Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska;
- sito do mąki;
- drewniana łyżka lub szpatułka;
- wagi kuchenne;
- film spożywczy.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mąka pszenna | 250-350g |
Twarożek | 250g |
jajko | 1 szt. |
Zmiękczone masło | 150 gramów |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
Proszek do pieczenia ciasta | 6 gramów |
Cukier granulowany | 2 łyżeczki |
Sól | 0,5 łyżeczki bez zjeżdżalni |
Gotowanie krok po kroku
Do przygotowania ciasta z twarogu odpowiedni jest prawie każdy twarożek, niezależnie od zawartości tłuszczu i struktury. Możesz nawet użyć resztek twarogu, który leżał od dłuższego czasu.
Nawiasem mówiąc, z tak nieświeżego twarogu uzyskuje się szczególnie pyszne pączki twarogowe. Jednak najdelikatniejsze ciasto powstaje z miękkiego, świeżego, bezkwasowego produktu. Ustalenie dobrej jakości twarogu jest łatwe – spróbuj. Świeży twarożek jest słodkawy, ma delikatną oleistą konsystencję.
Czy wiedziałeś? Ciasto twarogowe jest uniwersalne, przygotowuje się z niego słodkie i słone wypieki. Ciasta, ciasta, chaczapuri, pizza, kosze na sałatki i ciasta, solone ciasteczka i inne produkty wypiekane są z ciasta solnego. Ciasto twarogowe na słodko służy do wyrobu słodkich ciast, babeczek, bułek, bułeczek, kruchego ciasta i innych przysmaków.
Przepis
Przygotowanie ciasta twarogowego jest bardzo dobrze opisane w fabule. Cudowna gospodyni szczegółowo wyjaśnia i pokazuje każdy etap wyrabiania produktu.
Po przestudiowaniu przepisu i obejrzeniu go bardzo łatwo będzie ci zagnieść miękkie ciasto twarogowe i upiec z niego pyszne bułeczki lub placki. Spróbuj zrobić z niego mięso lub kapustę. Otwarte placki z takiego ciasta dobrze zachowują swój kształt, można je łatwo nałożyć na dowolne nadzienie.
Jakie ciasto z twarogiem wiesz, jak zrobić? Będziemy wdzięczni za wskazówki i przepisy pozostawione w komentarzach poniżej.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na tartaletki
Słodkie ciasto
Ciasto na gazowanej wodzie mineralnej
Ciasto kefirowe bez drożdży
Cudowne ciasto bez jajek
Miłego czytania!