Ciasto z dżemem w pośpiechu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto z dżemem w pośpiechu - sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • forma do pieczenia;
  • szczoteczka silikonowa;
  • pergamin (opcjonalnie)
  • wagi kuchenne;
  • uchwyty na garnki lub ręcznik kuchenny;
  • mikser;
  • sitko do kubka lub zwykłe sito;
  • głęboka miska;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • nóż kuchenny;
  • naczynia do pieczenia.

Składniki

Mąka premium 400 gramów
Cukier 200 gramów
mleko 200 ml
Olej roślinny 90 ml
Jaja kurze (duże) 3 szt.
Sól 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia ciasta 2 łyżeczki
Wanilina smak
Dżem (gruby) 250g
Cukier puder 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij 3 duże jajka do głębokiej miski. Jeśli są małe, możesz wziąć 4 szt. Dodaj sól (0,5 łyżeczki) i ubij trzepaczką.

    Aby zrobić szybki dżem, przygotuj ciasto

  • Do powstałej masy dodaj cukier (200 g) małymi porcjami i ubijaj, aż uzyskasz gęstą białą bazę ciasta.

    Aby w pośpiechu zrobić ciasto z dżemem, do ciasta dodać masło

  • Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawać olej roślinny (90 ml), za każdym razem intensywnie ubijając masę mikserem. Wprowadź mleko (200 ml) w ten sam sposób.

    Aby zrobić szybki dżem, wymieszaj składniki

  • Wsyp mąkę (400 g) do wygodnego pojemnika, dodaj do niej proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i wanilinę (do smaku, ale nie więcej niż 0,5 g). Suchą mieszankę mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy, stale ubijając mikserem. Gotowe ciasto powinno być jednorodne i przypominać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto jest gotowe, można przystąpić do formowania i pieczenia ciasta.

    Aby zrobić szybki dżem, dodaj mąkę

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego (wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla silikonowego), posyp mąką, kaszą manną na wierzchu lub przykryj spód pergaminem. Jeśli forma jest silikonowa, wystarczy posmarować olejem.

    Aby szybko przygotować ciasto z dżemem, przygotuj formularz

  • Wlej połowę ciasta i równomiernie rozprowadź na dnie patelni. Na wierzch połóż warstwę grubego dżemu lub dżemu. Możesz go najpierw odcedzić, aby usunąć nadmiar płynu. Resztę ciasta wylać równomiernie na wierzch dżemu, tak aby całkowicie przykrył nadzienie.

    Aby szybko przygotować ciasto z dżemem, włóż składniki do foremki

  • Uformowane ciasto przesyłamy do piekarnika nagrzanego do 160° i pieczemy na złoty kolor. Pełne ugotowanie zajmie około 40-50 minut. Gotowość do pieczenia można sprawdzić wykałaczką: należy ostrożnie przebić ciasto pośrodku i spojrzeć na wykałaczkę. Jeśli jest czysty – ciasto jest gotowe, jeśli zostało na nim resztki ciasta, musisz upiec więcej.

    Aby szybko przygotować dżem, sprawdź gotowość

  • Nie wyjmuj go od razu z formy, na tym etapie pieczenie jest bardzo miękkie i kruche. Najlepiej zrobić to, gdy ciasto ostygnie.

    Pyszne ciasto z dżemem gotowe w pośpiechu

  • Połóż na talerzu, posyp cukrem pudrem (wystarczy 1 łyżka stołowa) i możesz podawać.

    Jak szybko ugotować ciasto z dżemem

  • Przepis

    Dajemy Ci instrukcje krok po kroku. W tym filmie dowiesz się, jak w pośpiechu ugotować bardzo smaczne, lekkie i pachnące ciasto z dżemem, które ozdobi Twoje przyjęcie herbaciane i zachwyci Twoją rodzinę, krewnych i przyjaciół.

    Zrobiłeś już ten deser? Jakiego rodzaju dżemu użyłeś i czy próbowałeś zrobić ciasto w inny sposób? Co poradziłbyś tym, którzy dopiero planują upiec takie ciasto? Podziel się wrażeniami, przydatnymi wskazówkami i zostaw swoje w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto z rybą w piekarniku
    Ciasto otwarte z pieczarkami z kremowym nadzieniem serowym w piekarniku Ciasto z galaretką
    z rybą
    Ciasto kruche z dżemem
    Ciasto kruche

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author