Ciasto z kaliną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto z kaliną - pyszne, bardzo delikatne i zdrowe

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • mikser;
  • mikser zatapialny;
  • forma do pieczenia;
  • pergamin;
  • nóż;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • sito;
  • mały rondelek (do gotowania kaliny);
  • danie (do serwowania).

Składniki

Mąka 200 gramów
Cukier 250g
jagody kaliny 100 gramów
Masło 150 gramów
żelatyna 20 gramów
Twaróg 5% 150 gramów
Jajka 4 rzeczy.
Woda 80 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Zmiękczone masło (150 g) w temperaturze pokojowej włożyć do miski miksera, dodać do niego 70 g cukru i ubić na gładką masę.

    Masło ubić mikserem z cukrem.

  • Ubij 2 jajka do mieszanki masła z cukrem i kontynuuj ubijanie mikserem, aż uzyskasz przewiewną konsystencję.

    Dodaj jajka do masy maślanej i ponownie ubij.

  • Stopniowo dodawać mąkę (200 g) do powstałej bujnej masy, wyrabiając ciasto szpatułką.

    Do przyszłego ciasta wprowadzamy mąkę.

  • Powinien być bardziej płynny niż podczas przygotowywania ciasta kruchego.

    Zagnieść ciasto, okazuje się bardzo miękkie i lepkie.

  • Za pomocą szpatułki rozłożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą ręką równomiernie rozprowadź ciasto na formie.

    Mokrą ręką rozłożyć ciasto do formy do pieczenia.

  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy na złoty kolor. Trochę schłodzić skórkę.

    Pieczemy ciasto.

  • Przygotowanie do napełniania

  • W misce miksera zmiel mikserem zanurzalnym: twarożek 5% (150 g), cukier (80 g), jajka (2 szt.).

    Twaróg przerywamy jajkiem i cukrem blenderem.

  • Wyłożyć nadzienie łopatką na ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut.

    Wlej masę twarogową na ciasto i wyślij do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • Przygotowanie do napełniania

  • Kalinę (100 g) ugotować z cukrem (100 g) i wodą (80 g) w małym rondelku, a następnie przetrzeć przez sito.

    Zagotuj kaliny z cukrem i zmiel przez sito.

  • Wlej żelatynę (20 g) do bardzo gorącej kaliny, mieszając łyżką, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

    Do gorącej kaliny wprowadzamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

  • Wylać nadzienie na nadzienie twarogowe, równomiernie rozprowadzając.

    Napełnij schłodzone ciasto masą kaliny.

  • Pozostaw ciasto do stwardnienia na 2 godziny.

    Oryginalne ciasto z kaliny jest gotowe.

  • Sposoby dekorowania i serwowania ciasta na stole

    Po całkowitym zestaleniu się ciasta możesz przystąpić do jego dekorowania. Za pomocą pociętego pergaminu, foremek do ciastek lub makaronu, które posłużą jako szablon, nadać deserowi bardzo piękny i niepowtarzalny wygląd. Konieczne jest zainstalowanie wybranego narzędzia na powierzchni ciasta i posypanie cukrem pudrem lub kakao, a następnie ostrożnie wyjęcie szablonu. Jeśli robisz to po raz pierwszy, możesz początkowo ćwiczyć na papierze pergaminowym.

    Po osiągnięciu pożądanego rezultatu na papierze możesz narysować obrazek na torcie. W ten sposób otrzymasz nie tylko pyszne, ale także przepięknie udekorowane arcydzieło! Po tym, jak ciasto zostanie udoskonalone z pięknym wzorem, należy je pokroić na porcje i położyć na półmisku.

    Przepis

    Po obejrzeniu fabuły z przepisem na ciasto z kaliny możesz z łatwością przygotować pyszną ucztę z niewielką ilością składników w domu!

    Po przestudiowaniu wszystkich zawiłości przygotowania najdelikatniejszego ciasta z kaliny zgodnie z przepisem krok po kroku, możesz go łatwo upiec. Ten deser z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych. Umiejętności dekorowania ciasta pomogą Ci zaserwować ciasto w spektakularny i wyrafinowany sposób. W komentarzach podzielcie się swoimi doświadczeniami w przygotowaniu tego przysmaku, wrażeniami z niego, a także sugestiami na ulepszenie przepisu i udekorowanie gotowego ciasta!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto z kurczakiem i pieczarkami
    Ciasto z mięsem w piekarniku Ciasto z
    kurczakiem Laurent
    Ciasto z mięsem i ziemniakami z ciasta drożdżowego Ciasto
    kruche z twarogiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author