
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- kuchenka;
- patelnia do naleśników;
- Puchar;
- głęboka miska;
- rondel / rondel;
- śmigać;
- sito;
- chochla;
- talerz.
Składniki
- Mleko 2,5% – 500 ml
- Jaja kurze duże – 3 szt.
- Cukier – 2 łyżki. l.
- Sól – ¼ łyżeczki
- Soda – ¼ łyżeczki
- Mąka pszenna – 1,5 stosu.
- Bezwonny olej roślinny – 2 – 3 łyżki. l.
Gotowanie krok po kroku
Wbij 3 duże jajka do głębokiej miski. Jeśli jajka są małe, będziesz potrzebować 4 sztuk.
Odmierzamy 500 ml mleka 2,5% tłuszczu, wlewamy do rondla lub innego rondla, stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Dodaj 2 łyżki do jajek. l. Sahara. Jeśli chcesz, aby naleśniki były słodsze, dodaj więcej cukru. Możesz dodać torebkę cukru waniliowego, wtedy naleśniki okażą się bardzo pachnące.
Wlej ¼ łyżeczki. posolić i dobrze wymieszać trzepaczką. Do przygotowania ciasta można użyć miksera, ale ciasto jest również doskonałe ręcznie.
Aby ciasto wyszło bez grudek, konieczne jest dodawanie mleka w kilku przejściach. Najpierw wlej 100 ml ciepłego mleka, dobrze wymieszaj.
Następnie przesiej 1,5 szklanki mąki pszennej, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka i jednorodna.
Dodaj ¼ łyżeczki. Soda. Możesz użyć proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej.
Następnie stopniowo wlewaj mleko, za każdym razem dobrze mieszając ciasto naleśnikowe. Ciasto nie powinno być zbyt grube, ponieważ naleśniki nie będą cienkie. Im cieńsze ciasto, tym cieńsze będą naleśniki.
Z reguły naleśniki smaży się na suchej patelni, a żeby się nie przyklejały, należy dodać 2 – 3 łyżki. l. bezwonny olej roślinny. Ciasto wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.
Stawiamy patelnię na kuchence i dobrze ją podgrzewamy. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię olejem roślinnym.
Po 15 minutach ponownie wymieszać ciasto.
Wlej ciasto do dobrze rozgrzanej patelni.
Naleśnik gotujemy na dużym ogniu z jednej strony przez kilka minut, a następnie ostrożnie odwracamy na drugą stronę i trzymamy przez kolejne 1 – 2 minuty. Naleśnik robi się złoty.
Gotowy naleśnik przełóż na talerz. W ten sposób pieczemy naleśniki z całego ciasta, układając stos jeden na drugim. Naleśników nie trzeba niczym smarować, już okazują się bardzo miękkie, cienkie i smaczne. Naleśniki można podawać ze śmietaną, dżemem, dowolnym dżemem, mlekiem skondensowanym, a także można je nadziewać dowolnym nadzieniem. Smacznego!
Przepis
Koniecznie sprawdź załączony przepis, który pokaże Ci, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić ciasto naleśnikowe i upiec naleśniki. Miłego oglądania!
Jeśli lubisz prosty przepis – cienkie naleśniki z mlekiem, zostaw swój w komentarzach poniżej. A także wprowadzaj wszelkie dodatki lub zmiany, udostępniaj swoje przepisy na robienie cienkich naleśników. Podaruj sobie i swojej rodzinie pyszne naleśniki!