
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, miska głęboka, nóż, blacha do pieczenia, folia spożywcza, pergamin.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka | 430 gramów |
Cukier | 1 ul. l. |
Woda | 125 gramów |
mleko | 135 gramów |
Sól | 1 łyżeczka |
Suche drożdże | 1 łyżeczka |
ugotowany ryż | 200 gramów |
Cebula | 2 szt. |
Filet z ryby | 300g |
Zieloni (koperek, pietruszka) | 1 pęczek |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. |
Masło | 30 gramów |
pieprz mielony | 1 szczypta |
jajko | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Zagotuj ryż przed gotowaniem. Do nadzienia potrzebujemy 200 g ugotowanego ryżu. 
Podgrzej pół szklanki (125 ml) wody do 40 stopni, dodaj do niej 0,5 łyżeczki. sól, wymieszać do rozpuszczenia. 
Podgrzej pół szklanki mleka. Jego zawartość tłuszczu może być absolutnie dowolna, najważniejsze jest to, aby był dla Ciebie świeży i smaczny. W ciepłym mleku dodaj jedną łyżeczkę drożdży i 1 łyżeczkę. cukier, niech się rozpuszczą. Cukier należy zawsze dodawać od razu wraz z drożdżami, aby rozpoczęły reakcję. Pozostaw mieszaninę na 5-10 minut, aby drożdże wyrosły. 
Następnie przesiej 430 g mąki do głębokiej miski. Wlej do niego mleko z drożdżami, dodaj jeszcze kilka łyżeczek cukru, wszystko dobrze wymieszaj łyżką. 
Stopniowo dodawać roztwór słonej wody. 
Ugniataj ciasto rękoma, aż wszystko się połączy. Następnie dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny i ugniataj rękami, aż ciasto wchłonie cały olej. Zagnieść ciasto zajmie około 10 minut. 
Następnie przykryj miskę ciastem pokrywką lub folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. 
Podczas gdy ciasto rośnie, popracujmy nad nadzieniem. Do nadzienia potrzebujemy fileta z ryby. Możesz użyć dowolnej tłustej ryby morskiej. Opłucz 300 g fileta, usuń z niego wszystkie kości, pokrój w drobną kostkę. 
Dwie cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Wlej 2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor. 
Następnie wyślij posiekany filet z ryby na patelnię, smaż przez kilka minut i zdejmij z ognia. 
W głębokiej misce wyślij 200 g ugotowanego ryżu, smażoną rybę z cebulą, szczyptę mielonego pieprzu. Użyliśmy białej, ale możesz użyć dowolnej innej lub mieszanki papryki do wyboru i pół łyżeczki soli. Wszystko wymieszaj. 
Pęczek koperku i pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wyślij zieleninę do nadzienia, wszystko wymieszaj. Koniecznie spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj więcej. Pozostaw nadzienie na chwilę, aby składniki wsiąkły w siebie. 
Teraz wyjmij ciasto, uformuj z niego małą opaskę uciskową i podziel na 6-7 równych części. Nie trzeba go dużo ugniatać, aby był puszysty. 
Jedną część ciasta rozwałkować na płaski placek. 
Umieść dużo farszu na środku. 
Połącz ze sobą przeciwległe krawędzie ciasta, aby na środku było widać nadzienie. 
Umieść małą kostkę masła na środku nadzienia. Jak prawidłowo uformować ciasta, spójrz na zdjęcie. Powtórz tę procedurę z całą ilością ciasta i nadzienia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć placki, przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. 
W tym czasie ubij jajko do czystej miski, dodaj łyżkę mleka, szczyptę cukru, dobrze wymieszaj. Posmaruj kawałki ciasta tą mieszanką za pomocą pędzla silikonowego. 
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, przełóż na talerz do serwowania i podawaj rodzinie lub gościom. 
Przepis
A teraz zapraszamy do obejrzenia, które pokazuje podobny przepis na robienie ciast z rybą. Tutaj zobaczysz kolejną pyszną opcję napełniania takich wypieków.
Drodzy czytelnicy, czy korzystaliście już z tego przepisu na placki rybne? Czy podobało Ci się gotowe danie? Napisz w komentarzach, jakiej ryby użyłeś do stworzenia nadzienia.
Inne przepisy rybne
Konserwy rybne w domu Suflet
rybny mintaja
z warzywami pieczonymi w piekarniku
mintaj marynowany z marchewką i cebulą
Śledź pod futrem
Smacznego!