Ciasto z jagodami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto z jagodami - niesamowicie pyszny letni przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, rondel z grubym dnem, wałek do ciasta, łyżka, naczynie do pieczenia, piekarnik.

Składniki

Mąka 300g
Masło 230 gramów
Cukier 250g
Jajka 2 szt.
Białko jajka 1 szt.
Jagody 800 gramów
jabłko 1 szt.
Skrobia 3 art. l.

Gotowanie krok po kroku

Jagody na ciasto można urozmaicić. Możesz użyć tylko jednego rodzaju lub wziąć różne. Dziś będziemy gotować z asortymentu jagód, który obejmuje maliny, czerwone i czarne porzeczki oraz jagody. Wszystkie jagody należy dokładnie umyć, usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia, pozostawić do odsączenia w durszlaku.

Gotowanie ciasta

  • Przesiej 300 g mąki pierwszego gatunku do głębokiej miski. Pokrój na małe kawałki 200 g masła i wyślij do mąki. Masło powinno być zimne – nie trzeba go najpierw wyciągać z lodówki, żeby je roztopić.

    Mąkę przesiej do miski i włóż kawałki zimnego masła.

  • Zmiel mąkę z masłem na okruchy rękami, dodaj do niej 100 g cukru, ponownie dobrze wymieszaj.

    Masło z mąką zmiel na okruchy i dodaj cukier.

  • Następnie do masy wbijamy 2 jajka kurze, wyrabiamy ciasto. Nie trzeba go długo ugniatać, żeby nie wyszedł zbyt mocno.

    Dodać jajka i zagnieść ciasto.

  • Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą lub po prostu przykrywamy nią miskę i wysyłamy do lodówki na 30 minut.

    To ciasto należy wysłać do lodówki.

  • Farsz do gotowania

  • Na ogniu stawiamy rondel z grubym dnem. Wlej do niego 400 g jagód, to połowa całkowitej porcji na ciasto.

    Włóż jagody do rondla.

  • Jagody zagniatamy łyżką, gotujemy do zniknięcia wydzielanego soku, od czasu do czasu mieszając. Z tego asortymentu jagód musimy uzyskać gęstą, kremową masę. Przygotowanie zajmie 20 minut.

    Jagody rozgnieść łyżką i gotować do uzyskania gęstej konsystencji.

  • Następnie myjemy jabłko, obieramy. Do ciasta lepiej użyć słodkiego jabłka. Jeśli masz kwaśny lub słodko-kwaśny, możesz po prostu dodać trochę więcej cukru do nadzienia.

    Obierz jabłko.

  • Z jabłka wyjmujemy ogryzek i miazgę przecieramy drobną tarką do osobnej miski. Z powstałej masy wyciskamy sok i wysyłamy do świeżych jagód.

    Zetrzyj jabłko. wyciśnij z niego sok i dodaj miąższ do jagód.

  • Wysyłamy tutaj również gotowane jagody, dobrze wymieszaj.

    Dodaj do tego puree z jagód.

  • Dodaj trzy łyżki skrobi. Sam dostosuj ilość skrobi. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej, jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie.

    Dodaj skrobię do nadzienia.

  • Następnie dodaj 130-150 g cukru, dobrze wymieszaj, odstaw do użycia.

    Dodaj cukier, wymieszaj, a nadzienie gotowe.

  • Formowanie i pieczenie ciasta

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie nierówne części.

    Ciasto dzielimy na dwie części.

  • W większości rozwałkuj ciasto, które będzie miało większą średnicę niż twoja forma.

    Większość ciasta jest trochę rozwałkowana.

  • Przesuwamy ciasto do formy. Możesz go posypać mąką lub wcześniej posmarować masłem. Ale jak pokazuje doświadczenie, takie ciasto nie przykleja się do dna, ponieważ samo w sobie jest tłuste.

    Ciasto przekładamy do formy.

  • Ciasto rozprowadzamy równomiernie wzdłuż dna formy, wykonujemy wysokie boki, aby nadzienie nie wypływało. Następnie wlej nadzienie, równomiernie rozprowadź. Dbamy o to, aby nie wypływała bokiem.

    W formie robimy wysokie boki z ciasta, a następnie wlewamy nadzienie.

  • Z drugiej części ciasta rozwałkuj ciasto, które będzie odpowiadało średnicy twojej formy. Wytnij dziurę w środku.

    Rozwałkowujemy drugą część ciasta na pokrycie ciasta, wycinamy w środku otwór na ucieczkę pary.

  • Ciasto kładziemy na wierzchu nadzienia, mocno łączymy brzegi pierwszego i drugiego ciasta.

    ostrożnie przykryj ciasto warstwą ciasta.

  • Z połączenia możesz zrobić piękne tkanie. Jeśli pozostały kawałki ciasta, ułóż je w różne kształty lub po prostu kwadraty i umieść puste miejsca na wierzchu.

    Pozostałe kawałki ciasta mogą ozdobić ciasto.

  • Ubij białko jajka, posmaruj nim powierzchnię ciasta.

    Nasmaruj produkt ubitym białkiem.

  • Do dołka włożyć 20-30 g masła.

    W otwór w cieście włożyć kawałek masła.

  • Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

    Ten wspaniały placek z jagodami piecze się szybko.

  • Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie wyślij do lodówki na 2 godziny. Następnie podawaj porcje na herbatę lub kawę.

    Przed podaniem wskazane jest schłodzenie ciasta w lodówce.

  • Przepis

    A teraz obejrzyj krótki, ale bardzo pouczający, który pokazuje cały proces robienia ciasta z jagodami.

    To ciasto będzie po prostu wspaniałym dodatkiem do przyjęcia herbacianego. Udostępnij w komentarzach, czy użyłeś tego przepisu, czy podobał Ci się gotowy wypiek?

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto rybne i ziemniaczane
    Ciasto rybne i ryżowe
    Ciasto z dżemem
    Piekarnik Ciasto rybne
    Otwórz Ciasto grzybowe z serem Nadzienie śmietankowe w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author