Ciasto z wiśniami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Francuskie ciasto wiśniowe Clafoutis - bardzo delikatne i proste

Przybory kuchenne:  odkamieniacz, szklana miska (misa), trzepaczka, naczynie do pieczenia.

Składniki

dojrzała wiśnia (wiśnia) 600 gramów
masło 100 gramów
jajka 4 rzeczy.
cukier 120 gramów
Sól 1/4 łyżeczki
mąka 100 gramów
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
ekstrakt z migdałów 1/2 łyżeczki
mleko 240 ml
cukier puder 50g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie do gotowania

  • Wypłucz 600 g wiśni pod bieżącą wodą.

    Dokładnie umyj świeże wiśnie.

  • Usuń łodygi i pestki, aby wiśnia pozostała w całości i nie została zmiażdżona.

    Z wiśni wydobywamy pestki.

  • Połóż wiśnie na ręczniku papierowym do wyschnięcia przed zrobieniem ciasta.

    Połóż wiśnie na ręczniku papierowym lub serwetce.

  • Przygotowanie ciasta

  • Wbij 4 jajka do miski i dobrze ubij.

    Wbij jajka do miski, ubij je.

  • Stopniowo dodawać do jajek 100 g cukru.

    Dodaj cukier do jajek i ponownie ubij.

  • Dodaj ¼ łyżeczki. sól, wymieszaj. Stopniowo dodawać do mieszanki 100 g mąki, dobrze wymieszać, rozbić wszystkie grudki.

    Dodaj mąkę i wymieszaj w cieście.

  • Dodaj ½ łyżeczki. ekstrakt waniliowy (można zastąpić torebką cukru waniliowego). Dodaj ½ łyżeczki. ekstrakt z migdałów (opcjonalnie)

    Dodaj ekstrakt waniliowy i migdałowy.

  • Do ciasta wlej 240 g ciepłego mleka.

    dodaj mleko do ciasta.

  • Roztopione 50 g masła dodaje się do ciasta, miesza.

    Na koniec dodaj do ciasta roztopione masło.

  • Ciasto powinno wyglądać jak na naleśniki.

    Ciasto na to ciasto jest bardzo płynne, jak naleśniki.

  • Formacje ciasto

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia 50 g masła.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem.

  • Spód formy posyp 20 g cukru, rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni.

    Posyp formę cukrem.

  • 600 g wiśni bez pestek rozprowadzamy w jednej warstwie w formie.

    Rozłóż w kształcie wiśni w jednej warstwie.

  • Zalej wiśnie w cieście.

    Napełnij wiśnie ciastem.

  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

    Ciasto wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika.

  • Przed podaniem posyp ciasto 50 g cukru pudru.

    Przed podaniem ciasto wiśniowe można posypać cukrem pudrem.

  • opcje gotowania

    • Clafoutis smakuje lepiej, gdy mleko zmiesza się z ciężką śmietaną. Jeśli zawartość tłuszczu wynosi 30-33 procent, stosunek mleka i śmietanki powinien wynosić 2:1. Jeśli nie masz śmietanki, dodaj do mleka kawałek roztopionego masła. Im grubsze, tym smaczniejsze.
    • Jeśli posmarujesz dno i boki formy masłem i posyp je mieszanką mąki i cukru, skórka okaże się bardziej apetyczna.
    • Możesz upiec w dużej formie o średnicy 22-26 cm lub rozłożyć na 4-6 foremek o średnicy 10-12 cm.
    • Klasykiem jest Clafoutis zrobione ze świeżych, dojrzałych, soczystych wiśni bez pestek, ale zimą można je zrobić z wiśni bez pestek w puszkach.
    • Jeśli zdecydujesz się ugotować ciasto z pestkami wiśni, to aby ujawnić smak jagód, musisz rozpuścić 1 łyżkę na patelni. l. masło, włożyć wiśnie, posypać cukrem. Trzymaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wiśnie włożyć do foremki, a powstały syrop dodać do ciasta.
    • Jedzenie Clafoutis z jagodami bez pestek jest znacznie przyjemniejsze niż z nasionami. Więc nie musisz się martwić o bezpieczeństwo swoich zębów. Aby nadać ciastu smak wiśniowo-kamieniowy, dodaj odrobinę esencji migdałowej lub nalewki wiśniowej.

    Przepis

    Tutaj możesz zobaczyć, jak zrobić francuskie ciasto wiśniowe Clafoutis. Jakie produkty są używane do gotowania, w jakiej kolejności są ułożone, jak są wypiekane.

    Ten deser wygląda jasno i świątecznie. Jego głównym sekretem jest prostota. Składniki na to ciasto są chyba w każdej kuchni. A jeśli masz „gości na wyciągnięcie ręki”, ten przepis jest po prostu niezastąpiony. Nawet jeśli nie ma pod ręką wiśni, zastąp je dowolnymi owocami w puszkach. Spróbuj upiec ten piękny deser i podziel się wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Zapiekanka z kurczakiem w galarecie Zapiekanka z
    mięsem na kefirze
    Zapiekanka z kaliny
    Zapiekanka z kurczakiem i grzybami
    Zapiekanka z mięsem z piekarnika

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author