Ciasto z pieczarkami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatne ciasto grzybowe - najsmaczniejszy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • plastikowa torba;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • forma do gotowania;
  • patelnia;
  • zestaw naczyń o różnych rozmiarach;
  • sito;
  • tarka.

Składniki

Mąka pszenna 2-3 stosy.
Margaryna kremowa 120 gramów
Śmietana 15-20% 300 ml
Woda 3 art. l.
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
ocet stołowy 1 łyżeczka
Grzyby 500 gramów
Cebula 2 szt.
Masło 2 łyżki stołowe. l.
jajko 2 szt.
twardy ser 250g
Bułka tarta 40-50 g
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Do głębokiej miski wsypać 2-3 szklanki przesianej mąki pszennej, na grubej tarce natrzeć 120 g margaryny lub masła (można ją też pokroić nożem lub posiekać w blenderze).

    Zetrzyj margarynę na mąkę.

  • Zmiel składniki na okruchy, a następnie dodaj 3 łyżki. l. woda, 150 ml odtłuszczonej kwaśnej śmietany, sól do smaku i woda sodowa zalana octem.

    Dodaj śmietanę, wodę, sodę gaszoną octem.

  • Zagniatamy ciasto. Powinien być miękki i elastyczny. Ciasto wkładamy do plastikowej torebki lub zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.

    Zagnieść gładkie ciasto, a następnie wysłać je do lodówki.

  • Farsz i nadzienie

  • Cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w drobną kostkę. Wysyłamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na warzywach lub maśle.

    Posiekaj cebulę i usmaż na patelni.

  • Grzyby są myte, czyszczone i gotowane, jeśli oznacza to ich różnorodność. Pokrój w drobną kostkę. Absolutnie wszystkie grzyby, które lubisz, nadają się do tego ciasta.

    Pieczarki pokroić w kostkę.

  • Jak tylko cebula zostanie podsmażana do przezroczystości, dodaj pieczarki na patelnię i smaż je na złoty kolor, następnie dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Pieczarki wrzucić na patelnię do cebuli, podsmażyć, posolić i popieprzyć.

  • Do przygotowania nadzienia użyj 150 ml kwaśnej śmietany, 2 jajka i szczyptę soli. Wystarczy wymieszać składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji, a nadzienie jest gotowe.

    Aby wypełnić ciasto, połącz śmietanę z jajkami i solą.

  • Składanie ciasta

  • Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp bułką tartą.

    Nasmaruj olejem i posyp bułką tartą naczynie do pieczenia.

  • Ciasto rozkładamy tak, aby całkowicie zakryło swoją powierzchnię, a boki pozostały.

    Ciasto układamy w formie, robiąc małe boki.

  • Gotowe nadzienie rozprowadź równomiernie na cieście.

    Rozprowadzamy i równomiernie rozprowadzamy nadzienie na cieście.

  • Dodaj nadzienie i połóż na wierzchu grubo starty ser (również absolutnie dowolny).

    Napełnij ciasto nadzieniem z kwaśnej śmietany i posyp serem.

  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºС przez 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

    To ciasto piecze się przez 40 minut.

  • Ciasto ostudź, pokrój na porcje i podawaj z ziołami, dowolnymi sosami i napojami.

    Ciasto z pieczarkami jest bardzo smaczne, z pyszną skórką serową.

  • Przepis

    Ciasto grzybowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale jeśli nadal masz wątpliwości i pytania, zapoznaj się z przepisem na danie, aby to rozgryźć.

    Teraz wiesz, jak ugotować bardzo smaczne i pachnące ciasto grzybowe. Danie nie zajmuje dużo czasu, a biorąc pod uwagę, że ciasto można wcześniej przygotować i pozostawić w lodówce, można nawet upiec takie ciasto na śniadanie, które zapewni Wam świetny nastrój na resztę dnia. Spróbuj dodać różne grzyby, przyprawy i sery i tak znajdziesz swój ulubiony zestaw produktów do najlepszego ciasta. Jakie wypieki wolisz? Opowiedz nam o tym w komentarzach, a także napisz swoją recenzję i ewentualne dodatki do tego przepisu. Smak Bon i pyszne posiłki!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto z marchewką i glazurą pomarańczową
    Ciasto drożdżowe na ciasto z dżemem Ciasto francuskie z wiśniami Clafouti Ciasto z kurczakiem
    w galarecie Ciasto z mięsem kefirowym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author