Dania z buraków według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Trzy pyszne i proste dania z buraków

Przystawka buraczana z jogurtem

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, blender, łyżka, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Gotowane buraki 2 szt.
Jogurt 1 ul. l.
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
syrop klonowy 1 łyżeczka
Sól smak
Pieprz smak
Czosnek 1 goździk
Orzech włoski 1 szt.
Zieleń smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wstępnie ugotuj buraki dla pary. Możesz też upiec, jeśli chcesz. Najważniejsze, że rośliny okopowe nie są gotowe do końca.

    potrzebujemy gotowanych buraków.

  • Buraki kroimy na pół i odrywamy skórki grzbietem noża.

    Buraki przekroić na pół i zdjąć skórkę.

  • Pokrój na kawałki i włóż do blendera.

    Pokrój warzywo na kawałki i włóż do miski blendera.

  • Dodać jogurt, sól, pieprz, dodać obrany ząbek czosnku i syrop klonowy. Syrop można zastąpić niewielką ilością cukru lub innym syropem. Dodajemy oliwę z oliwek.

    Do buraków dodać jogurt, syrop klonowy, czosnek.

  • Całą masę dobrze zmiel do stanu puree i włóż do głębokiego talerza.

    Zmiel masę blenderem na gładką masę.

  • Na wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi i posiekanymi ziołami.

    Takie danie z buraków można ozdobić posiekanymi ziołami.

  • Pieczone buraki w piekarniku

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcji w opakowaniu: 3.
    • Kalorie: 114 kalorii na 100 g.

    Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, miska, deska do krojenia, nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.

    Składniki

    Produkt Ilość
    Gotowane buraki 2 szt.
    gałązki rozmarynu 2 szt.
    Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
    Sól smak
    Pieprz smak
    Czosnek 1 goździk

    Gotowanie krok po kroku

  • Włącz piekarnik, aby nagrzać go w trybie grilla. Wlej oliwę do miski. Dodaj liście z gałązek rozmarynu.

    Do miski wlej oliwę, dodaj liście rozmarynu.

  • Zmiel czosnek i również dodaj do pozostałych składników.

    Zmiel czosnek, dodaj do oleju.

  • Czyścimy buraki i kroimy w małe plasterki. Powinna wyglądać pięknie, więc nie trzeba jej zbyt mocno szlifować. Włóż do miski i wszystko dobrze wymieszaj. Posyp grubą solą i dodaj do smaku czarny pieprz.

    Rozprowadzamy buraki w misce, sól, pieprz, mieszamy.

  • Całość przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

    Połóż plastry buraków na blasze wyłożonej pergaminem.

  • Buraki należy gotować w wysokiej temperaturze, aby utworzyły skórkę.

    Buraki pieczone według tego przepisu są bardzo pachnące.

  • Sałatka z buraków z liśćmi sałaty

    • Czas gotowania: 10 minut.
    • Porcji w opakowaniu: 2.
    • Kalorie: 101 kalorii na 100 g.

    Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, talerz do serwowania.

    Składniki

    Produkt Ilość
    Gotowane buraki 2 szt.
    Bryndża 2 łyżki stołowe. l.
    Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
    Sól (gruba) smak
    Pieprz smak
    Czosnek 1 goździk
    Ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe. l.
    liście sałaty smak

    Gotowanie krok po kroku

  • Ugotowane buraki oczyszczamy ze skórki i kroimy w piękne plastry.

    Ugotowane buraki pokrój w cienkie plasterki.

  • Pięknie układamy posiekane buraki na talerzu.

    Pięknie ułóż plasterki warzyw na talerzu w kółko.

  • Udekoruj liśćmi sałaty i dokładnie zalej wszystko spiralnie octem balsamicznym.

    Na środku naczynia ułożyć natkę pietruszki lub liście sałaty, dodać ocet balsamiczny.

  • Całość posyp serem feta, solą, pieprzem i skrop oliwą. Smacznego!

    Dodaj kawałki sera, oliwę i danie gotowe.

  • Przepis

    Proponujemy obejrzeć opowieść o przygotowaniu trzech prostych dań z buraków. Autor demonstruje wszystkie etapy przygotowania. Zobaczysz również, jak wyglądają gotowe dania po podaniu.

    Drodzy czytelnicy, gotujecie dania z buraków? Proponujemy skorzystać z przepisów z tego artykułu i ugotować te piękne, smaczne i zdrowe przekąski. Napisz swoją opinię o przepisach. Jak myślisz, jakie przyprawy najlepiej pasują do buraków? Podziel się swoimi ulubionymi potrawami z tego warzywa. Czekamy na Wasze przepisy, komentarze i rekomendacje.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author