Ciasto z dżemem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne ciasto z konfiturą na herbatę - uciesz bliskich i gości

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, blacha do pieczenia, miska, łyżki – stół i herbata, szklanka, sitko do przesiewania mąki.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka (pszenna, premium) 2 stosy
Cukier granulowany 1/2 stosu.
Kurze jajo 2 szt.
Masło 150 gramów
Sól 1/4 łyżeczki
Soda (proszek do pieczenia) 1/2 łyżeczki
Dżem (dżem) 300-400g
mielony cynamon 1/2 łyżeczki
Kurkuma 1/4 łyżeczki
Ocet (jabłkowy lub stołowy) 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Przesiej 2 szklanki mąki i przypraw do miski – 1/2 łyżeczki. cynamon i 1/4 łyżeczki. kurkuma (te składniki są opcjonalne), dodaj 1/2 szklanki. cukier i 1/4 łyżeczki. Sól. Wymieszać wszystkie suche składniki.

    Aby zrobić ciasto z dżemem, przesiej mąkę

  • Do suchej mieszanki dodać 2 jajka i 150 g masła w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanego (można zastąpić taką samą ilością ciężkiej domowej śmietany lub śmietany, można również użyć margaryny).

    Aby zrobić ciasto z dżemem, wymieszaj składniki

  • 1/2 łyżeczki soda zalać mieszanką mąki i zgasić 1 łyżeczkę. ocet. Jeśli do ciasta włożysz śmietanę lub inne fermentowane produkty mleczne, nie musisz gasić sody octem. Ocet nie jest również potrzebny, jeśli używasz proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej. Natychmiast zacznij wyrabiać ciasto – najpierw łyżką, a następnie, gdy masło dokładnie rozetrzesz mąką, rękami, aż ciasto wchłonie całą mąkę, stanie się elastyczne i miękkie. Musisz szybko zagnieść, aby masło nie stopiło się od ciepła twoich rąk.

    Aby zrobić ciasto z dżemem, zagnieść ciasto

  • Przygotuj blachę do pieczenia – nie ma potrzeby jej smarowania, ponieważ ciasto zawiera olej, wystarczy, że będzie suche i zimne. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Konsystencja ciasta pozwala robić to rękami, bez pomocy wałka do ciasta. Zrób niskie boki wokół krawędzi.

    Aby zrobić ciasto z dżemem, rozwałkuj ciasto

  • Na wierzch nałożyć cienką warstwę nadzienia – dżem lub gęsty dżem, gładki.

    Aby zrobić ciasto z dżemem, rozgrzej piekarnik

    Aby nadać ciastu nowych smaków, można posypać je posiekanymi orzechami – włoskimi, ziemnymi lub laskowymi. Orzechy lepiej trochę podsmażyć na suchej patelni.

  • Umieść ciasto w nagrzanym piekarniku na 20-25 minut. Gotowość ciasta można ocenić po zaczerwienionych złotych bokach. Gotowe ciasto ostudź, zdejmij z patelni, posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem.

    Pyszne ciasto z dżemem jest gotowe.

  • Czy wiedziałeś? Jest kilka sztuczek, jak zrobić ciasto kruche:

    • lepiej brać mąkę o niskiej zawartości glutenu. Jeśli nie wiesz, jaka jest zawartość glutenu w twojej mące, po prostu dodaj skrobię do ciasta (1-2 łyżki stołowe na każdą szklankę mąki);
    • masło, margaryna lub śmietana muszą być wybrane z najwyższej jakości, ponieważ tłuszcze niskiej jakości mogą nadać gotowemu produktowi nieprzyjemny posmak;
    • aby ciasto było bardziej kruchy, do ciasta można włożyć tylko żółtka (według przepisu powinno być dwa razy więcej niż całych jajek);
    • Ciasto kruche należy szybko zagnieść, nie dłużej niż 1-2 minuty, w przeciwnym razie może stwardnieć, źle się rozwałkować i pękać podczas pieczenia;
    • warstwa ciasta na ciasto powinna mieć grubość 4-8 mm, cieńsza spali się, a grubsza nie upiecze się w środku, ale wyschnie na wierzchu;
    • konieczne jest usunięcie całkowicie schłodzonych produktów z blachy do pieczenia, ponieważ gorące ciasto kruche jest bardzo kruche i łatwo pęka.

    Przepis

    Po obejrzeniu szczegółowego przepisu na ciasto z dżemem zobaczysz, jak szybko zagnieść ciasto kruche, dowiesz się, jak zmienić składniki i jak to zmieni smak wypieków, nauczysz się gotować otwarte ciasta i ciasta.

    Pieczemy ciasta? Spróbujesz upiec ciasto z dżemem według tego przepisu? Czy przydatne okazały się wskazówki dotyczące przygotowywania i przetwarzania kruchego ciasta? A może masz własne sekrety delikatnego, lekkiego, kruchego ciasta? Podziel się nimi, pisząc w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto z kruszonką i twarogiem
    Ciasto z twarogiem z ciasta drożdżowego Ciasto
    z borówkami i kwaśną śmietaną
    Ciasto ze śmietaną
    Ciasto francuskie z mięsem mielonym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author