Cukinia po koreańsku na zimę: jak zrobić bez sterylizacji i przepisy na sałatki błyskawiczne

Szybko gotująca się cukinia po koreańsku i przetwory na zimę: „rodzime” warzywo na azjatycki sposób

Potrawy marynowane w ostrych przyprawach nazywane są w Korei „kimchi”. Uważa się, że to właśnie codziennemu spożywaniu tego dania Azjaci zawdzięczają dobre zdrowie i długowieczność. Warzywa po koreańsku mają następujące korzyści dla organizmu:

  • zwiększona odporność na choroby zakaźne;
  • tłumienie procesów zapalnych;
  • przyspieszenie regeneracji tkanek;
  • zmniejszenie ryzyka nowotworów;
  • zapobieganie mutacjom genetycznym;
  • lepsze trawienie;
  • przyspieszenie metabolizmu;
  • spowolnienie procesu starzenia.

7 kulinarnych subtelności

Ochrona domu to prawdziwa sztuka. Eksperymenty z kompozycją i smakami pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które potrafią zaskoczyć gości i zachwycić bliskich. Aby puste miejsca były smaczne i trwały jak najdłużej, pamiętaj o siedmiu subtelnościach gotowania cukinii w stylu koreańskim na zimę.

  • Użyj młodej cukinii. Głównymi cechami produktu wysokiej jakości są małe rozmiary, zielona łodyga i cienka skórka. Ważne jest, aby warzywo nie miało plam i uszkodzeń mechanicznych.
  • Usuń rdzeń. Warzywa marynowane po koreańsku powinny mieć charakterystyczną przyjemną chrupkość. Dlatego musisz używać tylko gęstej miazgi squasha.
  • Dodaj soczystość. Jeśli miąższ cukinii wydaje ci się suchy, zalej zmiażdżony produkt wrzącą wodą. Gdy płyn spłynie, kontynuuj gotowanie zgodnie z wybranym przepisem.
  • Użyj bezzapachowego oleju. Obce aromaty nie powinny odwracać uwagi od przypraw. Najlepsza jest oliwa z oliwek lub olej lniany. Jeśli wolisz olej słonecznikowy, musi być rafinowany.
  • Dodaj obficie przyprawy. Ostrość marynaty wpływa nie tylko na smak, ale także na bezpieczeństwo obrabianego przedmiotu. Im więcej przypraw będzie w kompozycji, tym dłużej utrzyma się konserwacja.
  • Nie używaj mrożonej cukinii. Rozmrożone warzywa będą zbyt miękkie. Lepiej jest wziąć suszoną cukinię, którą przed gotowaniem trzyma się w wodzie przez dziesięć minut.
  • Dodaj bakłażana. Dodadzą pikanterii potrawie z przaśnych warzyw. Zanim połączysz niebieskie z marynatą, trzeba je grubo posiekać i gotować przez dziesięć minut.
  • Surowa cukinia służy do przygotowania koreańskiej sałatki, ponieważ składniki powinny być chrupiące. Jednak w ramach eksperymentu możesz marynować lekko podsmażone lub ugotowane warzywa. Otrzymasz zupełnie nowe danie.

    Szybkie opcje

    Szybko gotująca się cukinia w koreańskim stylu ratuje życie, jeśli nagle pojawili się goście. A dzięki tej przystawce możesz urozmaicić rutynowe codzienne menu. Marynowane warzywa dobrze komponują się z ryżem, ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem.

    Z warzywami i ziołami

    Osobliwości. Jeśli cenisz nie tylko smak, ale również walory estetyczne potraw, zastosuj półmisek warzywny. Na tle białej cukinii tęcza wielobarwnej papryki, marchewki i zieleni będzie wyglądać bardzo elegancko. Danie zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale również ciekawym połączeniem smaków i kontrastem faktur.

    Będziesz potrzebować:

    • dwie cukinie;
    • dwie papryki (czerwona i żółta);
    • dwie marchewki;
    • ćwierć główki kapusty;
    • dwa ogórki;
    • pęczek zieleniny (pietruszka, koperek, kolendra);
    • dwa ząbki czosnku;
    • ćwierć szklanki octu;
    • 50 ml oleju roślinnego;
    • 3 g czerwonej papryki;
    • taka sama ilość czarnego pieprzu;
    • 5 g kolendry;
    • tyle kurkumy.

    Gotowanie

  • Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski lub użyj specjalnej tarki. Wymieszać i lekko posolić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wyślij tam mieszankę suchych przypraw i podgrzej przez dziesięć sekund.
  • Zdejmij patelnię z ognia, włóż warzywa do pachnącego oleju i dobrze wymieszaj.
  • Przenieś obrabiany przedmiot do pojemnika, w którym produkty będą marynowane. Dodaj ocet, zmiażdżony czosnek i posiekane zioła.
  • Wyślij do lodówki na godzinę.
  • Aby uzyskać azjatycki akcent, dodaj łyżkę sezamu do gotowego dania. Aby nasiona były ładnie chrupiące na zębach, lekko podpiecz je na suchej patelni.

    Z sosem sojowym

    Osobliwości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś azjatyckim, ale nie jesteś zbyt dobry w przyprawach, jest jedno rozwiązanie. Nie możesz się pomylić, jeśli zamarynujesz cukinię w sosie sojowym. Warzywa są nasycone pikantno-słonym smakiem i doskonale uzupełniają danie rybne.

    Będziesz potrzebować:

    • pięć cukinii;
    • cztery ząbki czosnku;
    • żarówka;
    • 15 ml sosu sojowego;
    • taka sama ilość octu;
    • 100 ml oleju roślinnego;
    • 50 g sezamu;
    • taka sama ilość cukru;
    • 5 g czerwonej papryki.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w najcieńsze plasterki. Lekko je posolić i odstawić na kilka godzin, aby usunąć nadmiar płynu.
  • Lekko podsmaż półpierścienie cebuli.
  • Wycisnąć płyn z cukinii, wymieszać z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Do mieszanki dodaj sos, ocet, olej i przyprawy.
  • Umieść naczynie w lodówce na co najmniej godzinę.
  • Sos sojowy jest doskonałym dodatkiem do smażonej cukinii. Wymieszaj składniki marynaty z przyprawami i zanurz tam ugotowane w cieście warzywa.

    Duszone warzywa na patelni z cukinią i cebulą

    Heh

    Osobliwości. Korean Zucchini Hye to prosta i pyszna sałatka. Charakteryzuje się delikatną konsystencją i przyjemną dyskretną ostrością. Prawdziwa azjatycka przystawka przygotowana w domu urozmaici świąteczne lub codzienne menu, zwiększy apetyt i nasyci organizm witaminami.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg cukinii;
    • dwie marchewki;
    • czerwona papryka;
    • żarówka;
    • trzy ząbki czosnku;
    • 100 ml oleju roślinnego;
    • 20 g cukru;
    • taka sama ilość soli;
    • 15 ml octu;
    • 3 g suszonej kolendry;
    • taka sama ilość mielonej czerwonej papryki;
    • świeże warzywa.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w cienkie krążki i namoczyć we wrzącej wodzie na pięć minut. Spuść wodę.
  • Pokrój marchewki i paprykę w paski, a cebulę w półpierścienie.
  • Wymieszaj płynne składniki i przyprawy ze zmiażdżonym czosnkiem.
  • Warzywa połączyć z marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny. Im dłużej danie jest podawane, tym jaśniejszy będzie jego smak.
  • Sądząc po opiniach hostess, przyprawy lepiej ujawniają smak i aromat po podgrzaniu. Dosłownie dziesięć sekund, smaż je na gorącym oleju roślinnym przed wysłaniem ich do sałatki.

    Cukinia po koreańsku na zimę: 5 przepisów na pikantne przekąski

    W zimnych porach świeże warzywa w supermarketach gwałtownie rosną. A ich jakość jest wątpliwa, bo nie wiadomo w jakich warunkach były uprawiane w środku zimy i jak były przechowywane. Dlatego tak ważne jest, aby od lata zaopatrywać się w smaczne i zdrowe sałatki. Opanuj swój ulubiony przepis na koreańską cukinię, aby cieszyć się ulubionym daniem przez cały rok.

    z marchewką

    Osobliwości. Pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl, myśląc o koreańskich przekąskach, jest marchewka. Chrupiąca i pikantna ozdobi świąteczny stół, dopełniając warzywne dodatki i mięsne dodatki. Jako eksperyment przygotuj na zimę cukinię po koreańsku z marchewką. Danie okaże się obfite i delikatne. Miękka cukinia i chrupiąca marchewka to świetny tandem.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cukinii;
    • 0,5 kg marchwi;
    • żarówka;
    • 3 ząbki czosnku;
    • 50 g cukru;
    • 10 g soli;
    • 100 ml octu;
    • taka sama ilość oleju roślinnego;
    • 3 g czerwonej papryki;
    • taka sama ilość czarnego mielonego pieprzu;
    • taka sama ilość bazylii;
    • taka sama ilość kurkumy;
    • tyle kolendry.

    Gotowanie

  • Pokrój marchewki i cukinię w cienkie paski.
  • Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
  • Wymieszaj przyprawy z solą i cukrem. Dodaj zmiażdżony czosnek, olej i ocet.
  • Połącz warzywa, wymieszaj z dressingiem i marynuj w lodówce przez dwie godziny. Lepiej przykryć pojemnik sałatką z pokrywką lub dokręcić folią.
  • W określonym czasie produkty mieszaj dwa do trzech razy.
  • Umieść obrabiany przedmiot w czystym szklanym pojemniku, wysterylizuj i zwiń.
  • Dokładnie sprawdź słoiki, w których planujesz przechowywać sałatkę. Jeśli mają nawet najmniejsze odpryski i pęknięcia, szkło pęknie podczas sterylizacji, a cała praca pójdzie na marne.

    Przyprawy i zioła do solenia cukinii

    Z zielenią

    Osobliwości. To właśnie zielony kolor budzi jasne skojarzenia lata. Jeśli chcesz, aby domowe preparaty przypominały Ci o ciepłym sezonie, użyj jaśniejszych składników. Dodaj świeże pachnące zioła do przepisu na marynowaną cukinię w stylu koreańskim.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cukinii;
    • 300 g marchewki;
    • 0,5 kg cebuli;
    • 5 zielonych papryczek;
    • dwie główki czosnku;
    • pęczek kolendry;
    • pęczek koperku;
    • pęczek pietruszki;
    • 200 g cukru;
    • 200 ml oleju roślinnego;
    • 50 g soli;
    • 100 ml octu;
    • 3 g czerwonej papryki;
    • taka sama ilość kolendry;
    • taka sama ilość bazylii;
    • taka sama ilość kurkumy;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Cukinię, paprykę i marchewkę pokroić w paski, a cebulę w półpierścienie.
  • Drobno posiekaj warzywa, wyciśnij czosnek.
  • Połącz wszystkie płynne i sypkie składniki, aby zrobić marynatę.
  • Połącz warzywa, zalej marynatę i odstaw do lodówki na 3 godziny. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać.
  • Ułóż w słoiki, wysterylizuj i zwiń.
  • Jeśli nie wiesz zbyt wiele o przyprawach lub nie masz pewności, czy potrafisz je odpowiednio łączyć, użyj gotowej koreańskiej przyprawy do marchewki lub ugotuj z płynną przyprawą Chim-Chim. Sam określ ilość na podstawie pożądanej ostrości.

    Z pomidorami i burakami

    Osobliwości. Przygotowanie z cukinii z pomidorami i burakami przypomina bardziej konsystencję ketchupu lub adżyki. Jednak obecność ostrych przypraw i przypraw nadaje gęstemu sosowi azjatyckiego akcentu. To danie idealne do makaronu, ziemniaków czy kanapek.

    Będziesz potrzebować:

    • 3 kg cukinii;
    • 2 kg pomidorów;
    • 0,5 kg marchwi;
    • taka sama ilość papryki;
    • duże buraki;
    • pięć głów czosnku;
    • 250 ml oleju roślinnego;
    • 100 g cukru;
    • 10 g czerwonej papryki;
    • 50 g soli.

    Gotowanie

  • Usuń skórkę z cukinii i przełóż ją przez maszynkę do mięsa. To samo zrób z pomidorami, marchewką, burakami i papryką.
  • Wyciśnij czosnek.
  • Dodaj resztę składników oprócz papryki i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  • Dodaj pieprz i gotuj przez kwadrans.
  • Rzuć się na brzegi.
  • Z miodem

    Osobliwości. Koreańska sałatka z cukinii na zimę okaże się jeszcze bardziej egzotyczna, jeśli do marynaty dodasz trochę miodu. Słodkie nuty osłabią ostrość przypraw i nadadzą warzywom nowych smaków.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg cukinii;
    • 20 g soli;
    • 3 g czerwonej papryki;
    • taka sama ilość papryczki chili;
    • taka sama ilość kolendry;
    • 200 ml oleju roślinnego;
    • 50 ml octu;
    • 50 g miodu;
    • cztery ząbki czosnku.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w paski lub drobną kostkę, posolić i odstawić na pół godziny.
  • Wymieszaj płynne składniki z miodem i przyprawami.
  • Odcedź płyn z cukinii, wymieszaj z marynatą. Dodaj posiekane zioła i zmiażdżony czosnek.
  • Skrop cukinię marynatą i ułóż w słoikach.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować doskonały blank na bułki. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie podłużne płytki i przekręcić je w ślimaka. Włóż obrabiany przedmiot do słoika i napełnij marynatą.

    Cukinia i papryka z ryżem w misce

    Bez sterylizacji

    Osobliwości. Sterylizacja to pracochłonny proces, który zajmuje dużo czasu i wymaga opieki. Ponadto podczas przetwarzania puszek w kuchni robi się duszno. Aby zaoszczędzić sobie kłopotów, gotuj cukinię po koreańsku na zimę bez sterylizacji.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cukinii;
    • 0,5 kg marchwi;
    • taka sama ilość cebuli;
    • taka sama ilość papryki;
    • dwie główki czosnku;
    • 2,5 litra wody;
    • 100 ml oleju roślinnego;
    • 50 ml sosu sojowego;
    • taka sama ilość octu;
    • 10 g czerwonej papryki;
    • 50 g sezamu;
    • taka sama ilość gorczycy w ziarnach;
    • taka sama ilość cukru;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Cukinię, marchewkę i paprykę pokroić w paski, a cebulę w cienkie półpierścienie.
  • Zagotuj wodę i włącz ogień. Dodaj musztardę, sezam oraz cukier i sól. Gotuj od trzech do pięciu minut.
  • Dodaj olej, ocet i sos sojowy. Gotuj ponownie przez pięć minut.
  • Dodaj czerwoną paprykę. Od tego momentu czas gotowania sosu może wynosić od pięciu minut do kwadransa. Im dłużej płyn się gotuje, tym ostrzejsza będzie marynata.
  • Połącz warzywa z wyciśniętym czosnkiem i wyślij do marynaty.
  • Gotuj przedmiot przez trzy minuty i zwiń brzegi.
  • Aby proces był jeszcze łatwiejszy, użyj kuchenki mikrofalowej. Po połączeniu wszystkich składników dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez pięć do siedmiu minut przy maksymalnej mocy. Teraz pozostaje rozłożyć sałatkę w słoikach i zwinąć.

    Jak przebiega sterylizacja?

    Aby sałatka z cukinii w stylu koreańskim czekała na zimę na skrzydłach, a nie fermentowała i nie psuła się, puste miejsca poddaje się sterylizacji. Pozwala to zneutralizować szkodliwe bakterie, które mogą dostać się do słoika z jedzeniem i marynatą. Przetwarzanie krok po kroku można opisać w pięciu krokach.

  • Wybierz odpowiedni pojemnik. Powinna to być duża doniczka, która w całości pomieści jedną lub więcej puszek.
  • Zagotować wodę. Napełnij rondel płynem i podgrzej, aż zacznie bulgotać.
  • Podejmij środki ostrożności. Aby zapobiec pękaniu szklanego pojemnika podczas kontaktu z gorącym dnem patelni, przykryj go bawełnianą serwetką.
  • Banki procesów. Umieść otwarte szklane pojemniki wypełnione półfabrykatami we wrzącej wodzie, aby płyn nie dostał się do środka. Czas sterylizacji waha się od dziesięciu minut do pół godziny, w zależności od objętości pojemnika.
  • Zakasać. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami, zawinąć w koc. W tym stanie przedmioty powinny być aż do całkowitego schłodzenia.
  • Jeśli do sterylizacji używasz dużego pojemnika, który może pomieścić kilka słoików jednocześnie, muszą one mieć ten sam rozmiar. Jest to konieczne, aby przetwarzanie odbywało się równomiernie.

    Marynowane warzywa są integralną częścią codziennej diety Koreańczyków. Ale nie znajdziesz ich w menu restauracji. A wszystko dlatego, że to danie serwowane jest absolutnie wszystkim odwiedzającym na koszt instytucji, jako hołd dla gościa, z troską o jego zdrowie i dobry apetyt. Dlaczego nie rozpoczniesz podobnej tradycji w domu? Wybierz swój ulubiony przepis na cukinię po koreańsku na zimę i zapoznaj swoich bliskich z kuchnią azjatycką.

    Inne domowe przepisy

    Bakłażan Ogonek
    Kawior z cukinii na zimę
    Konfitura z cukinii na zimę
    Cukinia w sosie pomidorowym na zimę
    Kiszone bakłażany na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author