Ciasto z rybą według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Ciasto z rybą - pyszny i niedrogi przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, miska głęboka, nóż, blacha do pieczenia, folia spożywcza, pergamin.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 430 gramów
Cukier 1 ul. l.
Woda 125 gramów
mleko 135 gramów
Sól 1 łyżeczka
Suche drożdże 1 łyżeczka
ugotowany ryż 200 gramów
Cebula 2 szt.
Filet z ryby 300g
Zieloni (koperek, pietruszka) 1 pęczek
Olej roślinny 4 łyżki. l.
Masło 30 gramów
pieprz mielony 1 szczypta
jajko 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Zagotuj ryż przed gotowaniem. Do nadzienia potrzebujemy 200 g ugotowanego ryżu.

    Ugotuj ryż z wyprzedzeniem.

  • Podgrzej pół szklanki (125 ml) wody do 40 stopni, dodaj do niej 0,5 łyżeczki. sól, wymieszać do rozpuszczenia.

    Rozpuść sól w wodzie.

  • Podgrzej pół szklanki mleka. Jego zawartość tłuszczu może być absolutnie dowolna, najważniejsze jest to, aby był dla Ciebie świeży i smaczny. W ciepłym mleku dodaj jedną łyżeczkę drożdży i 1 łyżeczkę. cukier, niech się rozpuszczą. Cukier należy zawsze dodawać od razu wraz z drożdżami, aby rozpoczęły reakcję. Pozostaw mieszaninę na 5-10 minut, aby drożdże wyrosły.

    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

  • Następnie przesiej 430 g mąki do głębokiej miski. Wlej do niego mleko z drożdżami, dodaj jeszcze kilka łyżeczek cukru, wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

    Do przesianej mąki wprowadzamy mleko z drożdżami.

  • Stopniowo dodawać roztwór słonej wody.

    Podczas mieszania ciasta dodaj do niego wodę.

  • Ugniataj ciasto rękoma, aż wszystko się połączy. Następnie dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny i ugniataj rękami, aż ciasto wchłonie cały olej. Zagnieść ciasto zajmie około 10 minut.

    Do prawie gotowego ciasta wprowadzamy olej roślinny.

  • Następnie przykryj miskę ciastem pokrywką lub folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Podczas gdy ciasto rośnie, popracujmy nad nadzieniem. Do nadzienia potrzebujemy fileta z ryby. Możesz użyć dowolnej tłustej ryby morskiej. Opłucz 300 g fileta, usuń z niego wszystkie kości, pokrój w drobną kostkę.

    Pokrój filet rybny na małe kawałki.

  • Dwie cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Wlej 2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny i smaż cebulę na złoty kolor.

    Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę.

  • Następnie wyślij posiekany filet z ryby na patelnię, smaż przez kilka minut i zdejmij z ognia.

    Dodaj rybę do cebuli.

  • W głębokiej misce wyślij 200 g ugotowanego ryżu, smażoną rybę z cebulą, szczyptę mielonego pieprzu. Użyliśmy białej, ale możesz użyć dowolnej innej lub mieszanki papryki do wyboru i pół łyżeczki soli. Wszystko wymieszaj.

    Nadzienie przygotowujemy łącząc ugotowany ryż z cebulą i rybą.

  • Pęczek koperku i pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wyślij zieleninę do nadzienia, wszystko wymieszaj. Koniecznie spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj więcej. Pozostaw nadzienie na chwilę, aby składniki wsiąkły w siebie.

    Dodaj pieprz, sól do smaku, drobno posiekaną zieleninę do nadzienia, wymieszaj.

  • Teraz wyjmij ciasto, uformuj z niego małą opaskę uciskową i podziel na 6-7 równych części. Nie trzeba go dużo ugniatać, aby był puszysty.

    Podziel test na porcje.

  • Jedną część ciasta rozwałkować na płaski placek.

    Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ciasto.

  • Umieść dużo farszu na środku.

    Umieść nadzienie na środku ciasta.

  • Połącz ze sobą przeciwległe krawędzie ciasta, aby na środku było widać nadzienie.

    Łączymy brzegi ciasta tak, aby na środku było widać nadzienie.

  • Umieść małą kostkę masła na środku nadzienia. Jak prawidłowo uformować ciasta, spójrz na zdjęcie. Powtórz tę procedurę z całą ilością ciasta i nadzienia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć placki, przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut.

    Rozprowadzamy ciasta na blasze do pieczenia, w każdym cieście wkładamy kawałek masła.

  • W tym czasie ubij jajko do czystej miski, dodaj łyżkę mleka, szczyptę cukru, dobrze wymieszaj. Posmaruj kawałki ciasta tą mieszanką za pomocą pędzla silikonowego.

    Nasmaruj ciasta ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika.

  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, przełóż na talerz do serwowania i podawaj rodzinie lub gościom.

    Przygotowaliśmy więc wspaniałe ciasta z rybą i ryżem.

  • Przepis

    A teraz zapraszamy do obejrzenia, które pokazuje podobny przepis na robienie ciast z rybą. Tutaj zobaczysz kolejną pyszną opcję napełniania takich wypieków.

    Drodzy czytelnicy, czy korzystaliście już z tego przepisu na placki rybne? Czy podobało Ci się gotowe danie? Napisz w komentarzach, jakiej ryby użyłeś do stworzenia nadzienia.

    Inne przepisy rybne

    Konserwy rybne w domu Suflet
    rybny mintaja
    z warzywami pieczonymi w piekarniku
    mintaj marynowany z marchewką i cebulą
    Śledź pod futrem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author