
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- patelnia;
- naczynie do pieczenia (rozmiar 17 cm na 24 cm);
- 2 miski o pojemności 2 litry i 3 litry;
- szczotka cukiernicza;
- śmigać;
- nóż kuchenny;
- deska do krojenia;
- tarka;
- wałek do wałkowania ciasta;
- deska do ciasta.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Pieczarka | 400 gramów |
Cebula | 2 szt. |
Mąka pszenna premium | 300-350g |
Masło | 150 gramów |
Olej roślinny | 50-70 ml |
Krem z 10% tłuszczu | 200 ml |
Kefir | 150 ml |
Twardy ser | 100 gramów |
jajka kurze | 3 szt. |
zielone koperki | mały pakiet |
Sól | smak |
Cukier granulowany | 0,5 łyżeczki |
Proszek do pieczenia | 0,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | szczypać |
Gotowanie krok po kroku
Pieczenie ciasta grzybowego według tego przepisu jest dostępne nawet dla niedoświadczonej gospodyni. Najważniejsze to nie naruszać dawkowania i ściśle przestrzegać podanych zaleceń.
Przygotowanie ciasta
Do miski wlać kefir (150 ml), wlać sodę oczyszczoną (0,5 łyżeczki), sól (do smaku), dodać żółtko jaja kurzego (1 szt.). Pozostałe białko wykorzystaj do przygotowania nadzienia. 
Ubij miksturę trzepaczką, aż będzie gładka. 
Do miski wlej roztopione masło (150 g), wymieszaj. 
Do masy wsypać mąkę małymi porcjami (300-350 g). Zagnieść miękkie ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk. 
Gotowe ciasto włóż do plastikowej torebki i wstaw do lodówki na 30 minut. 
Przygotowanie do napełniania
Pieczarki (400 g) dobrze umyć, osuszyć. Usuń skórkę z grzybów. Pieczarki – małe na 4 części wzdłuż, średnie na 6 części, duże – na 8 lub 12 części. 
Cebulę obrać (2 szt.), pokroić w półpierścienie. 
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym (30-40 ml). Dodaj cebulę na patelnię, smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. 
Wlej pieczarki na patelnię, wymieszaj z cebulą. Sól dla smaku. Smaż na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie. 
Przygotowanie do napełniania
Zetrzyj ser (100 g) na drobnej tarce. Przełóż do miski. 
Umyj i drobno posiekaj koperek (mały pęczek). Wlać do miski z serem. 
W głębokim talerzu rozbić jajka (2 szt.), pozostałe białko (1 szt.), dodać śmietanę (200 ml), sól i pieprz do smaku. Ubij miksturę trzepaczką, aż będzie gładka. Do miski z serem wlej śmietankę i jajka. Dobrze wymieszaj trzepaczką. 
Składanie ciasta
Wyjmij ciasto z lodówki i torebki. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 5-7 mm. 
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta. 
Przenieś warstwę ciasta do formy, rozłóż na całej wysokości boków. 
Wystudzone pieczarki ułożyć na cieście warstwą o tej samej grubości. 
Ściśnij brzegi ciasta, formując boki. 
Pieczarki polać nadzieniem, dużą łyżką wygładzić powierzchnię ciasta. 
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C . Pieczemy pieczarki przez 25-30 minut . Powierzchnia ciasta powinna być dobrze zarumieniona. Schłodzone ciasto pokrój w plasterki. 
W oparciu o powyższą podstawową recepturę, ciasta z nadzieniem kombinowanym można przygotować, dodając do grzybów ryż, gotowane jajka, ziemniaki i inne składniki. Możesz użyć różnych grzybów. Zamiast masła dozwolone jest stosowanie wysokiej jakości margaryny.
Przepis
Aby poznać wszystkie zawiłości tworzenia ciasta z grzybami, zobacz materiał:
Teraz wiesz, jak proste i łatwe jest ugotowanie ciasta grzybowego w piekarniku. Mamy szczerą nadzieję, że ten przepis trafi do Waszych kulinarnych rekordów i będziecie go wielokrotnie wykorzystywać.
Jeśli masz dodatki do powyższego przepisu lub po prostu chcesz wyrazić swoją opinię – napisz w komentarzach do artykułu.
Inne przepisy na ciasto
Ciasto rybne
z galaretką Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche Ciasto
drożdżowe Ciasto
rybne Ciasto rybne czerwone
Smacznego!