Ciasto z twarogiem na ciasto według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto z twarogiem na ciasto - wypieki z niego są pyszne

Sprzęt i przybory kuchenne: miski, sitko do mąki, łyżka/widelec, folia spożywcza.

Składniki

Mąka pszenna najwyższej jakości 250-300g
Proszek do pieczenia ciasta 6 gramów
Masło 150 gramów
Twarożek 250g
Jajka 1 szt.
Cukier 1 łyżeczka
Sól szczypać
Cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy) do smaku (tylko do słodkich wypieków)

Gotowanie krok po kroku

  • Włóż twarożek do głębokiej miski. Lepiej wybrać twarożek, który nie jest zbyt suchy, średnio tłusty, do 18-20%. Jeśli jednak lodówka nie jest

    Włóż twarożek do miski.

  • Twarożek rozgnieść widelcem i dodać do niego masło. Masło musi być zmiękczone, dlatego należy je przez chwilę trzymać w temperaturze pokojowej lub trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej.

    Dodaj zmiękczone masło do twarogu.

  • Dodaj sól i cukier. Jeśli ciasto jest przygotowywane do pieczenia na słono, wystarczy cukier, jak w przepisie. Jednak w przypadku słodkich wypieków należy zwiększyć ilość cukru 2 lub 3 razy. Również w tym drugim przypadku możesz dodać cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy).

    Dodajemy również sól i cukier.

  • Miękkie masło i twarożek powinny połączyć się w piękną gęstą masę.

    Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż będzie gładka.

  • Jajko ubić i wlać do twarogu z masłem. Dokładnie wymieszać.

    Do masy wprowadzamy jedno jajko.

  • Weź mąkę i przesiej ją przez sito bezpośrednio do miski z masą twarogową. Przesiej proszek do pieczenia razem z mąką.

    Przesiewamy mąkę.

  • Zagnieść ciasto. Uważaj: ciasto powinno być miękkie, delikatne, ale jednocześnie nie powinno przyklejać się do rąk. W razie potrzeby możesz dodać więcej mąki.

    Ciasto zagnieść ręcznie, nie powinno przyklejać się do dłoni.

  • Z ciasta uformuj kulę. Spód miski posyp mąką, na wierzch wyłóż ciasto twarogowe i przykryj folią spożywczą. Umieść miskę w lodówce na 15 minut. Po 15 minutach wyjmij ciasto i kontynuuj tworzenie!

    Tutaj mamy takie cudowne ciasto z twarogiem na ciasto.

  • Na wyjściu otrzymasz około 700 g ciasta. To wystarczy na ciasteczka, bułki lub ciasta. Ale jeśli chcesz zrobić ciasto, ta ilość raczej nie wystarczy – podwój składniki.

    Przepis

    Przepis na ciasto twarogowe na ciasta to po prostu dar niebios dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu przy kuchence, ale naprawdę chcą ugotować coś pysznego. Aby upewnić się, że jest to naprawdę prosty i szybki przepis, spójrz na ten poniżej. Wszystkie Twoje oczekiwania nie pójdą na marne!

    Robienie ciasta z twarogu wcale nie jest trudne – teraz jesteś o tym przekonany! Każda gospodyni ma zawsze coś podobnego w swoim arsenale – szybkie w przygotowaniu, wszechstronne i oczywiście pyszne! Teraz ten arsenał zostanie uzupełniony wspaniałym przepisem. A ile można przygotować z ciasta twarogowego:

    • chaczapuri;
    • ciasto z farszem mięsnym (rybnym, warzywnym);
    • paszteciki wiatrowe z mięsem;
    • bułeczki;
    • ciasto na słodko ze świeżymi i konserwowymi owocami;
    • ciasteczka „twaróg uszy”;
    • bułeczki z mlekiem skondensowanym;
    • małe mini pizze.

    A to nie jest pełna lista. Ciasto twarogowe jest tak uniwersalne, że można do niego dodać wszystko, co jest w lodówce – słodkie i słone, świeże i konserwowe. Możesz nawet nic nie dodać, a i tak będzie pysznie! Ciekawi Cię, czy robisz takie ciasto? Może robisz to w inny sposób? Co pieczesz z ciasta z twarogiem? Podziel się pomysłami na nadzienia do ciast z takiego ciasta! Stwórzmy razem!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Babuni
    Prosta Szarlotka
    Klasyczne Ciasto Drożdżowe
    Szarlotka Cwietajewski Szarlotka Ciasto
    Śliwkowe

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author