Ciasto z dżemem: przepisy na tarte, kruche ciasto, herbatniki, kefir, jak gotować w piekarniku, kuchence mikrofalowej i powolnej kuchence

Ciasto z dżemem: przepisy od „Piernik Babci” po włoską tartę

Nazwa jest powszechna i trudno zliczyć, ile faktycznie istnieje odmian ciast z dżemem. Po pierwsze, istnieje mnóstwo rodzajów dżemów (lub nadal możesz używać marmolady i dżemów). Po drugie, nie ma mniej opcji testowych. Ponadto za każdym razem można fantazjować z dodatkami i dekoracją, a to zawsze nowe danie na stole.

Przepis na dżem: 4 podstawowe opcje

Unikalne połączenie zewnętrznej chrupkości i kruchej kruchości, która kruszy się na języku – chodzi o ciasto kruche. A z tandemu z pachnącym słodkim dżemem możesz całkowicie stracić głowę. Najważniejsze, że możesz sam stworzyć „marzenie” i wcale nie jest to trudne. A tak przy okazji, tutaj możesz „wykorzystać” resztki starego, „nieświeżego” dżemu.

Tarty

Osobliwości. Ten tarty placek z dżemem można nazwać klasycznym, ponieważ przygotowywany jest z podstawowej wersji ciasta kruchego, czyli zawiera tylko składnik tłuszczowy, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Recepturę możesz uzupełnić według własnych upodobań smakowych: przyprawy, płatki kokosowe, drobno starta skórka.

Zestaw składników:

  • masło lub margaryna – jedno opakowanie;
  • mąka – cztery szklanki;
  • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
  • cukier – jedna szklanka;
  • żółtko – trzy kawałki;
  • dowolny dżem – jedna lub dwie szklanki do nadzienia;
  • skrobia – do zagęszczenia syropu.

Krok po kroku

  • Rozpuść masło w łaźni parowej.
  • Wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Natrzyj żółtka cukrem.
  • Wlej olej do mieszanki z żółtkami.
  • Zacznij dodawać mąkę. Nie ubijaj wszystkiego na raz, dodawaj stopniowo i dokładnie mieszaj.
  • Oddzielić jedną trzecią gotowego ciasta i zawinąć w folię spożywczą.
  • Pozostaw w zamrażarce na pół godziny.
  • W międzyczasie obficie posmaruj formę, w której ciasto będzie upieczone. Dno można wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową (nie trzeba ich smarować).
  • Resztę ciasta rozsmarować na dnie formy.
  • Nie zapomnij zrobić boków.
  • Dodaj tyle skrobi do dżemu, że syrop stanie się gęsty, w przeciwnym razie ciasto „wycieknie” i spali się.
  • Wyjmij mniejszą porcję z zamrażarki i zetrzyj bezpośrednio na nadzieniu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180-200°C.
  • Nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika.
  • Czas oczekiwania zależy od wysokości ciasta i ilości nadzienia: bardziej płaski upiecze około 20-25 minut, wyższy około 40 minut, a może nawet więcej.
  • Zwróć uwagę na kolor blatu: stał się pięknym złotym kolorem – ciasto jest gotowe.
  • Eksperyment: do nadzienia możesz włożyć świeże lub mrożone jagody – będziesz musiał usunąć nasiona, osuszyć sok i obtoczyć owoce w skrobi. Lub możesz dodać dżem lub dżem zamiast dżemu – wtedy nie będziesz potrzebować skrobi.

    z bezą

    Osobliwości. Oto kolejna wersja ciasta kruchego – z dżemem i delikatną bezą na wierzchu. Ciasto można pozostawić w oryginalnej formie lub pokroić w równe romby i podawać jak niezwykłe ciasta bezowe. Zamiast migdałów do ciasta można dodać kakao w proszku, wtedy wypieki nabiorą kuszącego smaku czekolady.

    Zestaw składników:

    • jajko – sześć sztuk;
    • masło lub margaryna – 150 g (roztopiony);
    • mąka – 250 g;
    • dżem – jedna szklanka;
    • cukier puder – 350 g;
    • mielone migdały – 60 g.

    Krok po kroku

  • Połącz dwa jajka (ubij), migdały, mąkę, 150 g proszku i masło.
  • Rozłóż ciasto równomiernie na dnie wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia lub bezpośrednio na blasze do pieczenia.
  • Nie zapomnij uformować boków.
  • Rozłóż dżem. Jeśli jest płynny, syrop zagęścić skrobią.
  • Z pozostałych czterech jajek będziesz potrzebować tylko białek.
  • Oddziel je i ubij z pozostałym cukrem pudrem.
  • Powinieneś otrzymać białą, stabilną piankę.
  • Włóż to do dżemu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180-200°C.
  • Posadź ciasto na 15-20 minut.
  • tarta cytrynowa

    Osobliwości. Tarte to otwarte ciasto kruche. Nadzienie może być dowolne, również niesłodzone, ale wtedy nie trzeba dodawać cukru do ciasta. Pokochasz kruche ciasto – z dżemem i bułką tartą na wierzchu. Okruchy służą tylko do dekoracji, można to zrobić bez niego.

    Zestaw składników:

    • olej – jedno opakowanie;
    • cukier – 200 g;
    • mąka – 0,5 kg;
    • jajko – jedno;
    • żółtko – cztery sztuki;
    • skórka – z jednej średniej wielkości cytryny;
    • dżem lub dżem – jedna szklanka.

    Krok po kroku

  • Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu w jednej misce.
  • Ugniataj przez długi czas – ciasto się kruszy.
  • Kiedy w końcu stanie się pojedynczą plastyczną masą, wyślij ją do lodówki na pół godziny.
  • Wyjmij ciasto.
  • Od dwóch trzecich rozwałkuj spód ciasta do rozmiaru formy, w której zostanie upieczony, i połóż na dnie.
  • Pamiętaj o smarowaniu dna lub wyściełaniu go pergaminem.
  • A z pozostałej trzeciej zwiń długą „kiełbasę”.
  • Połóż go wzdłuż krawędzi – to będzie strona, aby dżem nie „uciekł”.
  • Jeśli dżem jest płynny, dodaj trochę skrobi, aby zagęścić syrop. Jeśli jest bardzo słodkie, dodaj mniej cukru do ciasta.
  • Rozłóż nadzienie na bazie.
  • Pozostaną ci resztki i niewykorzystane kawałki ciasta – pokrusz je na wierzchu.
  • Temperatura w piekarniku to 180-200°C.
  • Czas pieczenia – około pół godziny (w zależności od wysokości tarty).
  • Gdy ciasto nabierze złotego koloru, jest gotowe.
  • Nie spiesz się, aby dostać gorące ciasto. W formie musi osiągnąć temperaturę pokojową – w tym czasie nadzienie zgęstnieje, a spód nie pęknie przy próbie wyjmowania ciastek.

    Bez masła i margaryny

    Osobliwości. To włoska wersja kruchego ciasta. To też jest tarta, ale ciasto tutaj jest wyjątkowe – bez masła i margaryny. Składnik tłuszczowy to rafinowany olej roślinny, najlepiej oliwa z oliwek.

    Zestaw składników:

    • olej słonecznikowy – 50 ml;
    • cukier – 100 g;
    • żółtko (można wziąć całe jajka) – dwa kawałki;
    • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
    • mleko – 50 ml;
    • mąka – 0,3 kg;
    • skórka – jedna średnia cytryna;
    • pomarańczowy dżem lub dżem – jedna lub dwie szklanki.

    Krok po kroku

  • Wszystkie składniki, z wyjątkiem dżemu, ugniatamy do uzyskania jednorodnej plastycznej masy.
  • Ciasto trochę przyklei się do dłoni – posmaruj dłonie olejem roślinnym.
  • Połóż pergamin na dnie naczynia do pieczenia.
  • Rozłóż równomiernie dwie trzecie ciasta na dnie.
  • Podziel pozostałą trzecią część na pół.
  • Jedna szósta umieszczona po bokach.
  • Rozłóż nadzienie.
  • Resztę ciasta rozwałkować i wycisnąć z niego różne figurki.
  • Połóż je na wierzchu nadzienia.
  • Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (około 190°C).
  • I piecz, aż boki będą złote, około pół godziny.
  • Nie musisz zawracać sobie głowy figurami ciasta – wystarczy pociąć warstwę na identyczne paski, ułożyć je poprzecznie na nadzieniu. Możesz udekorować, jak dusza zapragnie: posyp schłodzoną tartę cukrem pudrem, posiekanymi orzechami, kawałkami czekolady.

    Tarta z dżemem pomarańczowym

    2 sposoby na zrobienie deseru biszkoptowego …

    Ciasto biszkoptowe jest przewiewne, najlżejsze, szalenie delikatne i smaczne. Sam w sobie jest cudowny, ale w połączeniu z różnymi słodkimi nadzieniami jest po prostu nieporównywalny.

    szybkie ciasto

    Osobliwości. Ten przepis na dżem jest również dość szybki: jest przygotowywany bez drożdży, co oznacza, że ​​nie trzeba czekać, aż „zagrają” i podniosą ciasto. Wszystkie składniki są dosłownie pod ręką.

    Zestaw składników:

    • masło – jedno opakowanie;
    • jajka – pięć sztuk;
    • cukier – jedna szklanka;
    • mleko – pół szklanki;
    • mąka – 0,4-0,5 kg;
    • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
    • gęsty dżem, dżem lub marmolada – jedna lub dwie szklanki.

    Krok po kroku

  • Ubij masło z cukrem, aż uzyskasz białą, puszystą masę.
  • Nie ubijaj wszystkich jajek na raz – wkładaj pojedynczo, za każdym razem dobrze ugniatając.
  • Wprowadzać mąkę w częściach, przesiewając razem z proszkiem do pieczenia.
  • Odmierz siedem do ośmiu łyżek ciasta do osobnego pojemnika i wymieszaj z mlekiem.
  • Nasmaruj dno patelni obficie lub wyłóż pergaminem. Nie smaruj ścian formy – herbatnik wzrośnie znacznie gorzej.
  • Rozłóż grubą część ciasta. Wygładzić.
  • Dalej jest warstwa dżemu. Jeśli syrop jest płynny, dodaj skrobię.
  • Wlej ciasto na wierzch.
  • Nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika – rozgrzej do 190°C.
  • Piecz około 45-60 minut. Czas zależy od możliwości konkretnego piekarnika.
  • Wyłącz ogień, gdy wierzch ładnie się zarumieni.
  • Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia – od gwałtownego napływu zimnego powietrza ciasto biszkoptowe odpadnie i zamieni się w słodką solę. A kiedy już go dostaniesz, przykryj go ręcznikiem i pozwól mu „oddychać” przed przystąpieniem do degustacji.

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Jeśli w pobliżu nie ma piekarnika, nie ma to znaczenia. Na ratunek przyjdzie cud nowoczesnej technologii – powolna kuchenka, w której ciasto z dżemem okazuje się nie gorsze niż w piekarniku. Jeśli część mąki zostanie zastąpiona kaszą manną, struktura herbatnika okaże się bardziej porowata. W takim przypadku nie wlewaj ciasta od razu do miski multicooker – pozwól płatkom pęcznieć przez co najmniej kwadrans.

    Zestaw składników:

    • jajko – cztery sztuki;
    • cukier – 100-120 g;
    • mąka – jedna szklanka;
    • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
    • sól – jedna szczypta;
    • cynamon lub wanilina – do smaku;
    • dowolny dżem – jedna szklanka.

    Krok po kroku

  • Jajka podzielić na białka i żółtka.
  • Ubijaj białka jajek, aż uzyskasz mocną pianę.
  • Natrzyj żółtka cukrem.
  • Teraz delikatnie wymieszaj obie masy.
  • Dodajemy też ostrożnie dżem, przyprawy i mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
  • Nasmaruj miskę multicookera lub przykryj ją pergaminem.
  • Wlej ciasto.
  • Zamknij pokrywkę, ustaw tryb „Pieczenie”.
  • Pozostaw zawór szybkowaru otwarty, w przeciwnym razie ciastko nie wyrośnie.
  • Usłyszeliśmy sygnał o zakończeniu programu – ciasto z dżemem w powolnej kuchence gotowe.
  • Jeśli nie ma powolnej kuchenki, możesz upiec ciasto w maszynie do chleba – tutaj skup się na programach konkretnie swojego asystenta. Możesz zrobić miniaturowe babeczki w kuchence mikrofalowej, wypełniając trzy piąte silikonowych foremek i piecząc przez około minutę. Mikrofale są różne dla każdego, więc może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu.

    Ciastko z konfiturą malinową

    …i jeszcze 5 sposobów na wypiek

    Poniżej pięć ciekawszych przepisów na dżemy – dla wszystkich smaków i zestawów produktów. Wybieraj, eksperymentuj i zaskakuj swój dom pysznymi wypiekami.

    Na kefirze

    Osobliwości. To przepis na „Piernik Babci” z dżemem kefirowym. Ciasto przygotowywane jest „w pośpiechu”, a jedzone jeszcze szybciej iz przyjemnością.

    Zestaw składników:

    • kefir lub jogurt – 200 ml;
    • cukier – 100 g;
    • jajko – dwa kawałki;
    • mąka – dwie szklanki;
    • soda – pół łyżeczki;
    • ocet jabłkowy lub sok z cytryny – pół łyżeczki;
    • dżem – jedna szklanka.

    Krok po kroku

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Nasmaruj spód naczynia do pieczenia lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli forma jest silikonowa, nie musisz nic robić.
  • Włącz ciepło w piekarniku.
  • Włóż ciasto nie do gorącego, ale do ciepłego piekarnika.
  • Końcowa temperatura pieczenia wynosi około 190°C.
  • Czas to około 40-50 minut.
  • Wyłącz, gdy wierzch jest zarumieniony.
  • Schłodzone ciasto można jeść bez zmian lub pokroić na dwa ciasta i posmarować kwaśną śmietaną ubitą z cukrem. Jeśli nie ma kwaśnej śmietany, namocz zwykłym skondensowanym mlekiem i udekoruj górę cukrem pudrem.

    Na herbacie

    Osobliwości. Gdyby w domu nie było mleka, kefiru, kwaśnej śmietany, zwykła herbata może pełnić funkcję „łącznika” między suchymi składnikami. A oto jak zrobić szybkie ciasto herbaciane z dżemem.

    Zestaw składników:

    • herbata (ciepła bliżej gorącej) – jedna szklanka;
    • mąka – dwie szklanki;
    • cukier – jedna szklanka;
    • jajko – jedno;
    • rafinowany olej słonecznikowy – 50 ml;
    • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
    • każdy dżem – pół szklanki.

    Krok po kroku

  • Ubij jajko i cukier, najlepiej mikserem.
  • Wprowadź resztę składników.
  • Nie bój się, że ciasto będzie płynne, tak jak powinno.
  • Nasmaruj formę lub użyj papieru do pieczenia.
  • Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180-200°C) na 30-40 minut.
  • Czas będzie się różnić w zależności od piekarnika.
  • Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, zapałką lub wykałaczką.
  • Ten przepis przydaje się, gdy wybór produktów jest niewielki. Jeśli wykluczysz jajko z kompozycji, nauczysz się dość chudego ciasta, którym możesz poczęstować siebie i swoich bliskich nawet podczas postu.

    Tarta z dżemem morelowym

    Z ciasta drożdżowego

    Osobliwości. Ten przepis, choć wymaga użycia drożdży, słusznie uważany jest za szybki – nie trzeba czekać na powtórne wyrastanie ciasta. A oto jak zrobić to proste ciasto z dżemem.

    Zestaw składników:

    • mleko (ciepłe, ale nie gorące) – jedna szklanka;
    • drożdże suszone – jedna saszetka (11 g);
    • cukier – trzy łyżki;
    • mąka – trzy szklanki;
    • rafinowany olej słonecznikowy – jedna trzecia szklanki;
    • gruby dżem – jedna szklanka.

    Krok po kroku

  • W osobnym pojemniku wymieszaj mleko, drożdże, cukier i kilka łyżek mąki.
  • Pozostaw na około pół godziny, aby drożdże „zagrały”.
  • Wprowadź pozostałe produkty, z wyjątkiem dżemu i zagnieść ciasto.
  • Blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia obficie natłuścić lub przykryć pergaminem.
  • Rozłóż ciasto na dnie.
  • Uformuj boki.
  • Rozłóż nadzienie.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 °C na pół godziny.
  • Gotowe.
  • Takie nadzienie też będzie cudowne w tym cieście: ubij funt twarogu z pół szklanki cukru i jednym jajkiem. Cukier można zastąpić ulubionym dżemem. Jeśli lubisz aromat wanilii – tutaj możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.

    ptyś

    Osobliwości. Ten przepis jest rekordzistą szybkości gotowania. W końcu nie musisz nawet wyczarowywać ciasta, po prostu kup gotowe i voila – dokładnie za pół godziny na twoim stole jest pachnące ciasto francuskie.

    Zestaw składników:

    • ciasto francuskie – jedno opakowanie (0,5 kg);
    • dżem – pół szklanki;
    • skrobia – około jednej łyżki stołowej;
    • żółtko – jedno.

    Krok po kroku

  • Rozłóż ciasto.
  • Na połowę nakładamy dżem wymieszany ze skrobią.
  • Przykryj drugą połową.
  • Ładnie uszczelnij krawędzie.
  • Wykonuj nacięcia ukośne co około 2 cm.
  • Nasmaruj górę żółtkiem.
  • I piecz przez 20 minut w około 190°C.
  • To jest zamknięta wersja ciasta. Można również oddzielić jedną trzecią ciasta, pokroić w równe paski i ułożyć je w poprzek lub ukośnie na wierzchu nadzienia. Połącz ściśle krawędzie pasków z bokami podstawy.

    Z niczego

    Osobliwości. Być może znasz ten przepis od dzieciństwa – często wypiekano go pod nazwą „Czarny Książę”. Z niczego – bo tutaj potrzeba bardzo mało produktów. I jest czarny, bo dodano dżem z czarnej porzeczki. Chociaż możesz użyć dowolnego dżemu, który masz.

    Zestaw składników:

    • mąka – 200 g;
    • jajko – jedno;
    • proszek do pieczenia – jedna saszetka;
    • cukier puder – do dekoracji;
    • dżem – jedna szklanka.

    Krok po kroku

  • Wymieszaj wszystkie składniki oprócz cukru pudru.
  • Ciasto będzie płynne – tak jak powinno być.
  • Nasmaruj obficie naczynie do pieczenia.
  • Wylej całe ciasto.
  • Rozgrzej piekarnik do 180-200°C.
  • Piecz ciasto przez około pół godziny.
  • Sprawdź gotowość zapałką lub wykałaczką.
  • Gotowe i ostudzone ciasto udekoruj obficie posypując cukrem pudrem. Możesz posypać lukrem lub wymyślić własną wersję – jak chcesz, udekoruj swojego „księcia”.

    Jam Pie to proste domowe ciasto. Lista składników jest minimalna i nie musisz spędzać dużo czasu na gotowaniu. Zajrzyj do kuchni: do jednego z przepisów na pewno masz zestaw produktów.

    Inne przepisy na ciasto

    Cukinia w multicooker
    Kapusta włoska
    Charlotte z gruszkami w piekarniku i
    multicooker Charlottes z dżemem i marmoladą do piekarnika i multicooker
    Kapusta Charlotte

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author