Ciasto z wątróbki: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto wątróbkowe

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, łyżka, maszynka do mięsa, miska głęboka – 2 szt., płaska płyta – 2 szt., trzepaczka, chochla, patelnia, patelnia, łopatka, kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
Wątroba wieprzowa 500 – 600 g
Cebula 3 szt.
Sól 1 łyżeczka
majonez 200 gramów
Mąka 1 stos
mleko 1 stos
Jajka 5 sztuk.
Olej roślinny 100 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta z wątroby

  • 500 – 600 g wątróbki pokrojonej na kawałki do maszynki do mięsa. Wszystkie kawałki przekręcamy w maszynce do mięsa. Odkładamy na bok.

    pokrój wątrobę na kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa.

  • Rozbij 3 jajka do osobnej miski. Posolić jajka, wlać około 1 łyżeczki. Sól. Ubijamy trzepaczką.

    Ubij jajka z solą.

  • Wlej 1 szklankę mleka, wymieszaj.

    Dodaj mleko.

  • W małych porcjach dodaj 1 szklankę mąki.

    Dodajemy mąkę.

  • Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

    Wymieszać do jednolitego ciasta.

  • Rozprowadzamy skręconą wątrobę.

    Do ciasta dodać posiekaną wątróbkę.

  • Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto na ciasteczka jest gotowe.

    Ciasto wymieszać.

  • Zagotuj 2 jajka do dekoracji.

    Ugotuj dwa jajka, aby udekorować danie.

  • Przygotowanie naleśników z wątróbki

  • Stawiamy patelnię na ogniu, podgrzewamy. Wlej 1 łyżkę. l. olej roślinny. Ciasto z wątróbki wlać na patelnię z kadzią rozgrzaną olejem. Rozprowadź równomiernie na powierzchni patelni.

    Wlej ciasto wątrobowe na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym.

  • Smażyć naleśniki z wątróbki z obu stron, aż będą ugotowane. Gdy naleśnik z jednej strony się zarumieni, odwróć i usmaż z drugiej strony.

    Smażyć naleśniki z wątróbki z obu stron.

  • W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki, przed ugotowaniem każdego kolejnego naleśnika dodajemy na patelnię trochę oleju roślinnego. Smażymy na średnim ogniu. Usmażone naleśniki połóż na płaskim talerzu. Zrobiło około 10 naleśników. Możesz dostać mniej lub więcej, w zależności od grubości wylewanego ciasta.

    Powinieneś dostać 10-12 naleśników.

  • Prażenie

  • Drobno posiekaj 3-4 średniej wielkości cebule.

    Cebulę siekamy.

  • Włóż posiekaną cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym, smaż na złoty kolor. Cebula powinna być bardziej zarumieniona niż usmażona.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • W razie potrzeby można osobno usmażyć startą marchewkę lub grzyby. Następnie między warstwami będzie można dodać smażoną marchewkę i pieczarki. Możesz częściowo wymieszać cebulę z marchewką lub cebulę z grzybami lub posmarować pieczonymi warzywami w czystej postaci.

    Składanie ciasta

  • Połóż pierwszy naleśnik na płaskim talerzu.

    Aby złożyć ciasto, połóż jeden naleśnik na naczyniu.

  • Nasmaruj jego powierzchnię majonezem. Około 2 łyżki. l., do smarowania naleśnika.

    Nasmaruj naleśnik majonezem.

  • Rozłóż warstwę smażonej cebuli. Rozprowadź równomiernie cienką warstwą. Rozłóż cebulę przez warstwę. Okazuje się, że pierwsza warstwa z majonezem i cebulą, druga – tylko majonezem.

    Rozłóż trochę cebuli na wierzchu majonezu.

  • Na wierzchu połóż drugi naleśnik. Smaruj majonezem.

    Nasmaruj kolejny naleśnik tylko majonezem.

  • Wkładamy trzeci naleśnik. W ten sposób układamy wszystkie ciasta.

    Zbieramy ciasto wątrobowe.

  • Nasmaruj górną warstwę ciasta wątróbkowego majonezem.

    Posmaruj boki i górę ciasta majonezem.

  • Udekoruj gotowanymi jajkami. Oddzielnie natrzyj żółtka i białka. W środku wlewamy starte żółtko, po bokach starte białko.

    Danie dekorujemy startymi białkami i żółtkami.

  • Namoczmy się. Im dłużej siedzi, tym będzie smaczniejszy. Podawać schłodzone jako przystawkę lub samodzielnie.

    Ciasto z wątróbki powinno idealnie namoczyć się w lodówce.

  • Przepis

    W tym artykule zobaczysz, jak przygotować ciasto wątróbkowe na świąteczny stół. Tutaj możesz zobaczyć, jak zagnieść ciasto i jaką ma konsystencję, jaką warstwę naleśników wlewa się, w jakim stopniu są smażone, jak zbieram i dekoruję gotowe ciasto.

    Danie nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale także na obiad dla całej rodziny. Jako danie główne lub jako przystawka zawsze jest pyszne i niepowtarzalne. Można go dekorować na różne sposoby, nadawać mu inny kształt, nakładać różne wypełnienia między warstwami. Taka przystawka zawsze będzie odpowiednia na twoim stole. Zrobiłeś to ciasto? Jakie ciekawe dodatki, inne od naszych, umieściłeś? Ile dostałeś ciastek? Napisz, podziel się swoim doświadczeniem. Smakuj wszystkim!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author