Ciasto z marchewką według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pachnące ciasto z marchewką i polewą pomarańczową

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • kręgle;
  • tarka;
  • sito;
  • głębokie talerze;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • mikser (korona);
  • czajnik;
  • rondel;
  • papierowa serwetka.

Składniki

marchewka 150 gramów
Mąka pszenna 200 gramów
cukier 200 gramów
olej roślinny (rafinowany) 200 gramów
jajko kurze (duże) 4 rzeczy.
rodzynki 100 gramów
pomarańczowy lub cytrynowy 1 szt.
proszek do pieczenia 10 gramów
cynamon (mielony) 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa szczypać
cukier puder 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto na ciasto, musisz wziąć 150 g marchewki, obrać je, umyć, a następnie zetrzeć na drobnej lub średniej tarce.

    Marchewki pocieramy na drobnej tarce.

  • Dokładnie umyj pomarańczę lub cytrynę. Wypłucz 100 g rodzynek i krótko zalej wrzątkiem na talerz.

    Umyj pomarańcze i rodzynki.

  • W osobnej misce wymieszaj 200 g mąki pszennej z 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  • Odsącz rodzynki, a następnie połóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody. Dodaj suszone rodzynki do startej marchewki i zetrzyj skórkę pomarańczową do tej samej mieszanki.

    Dodaj rodzynki do startej marchewki i zetrzyj do nich skórkę z pomarańczy.

  • W osobnej misce lekko ubij 4 jajka mikserem. Możesz użyć trzepaczki lub zwykłego widelca.

    Ubij jajka mikserem.

  • Dodaj 200 g cukru do mieszanki jajek w kilku etapach, kontynuując ubijanie.

    Ubijając jajka, dodaj do nich cukier.

  • W ślad za cukrem stopniowo wlewaj 200 ml rafinowanego oleju słonecznikowego.

    Dodaj olej roślinny do masy jajecznej.

  • Do masy jajecznej z cukrem i masłem dodać startą marchewkę z rodzynkami, wymieszać.

    Wymieszaj płynną masę z marchewką.

  • Następnie do masy dodać mielony cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej, po czym wszystko ponownie wymieszać.

    Dla smaku dodaj cynamon i odrobinę gałki muszkatołowej.

  • Następnie do tej mieszanki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewając suche składniki przez sito.

    Przesiej mąkę do ciasta.

  • Po połączeniu suchych i mokrych składników należy je dokładnie i bardzo szybko wymieszać, aby proszek do pieczenia nie zaczął działać przedwcześnie, a ciasto okazało się wspaniałe. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

    Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do gęstej śmietany.

  • Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni. Naczynie do pieczenia należy przykryć pergaminem, na który wylewa się ciasto.

    Wlej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem.

  • Ciasto należy piec w stale zamkniętym piekarniku przez 40-50 minut. Możesz sprawdzić gotowość ciasta lekko naciskając palcem na środku, jeśli nie ma wgniecenia na ciastku, danie jest gotowe.

    Gotowe ciasto nabiera intensywnego brązowego koloru.

  • Niech ciasto marchewkowe nieco ostygnie, a następnie wyjmij je z formy.

    Gdy ciasto ostygnie, można je wyjąć z formy.

  • Glazura

  • Aby przygotować glazurę, którą udekorujesz ciasto, musisz wycisnąć 3-4 łyżki pomarańczy. l. sok i przecedzić przez gazę.

    Do przygotowania glazury potrzebny jest sok z połowy pomarańczy.

  • Do osobnego pojemnika wsyp 200 g cukru pudru, a następnie stopniowo dodawaj do niego świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cały czas mieszając. Lukier nie powinien być zbyt rzadki.

    Wymieszaj sok z cukrem pudrem, dostosowując gęstość glazury.

  • Odłóż kilka łyżek glazury do osobnego pojemnika, a następnie dodaj do niej skórkę pomarańczową, aby uzyskać bardziej pomarańczową barwę.

    Odłóż kilka łyżek glazury, dodaj do niej odrobinę skórki, aby zrobiła się żółta.

  • Udekoruj gotowe ciasto lukrem pomarańczowo-cukrowym według własnego uznania. Na wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub dodać kilka listków mięty.

    Wlać ciasto marchewkowe z biało-żółtym polewą.

  • Przepis

    Po obejrzeniu prezentowanego filmu zrozumiesz, jak etapami przygotować niskokaloryczny, pyszny deser z maksymalnymi korzyściami zdrowotnymi. Autor zademonstruje również, jak można udekorować gotowane danie.

    Drodzy czytelnicy, lubisz desery marchewkowe? Jak często gotujesz je dla swojej rodziny? Jakie są najbardziej niezwykłe kombinacje potraw, których użyłeś? Podziel się pysznymi i sprawdzonymi przepisami na ciasta i inne desery z marchewką.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto drożdżowe na ciasto z dżemem
    Ciasto francuskie z wiśniami Clafoutis Ciasto z
    kurczakiem w galarecie
    Ciasto mięsne z kefirem Ciasto z
    kaliny

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author