
Sprzęt i przybory kuchenne:
- wagi kuchenne;
- kręgle;
- tarka;
- sito;
- głębokie talerze;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- mikser (korona);
- czajnik;
- rondel;
- papierowa serwetka.
Składniki
marchewka | 150 gramów |
Mąka pszenna | 200 gramów |
cukier | 200 gramów |
olej roślinny (rafinowany) | 200 gramów |
jajko kurze (duże) | 4 rzeczy. |
rodzynki | 100 gramów |
pomarańczowy lub cytrynowy | 1 szt. |
proszek do pieczenia | 10 gramów |
cynamon (mielony) | 0,5 łyżeczki |
Gałka muszkatołowa | szczypać |
cukier puder | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto na ciasto, musisz wziąć 150 g marchewki, obrać je, umyć, a następnie zetrzeć na drobnej lub średniej tarce. 
Dokładnie umyj pomarańczę lub cytrynę. Wypłucz 100 g rodzynek i krótko zalej wrzątkiem na talerz. 
W osobnej misce wymieszaj 200 g mąki pszennej z 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. 
Odsącz rodzynki, a następnie połóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody. Dodaj suszone rodzynki do startej marchewki i zetrzyj skórkę pomarańczową do tej samej mieszanki. 
W osobnej misce lekko ubij 4 jajka mikserem. Możesz użyć trzepaczki lub zwykłego widelca. 
Dodaj 200 g cukru do mieszanki jajek w kilku etapach, kontynuując ubijanie. 
W ślad za cukrem stopniowo wlewaj 200 ml rafinowanego oleju słonecznikowego. 
Do masy jajecznej z cukrem i masłem dodać startą marchewkę z rodzynkami, wymieszać. 
Następnie do masy dodać mielony cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej, po czym wszystko ponownie wymieszać. 
Następnie do tej mieszanki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewając suche składniki przez sito. 
Po połączeniu suchych i mokrych składników należy je dokładnie i bardzo szybko wymieszać, aby proszek do pieczenia nie zaczął działać przedwcześnie, a ciasto okazało się wspaniałe. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. 
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni. Naczynie do pieczenia należy przykryć pergaminem, na który wylewa się ciasto. 
Ciasto należy piec w stale zamkniętym piekarniku przez 40-50 minut. Możesz sprawdzić gotowość ciasta lekko naciskając palcem na środku, jeśli nie ma wgniecenia na ciastku, danie jest gotowe. 
Niech ciasto marchewkowe nieco ostygnie, a następnie wyjmij je z formy. 
Glazura
Aby przygotować glazurę, którą udekorujesz ciasto, musisz wycisnąć 3-4 łyżki pomarańczy. l. sok i przecedzić przez gazę. 
Do osobnego pojemnika wsyp 200 g cukru pudru, a następnie stopniowo dodawaj do niego świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cały czas mieszając. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. 
Odłóż kilka łyżek glazury do osobnego pojemnika, a następnie dodaj do niej skórkę pomarańczową, aby uzyskać bardziej pomarańczową barwę. 
Udekoruj gotowe ciasto lukrem pomarańczowo-cukrowym według własnego uznania. Na wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub dodać kilka listków mięty. 
Przepis
Po obejrzeniu prezentowanego filmu zrozumiesz, jak etapami przygotować niskokaloryczny, pyszny deser z maksymalnymi korzyściami zdrowotnymi. Autor zademonstruje również, jak można udekorować gotowane danie.
Drodzy czytelnicy, lubisz desery marchewkowe? Jak często gotujesz je dla swojej rodziny? Jakie są najbardziej niezwykłe kombinacje potraw, których użyłeś? Podziel się pysznymi i sprawdzonymi przepisami na ciasta i inne desery z marchewką.
Inne przepisy na ciasto
Ciasto drożdżowe na ciasto z dżemem
Ciasto francuskie z wiśniami Clafoutis Ciasto z
kurczakiem w galarecie
Ciasto mięsne z kefirem Ciasto z
kaliny
Smacznego!