Czekoladowa babeczka w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku 🍫 ze zdjęciem

Pyszna niezwykła czekoladowa babeczka - piecz w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne:  kilka pojemników różnej wielkości, łopatka lub łyżka stołowa, sito, miarka, wolnowar.

Składniki

Produkt Ilość
mleko 250 ml
Cukier 200 gramów
Mąka pszenna 140 gramów
kakao w proszku 50g
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia ciasta 1 opakowanie
Wanilina 1 gram
Olej słonecznikowy 4 łyżki. l.
Masło 10 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy dość głęboki pojemnik i wlewamy do niego 200 g cukru i 50 g proszku kakaowego.

    W misce wymieszać cukier i kakao.

  • Suche składniki zalać 250 ml ciepłego mleka i mieszać do uzyskania jednorodnej masy.

    Wymieszaj składniki, dodaj do nich mleko i ponownie wymieszaj.

  • Wsyp połowę masy do osobnego pojemnika i zostaw na razie w spokoju. W pozostałej połowie przesiej 140 g mąki pszennej premium, wbij 2 jajka i dodaj 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 g waniliny i 4 łyżki. l. rafinowany olej roślinny.

    Następnie dzielimy mieszankę na pół i do jednej części dodajemy jajko, mąkę, olej roślinny, proszek do pieczenia.

  • Zagnieść ciasto – powinno być dość płynne.

    Ciasto jest dość płynne.

  • Wlej ciasto do miski multicookera, posmarowanej masłem, wybierz na nim tryb „Pieczenie”, zamknij pokrywkę i gotuj ciasto przez 1 godzinę.

    Nasmaruj miskę multicooker kawałkiem masła i wlej do niej ciasto.

  • Po tym czasie multicooker pozostawiamy w trybie „Grzanie” (włączy się automatycznie po „Pieczeniu”) i wylewamy przygotowaną połowę polewy czekoladowej na wierzch ciasta. Zamknij pokrywkę i odstaw ciasto na kolejne 10-15 minut.

    Z góry wlej prawie gotową babeczkę tą połową masy czekoladowej, która została na początku gotowania.

  • Następnie całkowicie wyłącz multicooker, odczekaj kolejne 5-10 minut, aż ciasto nieco ostygnie i wyjmij je na osobnym naczyniu za pomocą grilla parowego.

    Wyciągamy ciasto z multicookera.

  • Polewa czekoladowa w babeczce służy zarówno jako impregnacja, jak i dekoracja, więc jeśli lubisz ciemne kolory, nie możesz nic dodać i cieszyć się w pełni upieczoną pachnącą babeczką. Jeśli chcesz ozdobić jego wygląd, użyj skondensowanego mleka, posiekanych orzechów, suszonych owoców, kandyzowanych owoców, posypek cukierniczych, płatków kokosowych, lukru itp. według własnego uznania.

    Takie ciasto czekoladowe gotowane w powolnej kuchence można dodatkowo ozdobić skondensowanym mlekiem, jagodami, orzechami.

  • Czy wiedziałeś? Możesz dodać różne dodatki do babeczki, aby nasycić jej smak. Mogą to być dowolne owoce, jagody, suszone owoce, dżemy, dżemy, orzechy, cynamon i inne składniki, które lubisz.

    Przepis

    Gotowanie babeczki w powolnej kuchence jest bardzo proste, a najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Aby jak najlepiej wykorzystać ten proces, zapoznaj się z przepisem na to danie i zdobądź kilka cennych wskazówek od autora jako bonus.

    Babeczka w powolnej kuchence to świetny deser, który na pewno spodoba się Tobie i Twoim bliskim, ponieważ jest tak łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Teraz, znając przepis, możesz go gotować przynajmniej codziennie! A jakie potrawy najczęściej gotujesz w powolnej kuchence? Jakie dodatkowe składniki dodałbyś do tej babeczki, aby smakowała lepiej? Podziel się swoimi opiniami i doświadczeniami w komentarzach, napisz, jeśli chcesz uzupełnić lub skrytykować przepis. Dziękuję za uwagę, życzę miłego posiłku!

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka w maszynie do chleba

    Babeczki twarogowe

    Babeczki z płynnym nadzieniem

    Babeczka z kwaśnym mlekiem

    miodowa babeczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author