Ciasto Quiche krok po kroku z przepisem zdjęcie

Kruche ciasto na Quiche Loren - ciasto otwarte

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • lodówka;
  • robot kuchenny;
  • film spożywczy;
  • papier do pieczenia;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • sito;
  • nóż kuchenny;
  • wałek do ciasta;
  • deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka premium 250g
Zimne niesolone masło 125 gramów
żółtko kurczaka 1 szt.
Zimna woda 1-2 łyżki. l.
Sól 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Zimne niesolone masło (125 g) pokrój w drobną kostkę i wyślij do miski robota kuchennego.

    Do miski blendera wrzuć kawałki zimnego masła.

  • Przesiej mąkę najwyższej jakości (250 g) i dodaj do masła.

    Dodaj mąkę do masła.

  • Zmiel składniki w robocie kuchennym, aby mieszanina wyglądała jak bułka tarta.

    Zmiel masło z mąką blenderem na okruchy.

  • Następnie dodaj żółtko kurczaka (1 szt.), Sól (0,5 łyżeczki), 1-2 łyżki. l. zimna woda. Ważne jest, aby woda była jak najbardziej zimna, dlatego przed gotowaniem zaleca się wysłanie jej do zamrażarki.

    Do powstałego miękiszu dodaj żółtko, lodowatą wodę i sól.

  • Włącz kombajn i ponownie zmiel wszystkie składniki. Rezultatem powinno być dość kruche ciasto, więc nie wstydź się tej konsystencji. Aby była bardziej elastyczna, możesz dodać trochę więcej wody.

    Ponownie wymieszaj blenderem.

  • Połóż gotowe ciasto na blacie i zbierz, aby zrobić ciasto.

    Ciasto zbieramy w kostkę.

  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

    Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

  • Wytnij papier do pieczenia tak, aby przykrył dno patelni. Schłodzone ciasto układamy na wierzchu tego papieru i delikatnie zwijamy w warstwę o średnicy większej niż papier pergaminowy.

    Następnie ciasto można od razu rozwałkować na pergaminie, przyciąć do wielkości formy.

  • Ciasto razem z pergaminem rozwałkować na wałek do ciasta i ostrożnie umieścić w naczyniu do pieczenia. Jeśli krawędzie są zbyt brzydkie, można je przyciąć.

    Ciasto układamy bezpośrednio na papierze pergaminowym.

  • Formularz z ciastem odeślij z powrotem do lodówki na 30 minut.

    Podstawę ciasta bezpośrednio w formularzu należy przesłać do lodówki.

  • Następnie przykryj ciasto pergaminem, posyp suchym ryżem (2-3 stosy) na wierzch, włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie zdejmij papier z wsadem i piecz podstawę przez kolejne 15 minut.

    Ciasto w formie zakrywamy kawałkiem pergaminu i wlewamy fasolę, ryż lub inny ładunek, wysyłamy do piekarnika,

  • Baza do wypieku francuskiego ciasta jest gotowa. Pozostaje przygotować nadzienie, wypełnić nim formularz i wysłać ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni przez 15-20 minut.

    Podstawa quiche okazała się tak ładna, że ​​pozostaje tylko wypełnić ją farszem.

  • Przepis

    Aby zobaczyć, jak wykonać kruchą bazę z ciasta francuskiego, do którego można użyć różnych nadzień, sugerujemy również przyjrzeć się temu.

    Lubisz kruche ciasto? Próbowałeś już zrobić Quiche Loren? Jeśli nie, koniecznie spróbuj, bo ciasto przygotowane według tego przepisu nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Więc koniecznie spróbuj i napisz swoje życzenia i życzenia w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na pierogi bez jaj Ciasto na wodę mineralną na
    pierogi
    Ciasto parzone na pierogi z ziemniakami
    Ciasto na placki bez drożdży w mleku Ciasto kefirowe
    na placki na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author