Ciasto z kandyzowanymi owocami według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Babeczka z kandyzowanymi owocami - pyszne domowe ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • drobna tarka;
  • mikser;
  • Łopatka;
  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • głęboka miska;
  • sito;
  • silikonowa forma do pieczenia ciasta o wymiarach 24×10 cm;
  • piekarnik;
  • wykałaczka;
  • drewniana deska;
  • nóż kuchenny.

Składniki

Masło 180 gramów
Cukier 180 gramów
jajko 3 szt.
Sól Szczypać
Pomarańczowy 1 szt.
Mąka 230 gramów
Soda lub proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki lub 1,5 łyżeczki. odpowiednio
Owoce kandyzowane 200 gramów
Przyprawy do pieczenia (wanilia, cynamon i goździki) 1/2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem rozpuść trochę 180 g masła. Powinien być miękki, ale nie płynny i dobrze ubijać. Miękkie masło włożyć do głębokiej miski i połączyć z taką samą ilością cukru. Ubijaj składniki mikserem przez 1-2 minuty do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Aby przygotować babeczkę z kandyzowanymi owocami, przygotuj składniki

  • Nadal ubijamy masło cukrem i na przemian dodajemy 3 jajka kurze. Mieszaj składniki z maksymalną prędkością. Posolić powstałą mieszaninę szczyptą soli. Aby zrobić ciasto, potrzebujesz 1 pomarańczy. Owoce myjemy dobrze, ponieważ nie potrzebujemy miąższu, a jedynie skórkę z cytrusów. Skórkę nacieramy na drobnej tarce i dodajemy do masy.

    Aby zrobić kandyzowane ciasto owocowe, zetrzyj pomarańczę

  • Przesiej 230 g mąki pszennej przez sito i dodaj do głębokiej miski z innymi składnikami.

    Aby zrobić ciasto z kandyzowanymi owocami, przesiej mąkę

  • Do pozostałych produktów dodajemy również 1/2 łyżeczki. przyprawy do pieczenia, w tym wanilia, cynamon i goździki. Musisz również dodać 1/2 łyżeczki. Soda. Można go również zastąpić proszkiem do pieczenia w ilości 1,5 łyżeczki.

    Aby zrobić kandyzowane ciasto owocowe, wymieszaj składniki

  • Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Możesz to zrobić łyżką lub mikserem. Gotowe ciasto jest trochę wodniste i lepkie do rąk. Do ciasta wkładamy 200 g kandyzowanych owoców i ponownie mieszamy, aby równomiernie się rozłożyły.

    Aby zrobić ciasto z kandyzowanymi owocami, dodaj kandyzowane owoce

  • Ciasto z kandyzowanymi owocami przesuwamy do kształtu prostokątnego o wymiarach 24×10 cm.Jeśli nie masz kształtu o tym rozmiarze, użyj dowolnego innego. Forma silikonowa nie wymaga wstępnego smarowania. Jeśli twoja forma nie jest wykonana z silikonu, warto posmarować ją olejem roślinnym. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź całe ciasto w formie. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałów.

    Aby przygotować ciasto z kandyzowanymi owocami, przygotuj foremkę

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i ustaw ciasto na godzinę do pieczenia. Całkowite zrumienienie ciasta może zająć kolejne 10-15 minut. Po godzinie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykałaczką sprawdzamy jego gotowość. Jeśli ciasto jest suche, gdy je przekłuwasz, jest gotowe. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy. Podawać z herbatą lub kawą pokrojoną w małe plasterki.

    ciasto z kandyzowanymi owocami gotowe

  • Przepis

    Film przedstawia prosty przepis, dzięki któremu możesz samodzielnie zrobić miękką i pachnącą babeczkę z kandyzowanymi owocami. Składniki są wymienione na początku i należy je przyjmować w ściśle określonych proporcjach, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Proces gotowania nie powinien sprawiać trudności, ponieważ każdy etap wyrabiania ciasta i pieczenia samego ciasta jest szczegółowo opisany.

    Pieczemy w domu? Próbowałeś samodzielnie upiec babeczkę z kandyzowanymi owocami w piekarniku, czy wolisz inne nadzienie? Podziel się w komentarzach swoim ulubionym przepisem na domowe babeczki.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka na śmietanie

    ciastko mandarynkowe

    Babeczka z rodzynkami

    Babeczka na margarynie

    Babeczki z płynną czekoladą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author