Ciasto z Kurczaka przepis krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto kruche do kurczaka

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • zlewka;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • sito;
  • nóż kuchenny;
  • plastikowa torba lub folia spożywcza;
  • lodówka.

Składniki

  • Mąka pszenna – 400 g
  • Jajko kurze – 1 szt.
  • Masło – 200 g
  • Sól – Szczypta
  • Cukier – 1-2 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować uniwersalne ciasto, które dobrze nadaje się również do kurnika, należy wziąć 400 g mąki pszennej. Musi być przesiane przez sito, aby ciasto było puszyste, a mąka nasycona tlenem. Wygodnie jest przesiać mąkę od razu do głębokiej miski, w której zagniata się ciasto.
    przesiej mąkę do miski
  • Do miski z mąką dodaj szczyptę soli i cukru. Ten ostatni musi smakować. Jeśli na przykład zamierzasz ugotować kurnika lub inne pikantne wypieki, wystarczy 1-2 łyżki. l. Lub możesz całkowicie pominąć cukier. Jeśli wyrabiasz ciasto na słodkie wypieki, będziesz potrzebować około 100 g cukru pudru. Po dodaniu cukru i soli wszystko dobrze wymieszaj łyżką stołową.
    dodać cukier i sól do mąki
  • Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby dobrze się rozpuściło i stało się miękkie. Do tej ilości składników potrzebne będzie 200 g masła. Zmiękczone masło wysyłamy do miski z sypkimi składnikami. Delikatnie zmiel wszystko rękoma, aż uformują się okruchy.
    zmiel mąkę z masłem
  • Na koniec w powstały miękisz wbijamy 1 jajko kurze. Ciągle wyrabiamy ciasto rękoma, aby złączyło się w jedną grudkę. Wygodne jest wyrabianie ciasta w głębokiej misce. Powinien być jednorodny i nie przyklejać się do dłoni. Ale nie wyrabiaj zbyt długo, bo wtedy stanie się gęsty i twardy.
    dodać jajko do mąki
  • Gdy ciasto drobiowe stanie się jednorodne i przestanie kleić się do rąk, przenieś je do plastikowej torby lub zawiń w folię spożywczą. Ciasto wysyłamy do lodówki na 40-50 minut, aby odpoczęło i lekko ostygło. Po 40-50 minutach ciasto można wyjąć z lodówki i przystąpić bezpośrednio do przygotowania kurczaka.
    ciasto na kurczaka
  • Takie ciasto jest uniwersalne i nadaje się nie tylko do robienia kurnika, ale można też upiec z niego różne ciasta ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. W trakcie pieczenia ciasto staje się bardzo delikatne i pachnące, więc takie wypieki każdemu przypadnie do gustu. Jeśli od razu nie potrzebujesz tyle ciasta, możesz włożyć je do zamrażarki i po kilku dniach wykorzystać do pieczenia.

    Przepis

    Z filmu dowiesz się, jak gotować pyszne kruche ciasto w domu, które idealnie nadaje się do kurczaka i innych pikantnych wypieków. Test wymaga niewielkiej ilości składników, które są wymienione w odpowiedniej ilości.

    Czy gotowałeś w domu kurczaka i czy sam robiłeś ciasto, czy używałeś gotowych? Jakie dodatkowe składniki zostały dodane do ciasta i czy udało Ci się za pierwszym razem? Podziel się w komentarzach swoimi doświadczeniami kulinarnymi i tajnikami wyrabiania elastycznego ciasta do kurnika.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author