Ciasto z wątróbki: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto z wątróbką

Sprzęt i przybory kuchenne: lodówka, płyta grzewcza, piekarnik, deska do krojenia, 2 głębokie miski, waga kuchenna, miarka, folia spożywcza, trzepaczka, naczynie do pieczenia, szerokie naczynie do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Wątroba 500 gramów
Cebula 500 – 600 g
Jajka 3 szt.
Kwaśna śmietana 250g
Mąka 1,5 stosu.
Margaryna 170 gramów
Soda 1 łyżeczka
Ocet 2 łyżeczki
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Zieleń smak
Olej roślinny do smażenia

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Posyp pół szklanki mąki na deskę do krojenia. Posmaruj mąkę 170 g margaryny lub masła.

    Wsyp mąkę, do mąki wrzuć pokrojone na kawałki masło.

  • Nożem robimy „siekane ciasto” – krojąc margarynę lub masło w mące, tak jakbyśmy wbijali masło w mąkę. Pokrój margarynę na małe kawałki w mące.

    Masło pokroić nożem z mąką.

  • Pokrojoną w mąkę margarynę przekładamy do głębokiej miski, na wierzch wlewamy pozostałą mąkę, 3 łyżki. l śmietana i 1 łyżeczka. soda, gaszona 2 łyżeczki. ocet. Zagnieść ciasto łyżką.

    Dodaj śmietanę, sodę gaszoną octem.

  • Ciasto formujemy w „grudkę” i kładziemy na folii spożywczej. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

    Ciasto zbieramy w kostkę i wysyłamy do lodówki.

  • Farsz do gotowania

  • 500 – 600 g cebuli obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni do miękkości.

    Na patelni usmaż posiekaną cebulę.

  • Smażoną cebulę wysyłamy do głębokiej miski.

    Przełóż usmażoną cebulę do głębokiej miski.

  • Oczyszczamy wątrobę z filmów, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy nożem lub maszynką do mięsa, zamieniając ją w mięso mielone.

    Zmiel wątrobę za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.

  • Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na gorącą patelnię i usmaż na niej posiekaną wątróbkę. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz do smaku.

    Na patelni usmaż posiekaną wątróbkę.

  • Smażoną wątróbkę wysyłamy do głębokiej miski ze smażoną cebulą i wszystko dobrze mieszamy.

    Mięso mielone z wątróbki wymieszać z cebulą.

  • Przygotowanie wypełnienia

  • Wbij 3 jajka do głębokiej miski i dobrze ubij trzepaczką. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Oddzielnie ubij jajka, sól.

  • Dodaj 200 g kwaśnej śmietany i zieleni do smaku do jajek. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Do nadzienia jajecznego dodać śmietanę i suszone zioła.

  • Składanie ciasta

  • Wyciągamy ciasto z lodówki. Stół lekko posyp mąką. Ciasto wyjmujemy z folii spożywczej i kładziemy na stole z mąką. Na koniec zagnieść ciasto.

    Ponownie zagnieść ciasto.

  • Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na warstwę o grubości 1 – 1,5 cm w zależności od wielkości naczynia do pieczenia.

    Ciasto rozwałkować cienko wałkiem do ciasta.

  • Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia. Krawędzie luźno zwisające z formy należy usunąć. Ciasto powinno równomiernie pokrywać całą wewnętrzną powierzchnię naczynia do pieczenia.

    Ciasto wkładamy do formy, robimy małe boczki.

  • Wyłożyć nadzienie na wierzch ciasta i całość równomiernie wylać na nadzienie.

    Rozprowadzamy nadzienie na cieście, zalewamy mieszanką śmietany i jajek.

  • Półfabrykat na ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C przez 40 – 45 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i umieszczamy w szerokim naczyniu do podania. Pokrój na kawałki.

    upiec ciasto z wątróbki w piekarniku.

  • Przepis

    Z wątroby możesz ugotować nie tylko takie ciasto. Na przykład pokazano równie ciekawą wersję pieczenia w galarecie. Możesz też spróbować.

    Ten przepis szczegółowo opisuje wszystkie etapy przygotowania ciasta z wątróbki. Postępując zgodnie z kolejnością i zaleceniami artykułu, z łatwością przygotujesz doskonałe danie, które zachwyci każdego swoim smakiem, aromatem i zdrowymi składnikami. Jeśli zrobiłeś już ciasto z wątróbki według tego przepisu, opisz wyniki swojej pracy. Czy smak przekroczył wszystkie Twoje oczekiwania? A może dostosowałeś przepis lub sekwencję gotowania? Napisz o tym w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author