
Sprzęt i przybory kuchenne:
- drobna tarka;
- mikser;
- Łopatka;
- zlewka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- głęboka miska;
- sito;
- silikonowa forma do pieczenia ciasta o wymiarach 24×10 cm;
- piekarnik;
- wykałaczka;
- drewniana deska;
- nóż kuchenny.
Składniki
Masło | 180 gramów |
Cukier | 180 gramów |
jajko | 3 szt. |
Sól | Szczypać |
Pomarańczowy | 1 szt. |
Mąka | 230 gramów |
Soda lub proszek do pieczenia | 0,5 łyżeczki lub 1,5 łyżeczki. odpowiednio |
Owoce kandyzowane | 200 gramów |
Przyprawy do pieczenia (wanilia, cynamon i goździki) | 1/2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Przed gotowaniem rozpuść trochę 180 g masła. Powinien być miękki, ale nie płynny i dobrze ubijać. Miękkie masło włożyć do głębokiej miski i połączyć z taką samą ilością cukru. Ubijaj składniki mikserem przez 1-2 minuty do uzyskania jednorodnej konsystencji. 
Nadal ubijamy masło cukrem i na przemian dodajemy 3 jajka kurze. Mieszaj składniki z maksymalną prędkością. Posolić powstałą mieszaninę szczyptą soli. Aby zrobić ciasto, potrzebujesz 1 pomarańczy. Owoce myjemy dobrze, ponieważ nie potrzebujemy miąższu, a jedynie skórkę z cytrusów. Skórkę nacieramy na drobnej tarce i dodajemy do masy. 
Przesiej 230 g mąki pszennej przez sito i dodaj do głębokiej miski z innymi składnikami. 
Do pozostałych produktów dodajemy również 1/2 łyżeczki. przyprawy do pieczenia, w tym wanilia, cynamon i goździki. Musisz również dodać 1/2 łyżeczki. Soda. Można go również zastąpić proszkiem do pieczenia w ilości 1,5 łyżeczki. 
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Możesz to zrobić łyżką lub mikserem. Gotowe ciasto jest trochę wodniste i lepkie do rąk. Do ciasta wkładamy 200 g kandyzowanych owoców i ponownie mieszamy, aby równomiernie się rozłożyły. 
Ciasto z kandyzowanymi owocami przesuwamy do kształtu prostokątnego o wymiarach 24×10 cm.Jeśli nie masz kształtu o tym rozmiarze, użyj dowolnego innego. Forma silikonowa nie wymaga wstępnego smarowania. Jeśli twoja forma nie jest wykonana z silikonu, warto posmarować ją olejem roślinnym. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź całe ciasto w formie. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałów. 
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i ustaw ciasto na godzinę do pieczenia. Całkowite zrumienienie ciasta może zająć kolejne 10-15 minut. Po godzinie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykałaczką sprawdzamy jego gotowość. Jeśli ciasto jest suche, gdy je przekłuwasz, jest gotowe. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy. Podawać z herbatą lub kawą pokrojoną w małe plasterki. 
Przepis
Film przedstawia prosty przepis, dzięki któremu możesz samodzielnie zrobić miękką i pachnącą babeczkę z kandyzowanymi owocami. Składniki są wymienione na początku i należy je przyjmować w ściśle określonych proporcjach, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Proces gotowania nie powinien sprawiać trudności, ponieważ każdy etap wyrabiania ciasta i pieczenia samego ciasta jest szczegółowo opisany.
Pieczemy w domu? Próbowałeś samodzielnie upiec babeczkę z kandyzowanymi owocami w piekarniku, czy wolisz inne nadzienie? Podziel się w komentarzach swoim ulubionym przepisem na domowe babeczki.
Inne przepisy na babeczki
Babeczka na śmietanie
ciastko mandarynkowe
Babeczka z rodzynkami
Babeczka na margarynie
Babeczki z płynną czekoladą
Miłego czytania!