Cienkie naleśniki krok po kroku przepis ze zdjęciem

Cienkie naleśniki z mlekiem - zawsze się okazują

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • kuchenka;
  • patelnia do naleśników;
  • Puchar;
  • głęboka miska;
  • rondel / rondel;
  • śmigać;
  • sito;
  • chochla;
  • talerz.

Składniki

  • Mleko 2,5% – 500 ml
  • Jaja kurze duże – 3 szt.
  • Cukier – 2 łyżki. l.
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Soda – ¼ łyżeczki
  • Mąka pszenna – 1,5 stosu.
  • Bezwonny olej roślinny – 2 – 3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij 3 duże jajka do głębokiej miski. Jeśli jajka są małe, będziesz potrzebować 4 sztuk.
    Ubij jajka do miski.
  • Odmierzamy 500 ml mleka 2,5% tłuszczu, wlewamy do rondla lub innego rondla, stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
    Lekko podgrzej mleko.
  • Dodaj 2 łyżki do jajek. l. Sahara. Jeśli chcesz, aby naleśniki były słodsze, dodaj więcej cukru. Możesz dodać torebkę cukru waniliowego, wtedy naleśniki okażą się bardzo pachnące.
    Dodaj cukier do jajek.
  • Wlej ¼ łyżeczki. posolić i dobrze wymieszać trzepaczką. Do przygotowania ciasta można użyć miksera, ale ciasto jest również doskonałe ręcznie.
    Dodajemy również sól.
  • Aby ciasto wyszło bez grudek, konieczne jest dodawanie mleka w kilku przejściach. Najpierw wlej 100 ml ciepłego mleka, dobrze wymieszaj.
    Wlej trochę mleka do mieszanki jajecznej.
  • Następnie przesiej 1,5 szklanki mąki pszennej, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka i jednorodna.
    Przesiej mąkę do masy jajecznej.
  • Dodaj ¼ łyżeczki. Soda. Możesz użyć proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej.
    Dodajemy również sodę.
  • Następnie stopniowo wlewaj mleko, za każdym razem dobrze mieszając ciasto naleśnikowe. Ciasto nie powinno być zbyt grube, ponieważ naleśniki nie będą cienkie. Im cieńsze ciasto, tym cieńsze będą naleśniki.
    Dodaj mleko i wymieszaj ciasto.
  • Z reguły naleśniki smaży się na suchej patelni, a żeby się nie przyklejały, należy dodać 2 – 3 łyżki. l. bezwonny olej roślinny. Ciasto wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.
    Dodaj olej roślinny do ciasta.
  • Stawiamy patelnię na kuchence i dobrze ją podgrzewamy. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię olejem roślinnym.
    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym.
  • Po 15 minutach ponownie wymieszać ciasto.
    Ponownie wymieszaj ciasto.
  • Wlej ciasto do dobrze rozgrzanej patelni.
    Wlej ciasto na patelnię, uformuj naleśnik.
  • Naleśnik gotujemy na dużym ogniu z jednej strony przez kilka minut, a następnie ostrożnie odwracamy na drugą stronę i trzymamy przez kolejne 1 – 2 minuty. Naleśnik robi się złoty.
    Odwróć naleśnik na drugą stronę.
  • Gotowy naleśnik przełóż na talerz. W ten sposób pieczemy naleśniki z całego ciasta, układając stos jeden na drugim. Naleśników nie trzeba niczym smarować, już okazują się bardzo miękkie, cienkie i smaczne. Naleśniki można podawać ze śmietaną, dżemem, dowolnym dżemem, mlekiem skondensowanym, a także można je nadziewać dowolnym nadzieniem. Smacznego!
    Zgodnie z tym przepisem zawsze uzyskuje się cienkie naleśniki.
  • Przepis

    Koniecznie sprawdź załączony przepis, który pokaże Ci, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić ciasto naleśnikowe i upiec naleśniki. Miłego oglądania!

    Jeśli lubisz prosty przepis – cienkie naleśniki z mlekiem, zostaw swój w komentarzach poniżej. A także wprowadzaj wszelkie dodatki lub zmiany, udostępniaj swoje przepisy na robienie cienkich naleśników. Podaruj sobie i swojej rodzinie pyszne naleśniki!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author