Ciasto z łososia według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Prosty placek rybny z łososiem z ciasta francuskiego

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • powierzchnia kuchenna do gotowania;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia ryb i warzyw;
  • łyżka;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • wałek do ciasta;
  • silikonowa szczotka kuchenna;
  • papier do pieczenia;
  • Papier do pieczenia;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Ciasto francuskie 250g
filet z łososia 400 gramów
Cebula średniej wielkości 3 szt.
żółtko 1 szt.
Sól smak
Cukier szczypać
Zmielony czarny pieprz szczypać
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Mąka 2-3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania ciasta potrzebujesz 400 g fileta z łososia. Możesz również użyć innych czerwonych ryb, które lubisz. Rybę pokrój w drobną kostkę.

    Filet z łososia pokroić w drobną kostkę.

  • Pokrojonego łososia wkładamy do głębokiej miski, dodajemy trochę soli do smaku. Dodaj szczyptę cukru i taką samą ilość czarnego pieprzu do ryby. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do zamarynowania na co najmniej kwadrans. Ryba powinna dobrze wchłaniać sól i cukier.

    Posolić i popieprzyć kawałki ryby.

  • Oczyszczamy z łuski 3 średniej wielkości cebule i spłukujemy. Pokrój warzywo na ćwiartki.

    Cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Wkładamy patelnię do ognia, wlewając 1 łyżkę. l. olej roślinny. Na rozgrzaną patelnię wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż nabierze złotego odcienia.

    Podsmaż cebulę na patelni na złoty kolor.

  • Do przygotowania ciasta z łososia można użyć domowego lub zakupionego ciasta francuskiego w ilości 250 g. W przypadku zakupu tego drugiego należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Wlać na płaską powierzchnię 2-3 łyżki. l. mąkę i za pomocą wałka do ciasta rozwałkować ciasto, aż nabierze prostokątnego kształtu o wymiarach 30 x 20 cm.

    Cienko rozwałkować gotowe ciasto francuskie.

  • Usmażoną cebulę włożyć na środek ciasta.

    Umieść cebulę na środku prostokąta ciasta.

  • Połóż wszystkie filety na cebuli.

    Połóż kawałki ryby na cebuli.

  • Pozostałe brzegi ciasta kroimy ukośnie na paski, których szerokość wynosi około 2 cm.

    Wykonujemy ukośne nacięcia na wolnych krawędziach ciasta.

  • Pocięte paski ciasta przeplatamy w taki sam sposób, jak tkanie warkocza. Ciasto powinno całkowicie pokryć całe nadzienie rybne.

    Paski ciasta splatamy warkoczem.

  • W osobnej miseczce ubić żółtko na gładką masę i silikonowym pędzlem posmarować wierzch ciasta. W ten sposób okaże się rumiany i ma apetyczną skórkę.

    Przed wysłaniem do piekarnika posmaruj ciasto ubitym żółtkiem.

  • Ciasto z łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstępnie nasmaruj papier 1 łyżką. l. olej roślinny, aby ciasto się nie przyklejało. Blachę do pieczenia z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut.

    Rozprowadzamy produkt na blasze do pieczenia i wysyłamy do pieczenia w piekarniku.

  • Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i podajemy na gorąco na pięknym naczyniu.

    Nasz placek z łososia okazał się tak apetyczny.

  • Przepis

    Film poświęcony gotowaniu ciasta z łososia w piekarniku. Przedstawiono przepis krok po kroku, zgodnie z którym nawet niedoświadczona gospodyni może upiec pyszne i pachnące ciasto z czerwoną rybą. Wskazano wszystkie niezbędne składniki, ich proporcje, a także czas przygotowania potrawy.

    Lubisz te słone wypieki? Czy próbowałeś zrobić własne ciasto z łososiem? Jakie inne składniki dodajesz do ciasta? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Pstrąg solony w domu
    Dorsz pod białą marynatą
    Dorsz z ziemniakami i śmietaną w piekarniku
    Tartlets z wątróbką z dorsza
    Pstrąg z ziemniakami w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author