Ciasto w pośpiechu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto w pośpiechu „Ratunek”

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • kuchenka mikrofalowa;
  • deska do krojenia;
  • głęboka miska;
  • sito;
  • łyżka;
  • wagi kuchenne;
  • naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm;
  • nóż;
  • wątek kulinarny;
  • śmigać;
  • talerz / naczynie do serwowania ciasta.

Składniki

  • Jaja kurze – 2 szt.
  • Mąka pszenna – 5 łyżek. l.
  • Proszek kakaowy – 1 łyżka. l.
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Mleko 2,5% – 6 łyżek. l.
  • Cukier – 6 łyżek. l.
  • Bezzapachowy olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • Soda – ½ łyżeczki
  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Śmietana 20% – 500 g
  • Cukier puder – 2 – 3 łyżki. l.
  • Banan – 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

Ciastko do gotowania

  • Wbij dwa jajka do głębokiej miski.
    ubij dwa jajka do miski
  • Dodaj ¼ łyżeczki. posolić i ubić trzepaczką, aż będzie gładka. W przypadku tego przepisu nie musisz ubijać jajek w puszystą masę, ciastko i tak będzie puszyste. Ale możesz użyć miksera, aby nie ubijać ręcznie.
    wymieszać jajka z solą
  • Następnie dodaj 6 łyżek. l. mleko 2,5% tłuszczu.
    wlać mleko do jajek
  • Dodaj 6 łyżek. l. cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań: kto lubi słodszy – można dodać więcej cukru i odwrotnie – zmniejszyć jego ilość.
    wsyp cukier do jajek
  • Na drobnym sicie odmierzamy 5 łyżek. l. z kupą mąki pszennej.
    przesiej mąkę do miski
  • Dodaj mąkę do 1 łyżki. l. kakao i przesiej mąkę z kakao do ciasta, ponownie dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
    przesiać kakao
  • ½ łyżeczki gasić soda 1 łyżeczka. ocet i dodaj do ciasta, wymieszaj.
    wymieszać ciasto
  • Na koniec dodaj 2 łyżki. l. bezwonny olej roślinny i wszystko ponownie wymieszaj.
    dodać olej do ciasta
  • Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm.
    przełożyć ciasto do formy do pieczenia
  • Wstawiamy formę do kuchenki mikrofalowej o mocy 800 watów na 5 minut. Gdy kuchenka mikrofalowa poinformuje Cię o zakończeniu gotowania sygnałem dźwiękowym, nie otwieramy drzwi, ale pozostawiamy ciastko na 10 minut, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że się uspokoi.
    wyślij ciasto do mikrofalówki
  • Po tym czasie wyjmujemy foremkę z kuchenki mikrofalowej, wyjmujemy herbatniki z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.
    wyjmij ciasto z mikrofalówki
  • Następnie kroimy biszkopt na dwie części. Aby to zrobić, musisz wykonać nacięcie wzdłuż całego obwodu herbatnika nożem, a następnie pokroić na dwie części za pomocą nici do gotowania. Dzięki tej technice uzyskasz dwie równe części.
    dostajemy tort
  • Przygotowanie kwaśnej śmietany

  • W głębokiej misce przesuwamy 500 g śmietany 20% tłuszczu. Do takiej śmietany najlepiej użyć śmietany o maksymalnej zawartości tłuszczu, aby śmietana była smaczna i stabilna.
    wlej śmietanę do miski
  • Wlej 2 – 3 łyżki. l. cukier puder, wymieszać trzepaczką. Lepiej nie bić kwaśnej śmietany mikserem, w przeciwnym razie może stać się płynna.
    wymieszaj śmietanę z cukrem
  • Montaż ciasta

  • Pierwsze ciasto kładziemy na talerz lub naczynie i smarujemy śmietaną.
    posmaruj ciasto śmietaną
  • Następnie drugie ciasto pokrywamy kremem.
    posmaruj drugie ciasto kremem
  • Obierz dwa banany i pokrój w cienkie kółka.
    pokrój banana na kawałki
  • Na pierwszym cieście ułożyć plasterki banana na wierzchu kremu.
    połóż banany na torcie
  • Przykryj drugą warstwą ciasta, stroną posmarowaną masłem do dołu.
    przykryć drugą warstwą
  • Wierzch i boki ciasta dokładnie obtocz. Możesz udekorować ciasto kawałkami czekolady, mielonymi orzechami. Takie ciasto nie wymaga długiej impregnacji, można je od razu podać do stołu. Smacznego!
    ciasto w pośpiechu
  • Przepis

    Sprawdź przepis, który pokaże Ci, jak upiec herbatniki w mikrofali, zrobić śmietanę i złożyć ciasto. Miłego oglądania!

    Jeśli podobało Ci się cudowne ciasto w pośpiechu „Vyruchayka”, chcesz podzielić się swoimi komentarzami, zostaw je poniżej. Koniecznie ugotuj to ciasto, nie pozostawi nikogo obojętnym!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author