Ciasto z rybą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Cienkie ciasto rybne - szybki przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • nóż kuchenny;
  • wałek do ciasta;
  • łyżka;
  • Wagi kuchenne;
  • miska;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik kuchenny;
  • hals;
  • pergamin do pieczenia;
  • naczynie do serwowania gotowego produktu.

Składniki

Nazwa Ilość
filet z łososia 180 gramów
jajko 1 szt.
ciasto na pizzę 260 gramów
Ser Filadelfia 130 gramów
ser mozzarella 130 gramów
przyprawy do ryb szczypać
świeży koper 20 gramów
Sól szczypać
czarny pieprz szczypać

Czy wiedziałeś?  Łosoś to nie tylko przedstawiciel gatunku łososia, nazywany jest „królową łososia”. Zawiera dużą ilość fosforu, jodu, wapnia, potasu, sodu, magnezu, cynku, fluoru, a także kwasu omega-3, który jest skutecznym pierwiastkiem w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto mięso łososia zawiera kompleks witamin A, B, D, C, co czyni tę rybę podwójnie użyteczną. Przy regularnym stosowaniu łososia wzrasta odporność, poprawia się krążenie krwi i praca przewodu pokarmowego, a także stan układu nerwowego.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie surowca

  • Rozmroz 260 g ciasta drożdżowego na pizzę, rozwałkuj na cienką prostokątną warstwę i przełóż na arkusz pergaminu na blasze do pieczenia.

    Na blasze do pieczenia ułóż prostokątną warstwę gotowego ciasta.

  • 180 g fileta z łososia umyć pod bieżącą wodą, zdjąć skórkę, wyrwać pęsetą drobne ości i pokroić na talerze. Posyp przyprawami do ryb, pieprzem, solą i odstaw na 15-20 minut do zamarynowania.

    Filet z czerwonej ryby kroimy na identyczne kawałki, sól i pieprz do smaku.

  • W osobnej małej misce wymieszaj 130 g sera Philadelphia z drobno posiekanym świeżym koprem, do uzyskania gładkości, solą i pieprzem.

    Wymieszaj serek Philadelphia z drobno posiekanym koperkiem.

  • 130 g sera mozzarella osuszyć serwetką z nadmiaru wilgoci i pokroić w średnie plastry.

    Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.

  • Składanie ciasta

  • W samym środku prostokąta ciasta, na około 1/3 jego szerokości, ułóż jednolity pasek sera Philadelphia i koperku.

    Na środku prostokąta ciasta rozłóż serek Philadelphia w długim, szerokim pasie.

  • Rozłóż plastry łososia równomiernie na tej poduszce serowej.

    Połóż kawałki ryby na serze.

  • Przykryj filet rybny plastrami mozzarelli.

    Na rybę połóż plastry mozzarelli.

  • Boczne brzegi ciasta pociąć ostrym nożem z lewej i prawej strony nadzienia na jednolite, ukośne pasy w kształcie choinki.

    Po bokach nadzienia wykonujemy ukośne nacięcia na cieście.

  • Obiema rękami chwyć jednocześnie lewy i prawy pasek, unieś je nad nadzieniem tortu i zapleć naprzemiennie z zakładką w formie warkocza.

    Ciasto zaplatamy warkoczem.

  • Okaże się piękny długi warkocz z wypełnieniem w środku. Odstawić na 35-45 minut, aby ciasto nieznacznie rosło.

    Tak się robi to ciasto.

  • Pieczywo

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj surowe ciasto jednym ubitym jajkiem i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. O gotowości do poruszania się po złotej skórce tortu. Jeśli skórka bardzo szybko się brązowie, a czas pieczenia jeszcze nie minął, musisz przykryć ciasto arkuszem pergaminu, wtedy się nie spali.

    Przed pieczeniem ciasto można posmarować jajkiem lub posypać masłem i wysłać do piekarnika.

    Ważny!  Aby ciasto się nie przypaliło, należy włożyć do piekarnika miskę z wodą. Nie ma znaczenia, o którym teście mówisz. Może to być dowolne ciasto: przaśne, drożdżowe, biszkoptowe, kruche, budyniowe, francuskie.

  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje i podać.

    Wypróbuj ten szybki i łatwy przepis na ciasto rybne.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Ułóż plastry ciasta na liściach sałaty, udekoruj świeżymi gałązkami kopru i pomidorkami koktajlowymi.
    • Podawać z caprese, lekką przystawką z pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek i bazylii.
    • Ciasto jest tak apetyczne i piękne w części, że zasługuje na świąteczny stół.

    Czy wiedziałeś?  O czasach, kiedy rzeki Europy „wypełniały się” łososiem (a nie było to wśród przysmaków) wspominał Walter Scott, zauważając, że szkoccy robotnicy, gdy zostali zatrudnieni, postawili sobie warunek – nie karmić ich zbyt często łososiem .

    Przepis

    Zwracamy uwagę na najlepsze filmy na temat gotowania szybkiego ciasta rybnego w domu. Będzie można zobaczyć proces w ruchu, gdzie szczegółowo pokazane są wszystkie etapy produkcji. Po obejrzeniu fabuły upewnij się, że zrobienie ciasta rybnego wcale nie jest trudne.

    Teraz wiesz, jak łatwe i proste jest ugotowanie niesamowitego, po prostu królewskiego ciasta z łososia. Zasugeruj lub opisz swoje ciekawe sposoby na zrobienie tego ciasta. Wyraź swoją opinię na temat przepisu. Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto królewskie z twarogiem
    Ciasto otwarte z twarogiem
    Ciasto otwarte z kapustą i grzybami na cienkim zdrowym cieście Ciasto
    kefirowe z dżemem
    Ciasto kefirowe z twarogiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author