Ciasto w kuchence mikrofalowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto w kuchence mikrofalowej w 10 minut

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • miska;
  • sito;
  • mikser;
  • śmigać;
  • kuchenka mikrofalowa;
  • sznurek do krojenia ciastek;
  • łopatka, deska do krojenia;
  • nóż;
  • formularz do gotowania.

Składniki

  • Jaja kurze – 2 szt.
  • Mąka pszenna najwyższej jakości – 5 łyżek. l.
  • Proszek kakaowy – 1 łyżka. l.
  • Mleko – 6 łyżek. l.
  • Olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • Cukier granulowany – 150 g w cieście + 50 g w syropie
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Cukier puder – 3 łyżki. l.
  • Ocet stołowy 9% – 1 łyżeczka
  • Wanilina – 1 łyżeczka
  • Woda (do syropu) – 150 ml
  • Śmietana (gęsta) – 350 g
  • Migdały – do dekoracji
  • Sól – szczypta

Gotowanie krok po kroku

Pyszne ciasto można ugotować w kuchence mikrofalowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem:

  • Wbij jajka do miski i ubij trzepaczką.
    ubij jajka trzepaczką
  • Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.
    wymieszać jajka z cukrem
  • Dodaj sól, mleko i dobrze wymieszaj.
    wlać mleko do jajek
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek kakaowy, przesiej do miski z płynnymi składnikami. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. W razie potrzeby dodaj cukier wanilinowy lub waniliowy.
    przesiej mąkę
  • Sodę gasimy octem i wlewamy do miski z resztą składników, mieszamy.
    soda gaszona octem
  • Dodaj olej roślinny do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
    dodać olej do ciasta
  • Wlej ciasto do silikonowej lub szklanej foremki, którą można włożyć do mikrofalówki.
    wlać ciasto do foremki
  • Formularz z ciastem wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 5 minut z mocą 800 watów. Jeśli moc jest mniejsza, ciasto piecze się trochę dłużej. Gdy mikrofalówka się wyłączy, nie wyjmuj od razu ciasta, tylko pozostaw je w środku na kolejne 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie wyjmij ciasto z formy i odłóż na bok.
    upiec ciasto w kuchence mikrofalowej
  • Przygotuj syrop w osobnym rondlu. Rozcieńczyć cukier wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Śmietanę wrzucić do miski i wsypać cukier puder. Ubijaj, aż uzyskasz gęsty, jednorodny krem. Najlepiej wziąć domową śmietanę.
    ubij śmietanę mikserem
  • Drobno posiekaj migdały. W razie potrzeby możesz wziąć orzechy włoskie, orzechy laskowe itp.
    drobno posiekane migdały
  • Ciasto kroimy na dwie części specjalnym sznurkiem, grubą nitką lub ostrym nożem.
    pokroić na herbatniki
  • Nasmaruj obie części ciasta syropem jako impregnatem. Ale to jest opcjonalne.
    posmaruj ciastka syropem
  • Rozłóż krem ​​na dolnej warstwie. Na wierzch z drugim ciastem i lekko dociśnij rękami.
    posmaruj ciastka śmietaną
  • Drugie ciasto również pokrywamy kremem, ostrożnie rozprowadzając szpatułką.
    posmaruj drugie ciasto śmietaną
  • Pokryjemy również boki kremem.
    nasmaruj boki kremem
  • Na wierzch posyp posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.
    posyp ciasto orzechami
  • Gotowe ciasto można umieścić w lodówce na kilka godzin lub od razu podać na stole. Smacznego!
    ciasto w kuchence mikrofalowej
  • Przepis

    Zwracamy uwagę na ciekawy przepis na szybkie ciasto w kuchence mikrofalowej. Zobaczysz wszystkie kroki gotowania wraz z wyjaśnieniem. Możesz też sam przekonać się, jak łatwo jest przygotować taki deser. Pod koniec opowieści będziesz mógł ocenić wygląd i apetyczny wygląd gotowego ciasta.

    Drodzy czytelnicy, czy lubicie piec ciasta? Oferujemy wykonanie bardzo smacznego ciasta w kuchence mikrofalowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem z tego artykułu. Napisz czy spodobał Ci się przepis lub chciałbyś coś zmienić? Jak Twoim zdaniem można udekorować taki deser? Jeśli gotujesz ciasta w kuchence mikrofalowej, podziel się sprawdzonymi przepisami. Napisz swoje pomysły, komentarze, opcje gotowania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author