie mleko z żelatyną
    Klasyczne ciasto miodowe
    Ciasto Napoleon na patelni Ciasto miodowe
    na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author