Przybory kuchenne: odkamieniacz, szklana miska (misa), trzepaczka, naczynie do pieczenia.
Składniki
dojrzała wiśnia (wiśnia) | 600 gramów |
masło | 100 gramów |
jajka | 4 rzeczy. |
cukier | 120 gramów |
Sól | 1/4 łyżeczki |
mąka | 100 gramów |
ekstrakt waniliowy | 1/2 łyżeczki |
ekstrakt z migdałów | 1/2 łyżeczki |
mleko | 240 ml |
cukier puder | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie do gotowania
Przygotowanie ciasta
Formacje ciasto
opcje gotowania
- Clafoutis smakuje lepiej, gdy mleko zmiesza się z ciężką śmietaną. Jeśli zawartość tłuszczu wynosi 30-33 procent, stosunek mleka i śmietanki powinien wynosić 2:1. Jeśli nie masz śmietanki, dodaj do mleka kawałek roztopionego masła. Im grubsze, tym smaczniejsze.
- Jeśli posmarujesz dno i boki formy masłem i posyp je mieszanką mąki i cukru, skórka okaże się bardziej apetyczna.
- Możesz upiec w dużej formie o średnicy 22-26 cm lub rozłożyć na 4-6 foremek o średnicy 10-12 cm.
- Klasykiem jest Clafoutis zrobione ze świeżych, dojrzałych, soczystych wiśni bez pestek, ale zimą można je zrobić z wiśni bez pestek w puszkach.
- Jeśli zdecydujesz się ugotować ciasto z pestkami wiśni, to aby ujawnić smak jagód, musisz rozpuścić 1 łyżkę na patelni. l. masło, włożyć wiśnie, posypać cukrem. Trzymaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wiśnie włożyć do foremki, a powstały syrop dodać do ciasta.
- Jedzenie Clafoutis z jagodami bez pestek jest znacznie przyjemniejsze niż z nasionami. Więc nie musisz się martwić o bezpieczeństwo swoich zębów. Aby nadać ciastu smak wiśniowo-kamieniowy, dodaj odrobinę esencji migdałowej lub nalewki wiśniowej.
Przepis
Tutaj możesz zobaczyć, jak zrobić francuskie ciasto wiśniowe Clafoutis. Jakie produkty są używane do gotowania, w jakiej kolejności są ułożone, jak są wypiekane.
Ten deser wygląda jasno i świątecznie. Jego głównym sekretem jest prostota. Składniki na to ciasto są chyba w każdej kuchni. A jeśli masz „gości na wyciągnięcie ręki”, ten przepis jest po prostu niezastąpiony. Nawet jeśli nie ma pod ręką wiśni, zastąp je dowolnymi owocami w puszkach. Spróbuj upiec ten piękny deser i podziel się wrażeniami w komentarzach.
Inne przepisy na ciasto
Zapiekanka z kurczakiem w galarecie Zapiekanka z
mięsem na kefirze
Zapiekanka z kaliny
Zapiekanka z kurczakiem i grzybami
Zapiekanka z mięsem z piekarnika
Smacznego!