Każda gospodyni domowa powinna mieć w swoim arsenale kilka szybkich przepisów na ciasta. W końcu, jeśli twoja rodzina uwielbia pieczenie, być może będziesz musiał zrobić coś pysznego każdego dnia. Aby to zrobić, możesz zaopatrzyć się w opcje robienia ciasta na ciasta bez drożdży. W przeciwieństwie do mas drożdżowych, praca z tą masą zajmuje około godziny. I możesz z niego gotować dosłownie natychmiast po wyrobieniu.
Popularne rodzaje ciasta bez drożdży
Trudno jest odróżnić istniejące przepisy na ciasto według rodzaju, ponieważ zmiana zaledwie kilku składników całkowicie zmienia jego smak. Ale ogólnie, planując przygotowanie pieczenia, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie.
- Jeśli przygotowujesz słodkie ciasta, skorzystaj z przepisu na ciasta z kwaśną śmietaną. Okazuje się delikatny i lekki, a po upieczeniu w piekarniku „czuje się” świetnie.
- Jeśli planujesz wypieki przaśne, przygotuj ciasto na placki kefirowe. Dobrze komponuje się z mięsem, nadzieniami wątrobowymi, jajkami z ziołami, ziemniakami. W trakcie gotowania ciasta nabierają chrupiącej skórki. Ta opcja wyrabiania ciasta jest idealna do potraw smażonych. Ponadto możesz przygotować ciasto na placki smażone na kefirze z minimum składników, które z pewnością znajdziesz w lodówce.
- Jeśli robisz danie dietetyczne, a także chcesz leczyć dzieci, użyj ciasta na placki z twarogiem. Porozmawiamy o tym bardziej szczegółowo.
Sekrety ciasta twarogowego
- Do gotowania należy używać świeżego, bezkwasowego twarogu, ponieważ w cieście pozostanie kwaskowatość.
- Masa jest miękka, przylega do dłoni. Dla wygody pracy z nim dobrze odkurz powierzchnię cięcia mąką i możesz posmarować ręce olejem roślinnym.
- Masa jest dość mocno rozwałkowana, pęka i przykleja się do wałka. Ale jest to zaleta: rzeźbienie ciast nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy całą masę podzielić na kilka identycznych części i zagnieść rękami na owalne ciasta. Aby zrozumieć, jak rzeźbić piękne ciasta, potrzebujesz trochę praktyki. Szybciej niż inne uzyskuje się zwykłe okrągłe i owalne kształty.
- Wybierając słodkie nadzienie, na przykład jagodowe, należy do niego dodać cukier, a nie do ciasta. A jeśli są to świeże jagody lub owoce, które mogą dawać sok, wskazane jest posypanie ich skrobią przed gotowaniem.
- Przed wysłaniem do piekarnika placki należy posmarować żółtkiem jaja, po czym tworzy się na nich apetyczna skórka. Można je również usmażyć i zrobić to od razu po wyrzeźbieniu.
- Temperatura pieczenia naczynia wynosi 180-200 °, średni czas to 30-40 minut. Zaletą pieczenia w piekarniku jest to, że ciasto twarogowe rośnie podczas pieczenia, a po schłodzeniu zachowuje krzywiznę.
3 przepisy na ciasto twarogowe na ciasta
Oferujemy 3 szybkie i łatwe przepisy, które pomogą Ci łatwo opanować trochę kapryśnego, ale bardzo smacznego ciasta twarogowego na ciasta.
przepis na twarożek
Będziesz potrzebować:
- twarożek niekwaśny – 200 g;
- cukier – łyżka stołowa;
- jajka – 2 szt .;
- soda – pół łyżeczki;
- mąka – półtorej szklanki.
Gotowanie
To ciasto będzie wspaniałym smażonym ciastem. Smażyć je na gorącym oleju na średnim ogniu z obu stron.
Przepis z twarogu i masła
Będziesz potrzebować:
- twarożek – 200 g;
- zmiękczone masło – 100 g;
- jajko – 1 szt .;
- mąka pszenna – 2 szklanki;
- soda – 2/3 łyżeczki;
- cukier – pół szklanki;
- sól – pół łyżeczki.
Gotowanie
Przepis nadaje się do lekkich deserów pieczonych w piekarniku. Słodkie ciasta, wszelkie ciasta jagodowe, ciasteczka, a nawet pierniki będą z nim dobre. Po ugotowaniu konsystencja bazy będzie miękka i delikatna.
Przepis na twarożek i margarynę
Będziesz potrzebować:
- chudy twarożek – 200 g;
- margaryna kremowa – 200 g;
- mąka – 2 szklanki;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- sól – szczypta;
- żółtko 1 jajka.
Gotowanie
Gotowe danie według tego przepisu okaże się delikatne i lekko ułożone, przez długi czas zachowa miękkość.
Spróbuj ugotować ciasta z ciasta twarogowego według naszych przepisów. I zobacz, jak szybko i łatwo możesz je wykonać!
– przepisy na ciasto twarogowe na ciasta
Inne przepisy na ciasta
Ciasta z ciasta drożdżowego i bezdrożdżowego
Ciasto błyskawiczne na
placki Samsa z ciasta francuskiego
Ciasto na naleśniki
Chebureki w domu
Smacznego!