Cukinia na zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pachnąca pikantna cukinia na zimę

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, miarka, rondel – 2 szt., 8 słoików po 1 l, 8 pokrywek, ręcznik, zgrzewarka, kuchenka

Składniki

Cukinia 2,5 kg
Pietruszka 1 pęczek
liść chrzanu 1 szt.
liście czarnej porzeczki 8 szt.
Liść laurowy 4 rzeczy.
Czosnek 4 goździki
koperkowy parasol 4 rzeczy.
Piment 12-16 szt.
Woda 2 litry
ocet stołowy 140 ml
Cukier 125 gramów
Sól 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Myjemy 2,5 kg cukinii, kroimy je do wysokości litrowego słoika tak, aby tam stały.
  • Każdą cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół, pokroić w plastry. Okazuje się, że z każdej cukinii 8 długich plastrów.
  • Obierz i umyj 4 ząbki czosnku. Kroimy je na małe kawałki.
  • Myjemy 4 liście laurowe, 1 pęczek pietruszki, 8 liści porzeczki, 1 liść chrzanu.
  • Moje 4 parasole z koperkiem. Lepiej wziąć parasole z kopru – mają najwięcej oleju z kopru. Jeśli nie ma parasoli, weź to, co masz.
  • Liść chrzanu podzielić na 4 części. Do każdego słoika włożymy 1 część.
  • Każdą gałązkę pietruszki pokroić na 2-3 kawałki. Pietruszkę podzielić równomiernie na 4 słoiki.

Cukinia na zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przygotowanie marynaty i zwijanie cukinii

  • Wlej 2 litry wody na patelnię, podpal. Dodaj 100 g soli i 125 g cukru. Niech woda się zagotuje. Po ugotowaniu wlej 140 ml octu. Gotuj przez kilka minut.

    przygotowanie marynaty

  • Słoiki myjemy roztworem sody. Nie sterylizujemy, bo w przyszłości będą sterylizowane cukinią. Na dno każdego słoika kładziemy 1 liść laurowy, 3-4 groszek ziela angielskiego, 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, 1 parasolkę koperkową, 2 liście porzeczki, 2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki, 1/4 liścia chrzanu.

    włóż warzywa do słoików

  • Włóż posiekaną cukinię do słoików. Nie kładziemy go bardzo ciasno, aby w słoiku było wystarczająco dużo marynaty, a następnie cukinia jest pachnąca i pikantna.

    włóż cukinię do słoika

  • Słoiki wlać wrzącą marynatą najpierw do połowy, a następnie do samej góry. Więc brzegi nie pękną od wrzącej wody.

    napełnić solanką

  • Słoiki zakrywamy (nie zwijamy) pokrywkami, wysyłamy do sterylizacji. Na dnie szerokiej patelni kładziemy ściereczkę, można wziąć ręcznik. Wkładamy słoiki na patelnię. Wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę między słoiki. Poziom wody powinien znajdować się powyżej środka słoika. Stawiamy garnek na ogniu. Sterylizujemy przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

    sterylizować słoiki

  • Wyjmując słoiki po 1 sztuce, zwiń je natychmiast, gdy są gorące.

    zwinąć puszki

  • Odwrócić go góry nogami.

    cukinia gotowa na zimę

  • Przepis

    W tym zobaczysz, jak możesz zamknąć cukinię na zimę. Zobaczysz, jak kroić cukinię, jak umieszcza się je w słoiku, jak są sterylizowane i zwijane.

    Cukinia to powszechne warzywo, które jest smażone, duszone, pieczone, konserwowane, robi się z niej sałatki, kawior, smażone, naleśniki itp. Jej smak dobrze komponuje się z innymi warzywami, mięsem i dodatkami. Dlatego wiele gospodyń domowych używa cukinii w różnych formach. Ale szczególnie popularne są cukinie w puszkach, które konkurują z ogórkami w puszkach. Zachowują witaminy nawet po długotrwałym przechowywaniu, więc zimą jest to po prostu niezbędny produkt.

    Jak zamykasz cukinię? Jakich przypraw używasz? Podziel się swoimi przepisami i wrażeniami z powstałego dania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author