Ciasto twarogowe krok po kroku przepis ze zdjęciem

Uniwersalne ciasto twarogowe to najlepszy przepis na prawie każde ciasto

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka miska;
  • sito do mąki;
  • drewniana łyżka lub szpatułka;
  • wagi kuchenne;
  • film spożywczy.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna 250-350g
Twarożek 250g
jajko 1 szt.
Zmiękczone masło 150 gramów
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia ciasta 6 gramów
Cukier granulowany 2 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczki bez zjeżdżalni

Gotowanie krok po kroku

  • Włóż 250 gram twarogu do głębokiej miski. Jeśli twarożek jest niejednorodny, przetrzyj go wcześniej przez sito lub ubij blenderem, przewiń maszynę do mięsa. Do masła dodać 150 gramów zmiękczonego masła. Wyjąć produkt wcześniej z lodówki (25-30 minut), aby stał w temperaturze pokojowej.

    Gotowanie ciasta twarogowego

  • Do miski wsyp 0,5 łyżeczki soli kuchennej i 2 łyżeczki cukru pudru. Jeśli robisz słone wypieki, zmniejsz ilość cukru o połowę. Do pieczenia słodkich babeczek można zwiększyć zawartość cukru (do 3-4 łyżek). Umieść 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Możesz zastąpić 8-10 gramów cukru waniliowego.

    Przygotuj składniki na ciasto twarogowe

  • Wszystkie składniki zmiel dobrze drewnianą łyżką, aż będą gładkie. Rozbij 1 jajko kurze na masę. Dobrze wymieszaj, aż konsystencja będzie taka sama.

    Wymieszaj składniki na ciasto

  • Wsyp do sitka, aby przesiać 250 gram mąki. Na wierzchu połóż 6 gramów proszku do pieczenia. Przesiej miksturę do miski. Dokładna ilość mąki zależy od wilgotności twarogu. Mokry twaróg zawiera więcej mąki. Nie wylewaj całej mąki na raz, lepiej dodać ją później w razie potrzeby (z pozostałych 100 gramów).

    Przesiej mąkę, aby przygotować ciasto twarogowe

  • Zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Jeśli masa jest lepka, dodaj więcej mąki. Zbierz ciasto w jedną kulkę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15-25 minut.

    Aby przygotować ciasto twarogowe, zagnieść ciasto

  • Do przygotowania ciasta z twarogu odpowiedni jest prawie każdy twarożek, niezależnie od zawartości tłuszczu i struktury. Możesz nawet użyć resztek twarogu, który leżał od dłuższego czasu.

    Nawiasem mówiąc, z tak nieświeżego twarogu uzyskuje się szczególnie pyszne pączki twarogowe. Jednak najdelikatniejsze ciasto powstaje z miękkiego, świeżego, bezkwasowego produktu. Ustalenie dobrej jakości twarogu jest łatwe – spróbuj. Świeży twarożek jest słodkawy, ma delikatną oleistą konsystencję.

    Czy wiedziałeś? Ciasto twarogowe jest uniwersalne, przygotowuje się z niego słodkie i słone wypieki. Ciasta, ciasta, chaczapuri, pizza, kosze na sałatki i ciasta, solone ciasteczka i inne produkty wypiekane są z ciasta solnego. Ciasto twarogowe na słodko służy do wyrobu słodkich ciast, babeczek, bułek, bułeczek, kruchego ciasta i innych przysmaków.

    Przepis

    Przygotowanie ciasta twarogowego jest bardzo dobrze opisane w fabule. Cudowna gospodyni szczegółowo wyjaśnia i pokazuje każdy etap wyrabiania produktu.

    Po przestudiowaniu przepisu i obejrzeniu go bardzo łatwo będzie ci zagnieść miękkie ciasto twarogowe i upiec z niego pyszne bułeczki lub placki. Spróbuj zrobić z niego mięso lub kapustę. Otwarte placki z takiego ciasta dobrze zachowują swój kształt, można je łatwo nałożyć na dowolne nadzienie.

    Jakie ciasto z twarogiem wiesz, jak zrobić? Będziemy wdzięczni za wskazówki i przepisy pozostawione w komentarzach poniżej.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na tartaletki

    Słodkie ciasto

    Ciasto na gazowanej wodzie mineralnej

    Ciasto kefirowe bez drożdży

    Cudowne ciasto bez jajek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author