
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- miska;
- sito;
- mikser;
- śmigać;
- kuchenka mikrofalowa;
- sznurek do krojenia ciastek;
- łopatka, deska do krojenia;
- nóż;
- formularz do gotowania.
Składniki
- Jaja kurze – 2 szt.
- Mąka pszenna najwyższej jakości – 5 łyżek. l.
- Proszek kakaowy – 1 łyżka. l.
- Mleko – 6 łyżek. l.
- Olej roślinny – 2 łyżki. l.
- Cukier granulowany – 150 g w cieście + 50 g w syropie
- Soda – 0,5 łyżeczki
- Cukier puder – 3 łyżki. l.
- Ocet stołowy 9% – 1 łyżeczka
- Wanilina – 1 łyżeczka
- Woda (do syropu) – 150 ml
- Śmietana (gęsta) – 350 g
- Migdały – do dekoracji
- Sól – szczypta
Gotowanie krok po kroku
Pyszne ciasto można ugotować w kuchence mikrofalowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem:
Wbij jajka do miski i ubij trzepaczką.
Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.
Dodaj sól, mleko i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek kakaowy, przesiej do miski z płynnymi składnikami. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. W razie potrzeby dodaj cukier wanilinowy lub waniliowy.
Sodę gasimy octem i wlewamy do miski z resztą składników, mieszamy.
Dodaj olej roślinny do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do silikonowej lub szklanej foremki, którą można włożyć do mikrofalówki.
Formularz z ciastem wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 5 minut z mocą 800 watów. Jeśli moc jest mniejsza, ciasto piecze się trochę dłużej. Gdy mikrofalówka się wyłączy, nie wyjmuj od razu ciasta, tylko pozostaw je w środku na kolejne 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie wyjmij ciasto z formy i odłóż na bok.
Przygotuj syrop w osobnym rondlu. Rozcieńczyć cukier wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietanę wrzucić do miski i wsypać cukier puder. Ubijaj, aż uzyskasz gęsty, jednorodny krem. Najlepiej wziąć domową śmietanę.
Drobno posiekaj migdały. W razie potrzeby możesz wziąć orzechy włoskie, orzechy laskowe itp.
Ciasto kroimy na dwie części specjalnym sznurkiem, grubą nitką lub ostrym nożem.
Nasmaruj obie części ciasta syropem jako impregnatem. Ale to jest opcjonalne.
Rozłóż krem na dolnej warstwie. Na wierzch z drugim ciastem i lekko dociśnij rękami.
Drugie ciasto również pokrywamy kremem, ostrożnie rozprowadzając szpatułką.
Pokryjemy również boki kremem.
Na wierzch posyp posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.
Gotowe ciasto można umieścić w lodówce na kilka godzin lub od razu podać na stole. Smacznego!
Przepis
Zwracamy uwagę na ciekawy przepis na szybkie ciasto w kuchence mikrofalowej. Zobaczysz wszystkie kroki gotowania wraz z wyjaśnieniem. Możesz też sam przekonać się, jak łatwo jest przygotować taki deser. Pod koniec opowieści będziesz mógł ocenić wygląd i apetyczny wygląd gotowego ciasta.
Drodzy czytelnicy, czy lubicie piec ciasta? Oferujemy wykonanie bardzo smacznego ciasta w kuchence mikrofalowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem z tego artykułu. Napisz czy spodobał Ci się przepis lub chciałbyś coś zmienić? Jak Twoim zdaniem można udekorować taki deser? Jeśli gotujesz ciasta w kuchence mikrofalowej, podziel się sprawdzonymi przepisami. Napisz swoje pomysły, komentarze, opcje gotowania.