
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka lub mikrofalówka, miska głęboka, miska na składniki suche i płynne, łyżeczka i łyżka stołowa, ręcznik kuchenny.
Składniki
Kefir | 1 stos |
Olej roślinny | 0,5 stosu. |
Suche drożdże | 1 opakowanie (11g) |
Mąka premium | 3 stosy. |
Sól | 1 łyżeczka |
Cukier | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Wlej kefir (1 szklanka), olej roślinny (0,5 szklanki) do miski i dobrze wymieszaj płynne składniki. 
Umieść miskę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence (w tym przypadku możesz użyć rondla) i podgrzej kefir z masłem do temperatury 30 ° -40 °, ale nie wyższej, w przeciwnym razie drożdże nie będą działać. Po podgrzaniu płynnej mieszanki dodaj cukier (1 łyżka stołowa), sól (1 łyżeczka) i mieszaj, aby składniki sypkie się rozpuściły. 
Wsyp mąkę (2 szklanki), drożdże (11 g) do drugiej miski i wymieszaj suchą mieszankę tak, aby drożdże rozłożyły się równomiernie w całej objętości mąki. 
W suchej mieszance zrób małe zagłębienie i wlej składniki płynne. 
Teraz musisz zagnieść ciasto. Najpierw możesz to zrobić łyżką, a następnie dalej ugniatać rękami. Pozostałą szklankę mąki należy dodawać stopniowo i intensywnie wyrabiać ciasto. Takie podejście pozwoli uniknąć dodawania zbyt dużej ilości mąki. Należy pamiętać, że każda gospodyni używa różnych marek mąki, więc produkty mogą różnić się wydajnością. A jeśli przepis mówi 3 szklanki mąki, może Ci wystarczyć 2,5 szklanki. W przeciwnym razie ciasto będzie trudne. Inną ważną kwestią jest to, że ciasto „kocha ręce”, dlatego im dłużej je ugniatasz, tym bardziej miękka i elastyczna będzie podstawa do ciast lub innych wypieków. 
Przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W ciepłym sezonie miskę można pozostawić na stole, temperatura otoczenia wystarczy, aby ciasto wyrosło. 
Gdy ciasto będzie gotowe, możesz przystąpić do dalszego gotowania. 
Przepis
W proponowanym można zapoznać się krok po kroku z przygotowaniem miękkiego i elastycznego ciasta drożdżowego, które nadaje się zarówno do wypieków słonych, jak i słodkich.
Ciasto na kefirze jest miękkie, a wypieki delikatne i smaczne. Więc koniecznie wypróbuj ten przepis. A jakich przepisów na ciasta używasz do słonych i słodkich wypieków? Podziel się swoimi ulubionymi przepisami, a także, jeśli znasz sekrety, dzięki którym możesz uzyskać bardzo smaczne ciasto i wypieki na ich bazie, podziel się nimi. Twoja pomoc pomoże innym hostessom w opanowaniu tego trudnego zadania. Z przyjemnością otrzymamy Twoją opinię i życzenia, które możesz zostawić w komentarzach.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na ciasto bez drożdży
Bujne ciasto drożdżowe na ciasta
Ciasto na ciasta z drożdżami na wodzie
Ciasto drożdżowe na ciasta z mlekiem
Ciasto na ciasta w maszynie do chleba
Smacznego!