Ciasto twarogowe na ciasta: przepisy z masłem i margaryną

Ciasto twarogowe - 3 proste przepisy dla początkujących kucharzy!

Każda gospodyni domowa powinna mieć w swoim arsenale kilka szybkich przepisów na ciasta. W końcu, jeśli twoja rodzina uwielbia pieczenie, być może będziesz musiał zrobić coś pysznego każdego dnia. Aby to zrobić, możesz zaopatrzyć się w opcje robienia ciasta na ciasta bez drożdży. W przeciwieństwie do mas drożdżowych, praca z tą masą zajmuje około godziny. I możesz z niego gotować dosłownie natychmiast po wyrobieniu.

Popularne rodzaje ciasta bez drożdży

Trudno jest odróżnić istniejące przepisy na ciasto według rodzaju, ponieważ zmiana zaledwie kilku składników całkowicie zmienia jego smak. Ale ogólnie, planując przygotowanie pieczenia, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie.

  • Jeśli przygotowujesz słodkie ciasta, skorzystaj z przepisu na ciasta z kwaśną śmietaną. Okazuje się delikatny i lekki, a po upieczeniu w piekarniku „czuje się” świetnie.
  • Jeśli planujesz wypieki przaśne, przygotuj ciasto na placki kefirowe. Dobrze komponuje się z mięsem, nadzieniami wątrobowymi, jajkami z ziołami, ziemniakami. W trakcie gotowania ciasta nabierają chrupiącej skórki. Ta opcja wyrabiania ciasta jest idealna do potraw smażonych. Ponadto możesz przygotować ciasto na placki smażone na kefirze z minimum składników, które z pewnością znajdziesz w lodówce.
  • Jeśli robisz danie dietetyczne, a także chcesz leczyć dzieci, użyj ciasta na placki z twarogiem. Porozmawiamy o tym bardziej szczegółowo.

Sekrety ciasta twarogowego

  • Do gotowania należy używać świeżego, bezkwasowego twarogu, ponieważ w cieście pozostanie kwaskowatość.
  • Masa jest miękka, przylega do dłoni. Dla wygody pracy z nim dobrze odkurz powierzchnię cięcia mąką i możesz posmarować ręce olejem roślinnym.
  • Masa jest dość mocno rozwałkowana, pęka i przykleja się do wałka. Ale jest to zaleta: rzeźbienie ciast nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy całą masę podzielić na kilka identycznych części i zagnieść rękami na owalne ciasta. Aby zrozumieć, jak rzeźbić piękne ciasta, potrzebujesz trochę praktyki. Szybciej niż inne uzyskuje się zwykłe okrągłe i owalne kształty.
  • Wybierając słodkie nadzienie, na przykład jagodowe, należy do niego dodać cukier, a nie do ciasta. A jeśli są to świeże jagody lub owoce, które mogą dawać sok, wskazane jest posypanie ich skrobią przed gotowaniem.
  • Przed wysłaniem do piekarnika placki należy posmarować żółtkiem jaja, po czym tworzy się na nich apetyczna skórka. Można je również usmażyć i zrobić to od razu po wyrzeźbieniu.
  • Temperatura pieczenia naczynia wynosi 180-200 °, średni czas to 30-40 minut. Zaletą pieczenia w piekarniku jest to, że ciasto twarogowe rośnie podczas pieczenia, a po schłodzeniu zachowuje krzywiznę.

3 przepisy na ciasto twarogowe na ciasta

Oferujemy 3 szybkie i łatwe przepisy, które pomogą Ci łatwo opanować trochę kapryśnego, ale bardzo smacznego ciasta twarogowego na ciasta.

przepis na twarożek

Rumiane ciasta
Będziesz potrzebować:

  • twarożek niekwaśny – 200 g;
  • cukier – łyżka stołowa;
  • jajka – 2 szt .;
  • soda – pół łyżeczki;
  • mąka – półtorej szklanki.

Gotowanie

  • Twarożek rozgnieść lub ubić blenderem, aby masa była soczysta.
  • Dodaj cukier, trochę soli, wymieszaj.
  • Wbij jajko, dobrze wymieszaj, następnie drugie i ponownie wymieszaj.
  • Do masy dodać sodę, a następnie przesianą mąkę. Wlewać stopniowo, mieszając masę.
  • Po osiągnięciu miękkiej, ale nie płynnej konsystencji masa jest gotowa do pracy.
  • To ciasto będzie wspaniałym smażonym ciastem. Smażyć je na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron.

    Przepis z twarogu i masła

    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 200 g;
    • zmiękczone masło – 100 g;
    • jajko – 1 szt .;
    • mąka pszenna – 2 szklanki;
    • soda – 2/3 łyżeczki;
    • cukier – pół szklanki;
    • sól – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Przesiej mąkę, wymieszaj z sodą i solą.
  • W drugiej misce ubij masło z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj.
  • Masę wsypać do miski z mąką, zagnieść ciasto.
  • Możesz z nim pracować od razu.
  • Przepis nadaje się do lekkich deserów pieczonych w piekarniku. Słodkie ciasta, wszelkie ciasta jagodowe, ciasteczka, a nawet pierniki będą z nim dobre. Po ugotowaniu konsystencja bazy będzie miękka i delikatna.

    Przepis na twarożek i margarynę

    Ciasto rozwałkowujemy wałkiem

    Będziesz potrzebować:

    • chudy twarożek – 200 g;
    • margaryna kremowa – 200 g;
    • mąka – 2 szklanki;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • sól – szczypta;
    • żółtko 1 jajka.

    Gotowanie

  • Zamroź margarynę, zetrzyj na grubej tarce.
  • Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i sól.
  • Margarynę wymieszać z twarogiem, dodać mąkę.
  • Szybko zagnieść masę.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min.Gdy ostygnie można zacząć robić ciasta.
  • Gotowe danie według tego przepisu okaże się delikatne i lekko ułożone, przez długi czas zachowa miękkość.

    Spróbuj ugotować ciasta z ciasta twarogowego według naszych przepisów. I zobacz, jak szybko i łatwo możesz je wykonać!

    – przepisy na ciasto twarogowe na ciasta

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasta z ciasta drożdżowego i bezdrożdżowego
    Ciasto błyskawiczne na
    placki Samsa z ciasta francuskiego
    Ciasto na naleśniki
    Chebureki w domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author