Ciasto z pieczarkami w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Otwarte ciasto z pieczarkami z nadzieniem serowo-śmietanowym w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • patelnia;
  • naczynie do pieczenia (rozmiar 17 cm na 24 cm);
  • 2 miski o pojemności 2 litry i 3 litry;
  • szczotka cukiernicza;
  • śmigać;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • wałek do wałkowania ciasta;
  • deska do ciasta.

Składniki

Nazwa Ilość
Pieczarka 400 gramów
Cebula 2 szt.
Mąka pszenna premium 300-350g
Masło 150 gramów
Olej roślinny 50-70 ml
Krem z 10% tłuszczu 200 ml
Kefir 150 ml
Twardy ser 100 gramów
jajka kurze 3 szt.
zielone koperki mały pakiet
Sól smak
Cukier granulowany 0,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz szczypać

Gotowanie krok po kroku

Pieczenie ciasta grzybowego według tego przepisu jest dostępne nawet dla niedoświadczonej gospodyni. Najważniejsze to nie naruszać dawkowania i ściśle przestrzegać podanych zaleceń.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wlać kefir (150 ml), wlać sodę oczyszczoną (0,5 łyżeczki), sól (do smaku), dodać żółtko jaja kurzego (1 szt.). Pozostałe białko wykorzystaj do przygotowania nadzienia.

    Jak ugotować ciasto grzybowe w piekarniku

  • Ubij miksturę trzepaczką, aż będzie gładka.

    Aby przygotować ciasto grzybowe w piekarniku, przygotuj wszystkie składniki

  • Do miski wlej roztopione masło (150 g), wymieszaj.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, dodaj masło

  • Do masy wsypać mąkę małymi porcjami (300-350 g). Zagnieść miękkie ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, dodaj mąkę

  • Gotowe ciasto włóż do plastikowej torebki i wstaw do lodówki na 30 minut.

    Aby przygotować ciasto z grzybami w piekarniku, włóż ciasto do torebki

  • Przygotowanie do napełniania

  • Pieczarki (400 g) dobrze umyć, osuszyć. Usuń skórkę z grzybów. Pieczarki – małe na 4 części wzdłuż, średnie na 6 części, duże – na 8 lub 12 części.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, przygotuj nadzienie

  • Cebulę obrać (2 szt.), pokroić w półpierścienie.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, posiekaj cebulę na nadzienie

  • Rozgrzej patelnię olejem roślinnym (30-40 ml). Dodaj cebulę na patelnię, smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, usmaż cebulę

  • Wlej pieczarki na patelnię, wymieszaj z cebulą. Sól dla smaku. Smaż na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, usmaż nadzienie

  • Przygotowanie do napełniania

  • Zetrzyj ser (100 g) na drobnej tarce. Przełóż do miski.

    Aby zrobić ciasto grzybowe w piekarniku, zetrzyj ser

  • Umyj i drobno posiekaj koperek (mały pęczek). Wlać do miski z serem.

    Aby ugotować ciasto z grzybami w piekarniku, pokrój warzywa

  • W głębokim talerzu rozbić jajka (2 szt.), pozostałe białko (1 szt.), dodać śmietanę (200 ml), sól i pieprz do smaku. Ubij miksturę trzepaczką, aż będzie gładka. Do miski z serem wlej śmietankę i jajka. Dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, przygotuj nadzienie

  • Składanie ciasta

  • Wyjmij ciasto z lodówki i torebki. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 5-7 mm.

    Aby zrobić ciasto grzybowe w piekarniku, rozwałkuj ciasto

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, posmaruj formę

  • Przenieś warstwę ciasta do formy, rozłóż na całej wysokości boków.

    Aby przygotować ciasto grzybowe w piekarniku, włóż ciasto do foremki

  • Wystudzone pieczarki ułożyć na cieście warstwą o tej samej grubości.

    Aby przygotować ciasto grzybowe w piekarniku, połóż nadzienie na cieście

  • Ściśnij brzegi ciasta, formując boki.

    Aby ugotować ciasto grzybowe w piekarniku, włącz piekarnik

  • Pieczarki polać nadzieniem, dużą łyżką wygładzić powierzchnię ciasta.

    Aby przygotować ciasto z grzybami w piekarniku, wypełnij nadzienie nadzieniem

  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C . Pieczemy pieczarki przez 25-30 minut . Powierzchnia ciasta powinna być dobrze zarumieniona. Schłodzone ciasto pokrój w plasterki.

    Pyszne ciasto grzybowe w piekarniku gotowe

  • W oparciu o powyższą podstawową recepturę, ciasta z nadzieniem kombinowanym można przygotować, dodając do grzybów ryż, gotowane jajka, ziemniaki i inne składniki. Możesz użyć różnych grzybów. Zamiast masła dozwolone jest stosowanie wysokiej jakości margaryny.

    Przepis

    Aby poznać wszystkie zawiłości tworzenia ciasta z grzybami, zobacz materiał:

    Teraz wiesz, jak proste i łatwe jest ugotowanie ciasta grzybowego w piekarniku. Mamy szczerą nadzieję, że ten przepis trafi do Waszych kulinarnych rekordów i będziecie go wielokrotnie wykorzystywać.

    Jeśli masz dodatki do powyższego przepisu lub po prostu chcesz wyrazić swoją opinię – napisz w komentarzach do artykułu.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto rybne
    z galaretką Ciasto piaskowe z dżemem
    Ciasto kruche Ciasto
    drożdżowe Ciasto
    rybne Ciasto rybne czerwone

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author