Ciasto z kapustą w wolnowarze Polaris przepisy

Ciasto z kapustą w powolnej kuchence Redmond, zdjęcie

Ciasta z kapustą były tradycyjnie pieczone w Rosji na święta, więc to danie jest tradycyjne dla naszego stołu. Żyjemy jednak w dobie postępu technologicznego, więc grzechem jest nie wykorzystać ulubionego pomocnika kulinarnego do zrobienia pysznego ciasta. Nie można go uznać za danie na uroczystość, jak na przykład kurczak z jabłkami. Ale na weekendowy rodzinny obiad, kapusta z Redmond (lub jakakolwiek inna) jest świetną i szybką alternatywą dla innych dań.

Ciasto z kapustą. 5 sekretów gotowania

  • Użyj młodej kapusty, wtedy nadzienie okaże się jednorodne, delikatne. Jeśli nie możesz znaleźć jednego, wystarczy stary. Ale najpierw trzeba będzie go dusić na patelni.
  • Inne składniki, takie jak jajka na twardo, mięso mielone czy grzyby sprawią, że kapuśniak będzie bardziej satysfakcjonujący i urozmaicony. Nie dodawaj cebuli do nadzienia, chyba że planujesz ją wstępnie ugotować, ponieważ będzie chrupiąca. Ponadto surowa cebula nada obrzydliwy posmak surowemu mielonym kurczakom.
  • Mięso mielone do nadzienia można postawić na surowo – takie danie jest odpowiednie nawet dla osób będących na diecie ze względów medycznych.
  • Do testu możesz użyć twarogu, śmietany, majonezu lub ugotować ciasto z kapusty kefirowej w powolnej kuchence. Ważne jest tylko monitorowanie konsystencji ciasta: spraw, aby było umiarkowanie gęste, jak śmietana.
  • Podczas gotowania ciasto trzeba będzie odwrócić, aby pieczeło się równomiernie. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć kosza do gotowania na parze, na którym można odwrócić naczynie jak stojak.
  • leniwy placek z kapusty

    Ten przepis na ciasto z kapustą w powolnej kuchence absolutnie nie jest kłopotliwy. Spróbuj ugotować go w oryginalnej formie, a następnie eksperymentuj z nadzieniami (może to być mięso, a nawet ryba).

    Kawałek klasycznego ciasta z kapusty
    Będziesz potrzebować:

    • kapusta – 450 g;
    • mąka pszenna – szklanka;
    • cukier i sól – 0,5 łyżeczki na ciasto i na nadzienie do smaku;
    • masło – 100 g;
    • proszek do pieczenia – 2/3 łyżeczki;
    • kwaśna śmietana – 250 g (odpowiednie jest minimum 10% tłuszczu);
    • jajka – 3 szt.

    Gotowanie

  • Posiekaj i natrzyj kapustę solą. Nadzienie gotowe!
  • Wymieszaj jajka ze śmietaną (można zastąpić kefirem), dodaj zmiękczone masło, wymieszaj.
  • Do ciasta wsyp sól i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Nasmaruj patelnię multicooker olejem. Wlej połowę ciasta.
  • Wyciśnij sok z kapusty i przełóż do formy. Napełnij ciastem.
  • W trybie „pieczenia” gotuj przez 60 minut. Po zakończeniu programu włącz go na 20 minut. A następnie otwórz pokrywę. Wyjmij gotowe ciasto z formy na gorąco.
  • Przepisy z kapustą i innymi nadzieniami

    Oferujemy jeszcze kilka opcji gotowania ciasta z kapustą w powolnej kuchence. Z mięsem mielonym okaże się bardziej satysfakcjonujący, a z grzybami całkowicie wegetariański.

    z mięsem mielonym

    W cieście z kapustą i mięsem mielonym w powolnej kuchence wkładamy surowe nadzienie do ciasta, aby było miękkie, smakowało jak gulasz lub gotowane mięso. Ale jeśli twoja rodzina woli smażone mięso mielone, możesz je wstępnie ugotować na patelni z cebulą. Ale nie doprowadzaj do pełnej gotowości, ponieważ mięso mielone wyschnie.

    Ciasto z mięsem mielonym i kapustą na półmisku
    Używaj więc produktów:

    • kapusta – 500 g;
    • mięso mielone – 350 g dowolnego, według własnego uznania;
    • cebula – 1 głowa;
    • jajko – 3 szt .;
    • mąka – 6 łyżek. łyżki;
    • proszek do pieczenia – łyżka deserowa;
    • śmietana -100 g.

    Gotowanie

  • Rozdrobnij kapustę i lekko zmiażdż rękami.
  • Wbij jajka do miski, wymieszaj je trzepaczką z solą. Dodaj śmietanę i mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.
  • Posmaruj miskę olejem, wlej połowę objętości ciasta. Połóż na nim kapustę z mielonym mięsem (jeśli jej nie usmażyłeś, nie wkładaj cebuli). Napełnij ciastem.
  • Włącz tryb „pieczenia” na 40 minut. Odwróć i gotuj przez kolejne 20 minut.
  • Z grzybami

    Ciasto z kapustą i grzybami w wolnym naczyniu smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i po wystygnięciu. Wybierz dowolne grzyby do nadzienia i określ ich liczbę, a także kapustę według własnego uznania. Jeśli chcesz dużo dodatków, użyj:

    • Kawałek ciasta z pieczarkami i kapustą
      kapusta – 500 g;
    • grzyby – 500 g;
    • jajka – 3 szt .;
    • twarożek (miękki) i majonez – 5 łyżek. łyżki;
    • kefir (w razie potrzeby, jeśli ciasto jest gęste);
    • mąka – 250 g;
    • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
    • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki. łyżki;
    • szczypta soli

    Gotowanie

  • Jako nadzienie usmaż kapustę i grzyby. Gdy woda wyparuje, nadzienie jest gotowe.
  • Twarożek ubić majonezem, jeśli masa jest gęsta, dodać kefir i ubić blenderem do uzyskania gładkości.
  • Dodać jajka, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
  • Na patelnię multicooker rozsmarować olej, wlać część ciasta, posmarować nadzieniem, ponownie wylać ciasto.
  • W trybie „pieczenia” gotuj przez 60 minut. Wyłącz, odwróć ciasto, gotuj 20 minut.
  • Tak łatwo jest ugotować ciasto z kapustą w powolnej kuchence. Przepisy ze zdjęciem naszej recenzji powie Ci kroki, krok po kroku. W ten sam sposób możesz szybko ugotować ciasta z kapustą. A danie możesz podawać zarówno samodzielnie, jak i z sałatką ze świeżych warzyw. Spróbuj!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto grzybowe
    Ciasto z marchwi i pomarańczy
    Ciasto drożdżowe na ciasto z dżemem Ciasto francuskie z wiśniami Clafoutis Ciasto z kurczakiem w
    galarecie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author