Ciasto wielkanocne według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bardzo smaczne, przewiewne i umiarkowanie słodkie ciasto wielkanocne

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • mikser z dwoma rodzajami dysz;
  • sito;
  • duży rondel lub miska;
  • małe miski;
  • Formy jednorazowe lub wielokrotnego użytku do ciast wielkanocnych;
  • Papier do pieczenia;
  • zlewka;
  • piekarnik;
  • papierowe ręczniki;
  • szczoteczka silikonowa;
  • drewniany patyk;
  • rondel;
  • film spożywczy.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna najwyższej jakości 1,3 kg
Drożdże prasowane 50g
Cukier 650 gramów
Cukier waniliowy 10 gramów
Jaja kurze 5 sztuk.
żelatyna 1 łyżeczka
mleko 380 ml
rodzynki 100 gramów
Olej roślinny 50 ml
Masło 75 gramów
Sól 0,5 łyżeczki
Woda 8 art. l.
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Barwniki kolorowe 3 szt.

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Do miski wlej ciepłe mleko (380 ml).

    Wlej ciepłe mleko do miski.

  • Wsyp cukier (100 gram) i sól (1/2 łyżeczki).

    Dodaj cukier i sól do mleka.

  • Rozdrobnić sprasowane drożdże (50 gramów) do miski.

    Drożdże pokruszyć na mleko.

  • Wszystko wymieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Można wstawić do lekko ciepłego, wyłączonego piekarnika.

    Masę wymieszać do uzyskania gładkości i odstawić w ciepłe miejsce.

  • ugniatanie ciasta

  • Gdy ciasto dojrzewa, przygotuj rodzynki. Aby to zrobić, zalej rodzynki (100 gramów) wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstaw na 10 minut.

    Rodzynki gotować na parze wrzątkiem.

  • Odcedź wodę i umieść rodzynki na ręczniku papierowym do wyschnięcia.

    Po 10 minutach przełóż rodzynki na ręczniki papierowe.

  • Wbij 5 jajek do miski.

    Wbij 5 jajek do miski.

  • Wlej cukier (300 gramów) i cukier waniliowy (10 gramów). Ubij wszystko mikserem, aż uzyskasz puszystą jednorodną masę.

    Dodaj cukier do jajek i ubij.

  • Roztop masło (75 gramów) i przelej do miski. Wymieszaj trochę mikserem.

    Do masy jajecznej dodać roztopione masło.

  • Do powstałej masy dodać dojrzałe ciasto i wymieszać mikserem.

    Następnie dodaj napar.

  • Zmień nasadki na mikserze, włóż ubijaki do ciasta i zacznij dodawać przesianą mąkę (około 500 gramów) w częściach i stopniowo wyrabiaj ciasto.

    Częściowo zaczynamy wprowadzać mąkę i wyrabiać ciasto.

  • Gdy ciasto zgęstnieje (przestanie się wylewać), przełóż je na stół, obficie posyp przesianą mąką. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmuje to około 10 minut. Do wyrobienia ciasta potrzeba 1,3 kg mąki, ale patrzysz na ciasto, bo mąka ma inne właściwości.

    Dokładnie zagnieść ciasto na blacie.

  • Do wyrobionego już ciasta wmieszać olej roślinny (50 ml) w kilku podejściach i zagnieść ciasto przez kolejne 2 minuty.

    Do wyrabiania ciasta dodajemy również olej roślinny.

  • Do suszonych rodzynek dodać mąkę (łyżkę stołową) i wymieszać.

    Rodzynki wymieszać z mąką.

  • Ugniataj trochę ciasto i posyp je rodzynkami. Zagnieść ciasto, aż rodzynki się równomiernie rozprowadzą.

    Do ciasta wymieszać rodzynki.

  • Duży rondel lub miskę posyp mąką, pamiętaj, że objętość ciasta wzrośnie 2-3 razy i ułóż ciasto.

    Włóż ciasto do dużej miski lub miski posypanej mąką.

  • Przykryj patelnię folią spożywczą, aby ciasto się nie zwijało i umieść w ciepłym miejscu.

    Po dokręceniu pojemnika z ciastem z folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść je rękoma i wyjmując z patelni, kilkakrotnie uderz w stół, aby wypuścić powietrze.

    Ubij wyrośnięte ciasto.

  • Z ciasta ponownie uformuj kulę i włóż na patelnię do wyrośnięcia. Przykryj garnek folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu.

    Włóż ciasto z powrotem na patelnię, aby ponownie wyrosło.

  • Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, wbij je i oderwij taki kawałek ciasta, aby wypełnił formę od 1/3 do połowy.

    Zagnieść świeżo wyrośnięte ciasto i uformować ciastka.

  • Każdy rozdarty kawałek ciasta uformuj w kulkę z gładką górną częścią i włóż do formy. Jeśli używasz form jednorazowych, nie musisz ich smarować, wielokrotnego użytku – wstępnie nasmaruj olejem.

    Układamy puste miejsca w formularzach na ciasta wielkanocne.

  • Wszystkie wypełnione formy przełóż na blachę do pieczenia, na której będziesz upiec wielkanocne ciasta, a ciasto zostaw do wyrośnięcia.

    Ciasto układamy w formach na blasze do pieczenia.

  • Aby zapobiec zwijaniu się ciasta, okresowo smaruj je silikonową szczoteczką ciepłą wodą.

    Nasmaruj puste miejsca wodą.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, ostrożnie przełóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciastka przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasta. Sprawdź gotowość za pomocą drewnianego patyczka.

    Blachę do pieczenia z ciastkami wielkanocnymi wysyłamy do piekarnika.

  • Upieczone gorące bułeczki położyć na ruszcie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Ciasta wielkanocne są gotowe, powinny całkowicie ostygnąć.

  • Przygotowywanie dekoracji i dekorowanie ciast wielkanocnych

    Barwienie cukru

  • Wsyp cukier (1 łyżkę stołową) do małej miski.

    Wsyp cukier do miski.

  • Niewielką ilość wody (kilka kropli) wlej do łyżki stołowej i rozpuść w niej barwnik, zanurzając w nim drewniany patyczek.

    Barwniki spożywcze rozpuszczamy w zaledwie kilku kroplach wody.

  • Dodaj kolorową wodę do cukru i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj wodę z barwnikiem do cukru i wymieszaj.

  • Można w ten sposób barwić cukier na różne kolory, mając kilka kolorów spożywczych.

    W ten sam sposób można przygotować cukier o różnych kolorach.

  • Lukier do gotowania

  • Wlej żelatynę (1 łyżeczka) do miski i napełnij wodą (2 łyżki). Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aby żelatyna spęczniała.

    Rozpuść żelatynę w wodzie.

  • Wlej wodę (5 łyżek) do rondla, dodaj sok z cytryny (łyżeczka) i dodaj cukier (200 gram).

    Wsyp cukier do rondla, dodaj wodę i sok z cytryny.

  • Postawić rondelek na ogniu i ciągle mieszając drewnianą lub silikonową szpatułką doprowadzić do wrzenia. Cały cukier powinien się rozpuścić.

    Zagotuj syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Gdy cukier się rozpuści, zdejmij syrop z ognia i połóż na nim spęcznioną żelatynę.

    Po wyjęciu syropu z ognia dodaj do niego żelatynę.

  • Całość ubijaj mikserem przez 4-5 minut, aż uzyskasz białą gęstą masę.

    Ubijaj masę mikserem, aż do wybielenia.

  • Dekorujemy ciasta wielkanocne

  • Schłodzone ciastka natychmiast udekoruj przygotowaną glazurą, ponieważ bardzo szybko twardnieje. Zrób to łyżką stołową.

    Nasmaruj ciastka wielkanocne powstałym gęstym glazurą.

  • Dopóki lukier na ciastach wielkanocnych nie zamarzł, udekoruj je przygotowanym kolorowym cukrem.

    Posyp ciasteczka kolorowym cukrem.

  • W razie potrzeby ciasta wielkanocne można ozdobić kolorowymi posypkami i kwiatami lub figurkami z mastyksu.

    Ten wielkanocny tort wygląda bardzo elegancko.

  • Przepis

    Po obejrzeniu dowiesz się, jak prawidłowo przygotować ciasto, zagnieść ciasto i upiec wielkanocne ciasta. A także naucz się robić ozdoby i pięknie dekorować ciasta wielkanocne.

    Poznałeś przepis na ciasta wielkanocne. Zgodnie z tym przepisem ciasta wielkanocne są bardzo delikatne, przewiewne i smaczne. Specjalnie przygotowana glazura nie kruszy się nawet po kilku dniach przechowywania. Upiecz ciastka wielkanocne według podanego przepisu i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobały.

    Inne przepisy na ciasta wielkanocne

    Ciasto wielkanocne bez drożdży

    Kulich Kraffin

    Ciasto twarogowe

    Ciasto maślane

    Kulich Panettone

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author