Gotowanie wołowiny w powolnej kuchence jest bardzo łatwe. To dzięki temu kulinarnemu asystentowi mięso szybko się gotuje i okazuje się delikatne, soczyste. Dodatkowo skraca się czas gotowania: w wolnej kuchence wołowinę można ugotować w 40 minut, podczas gdy w kotle lub patelni duszenie jej trwa znacznie dłużej.
Techniki i tajniki gotowania
używanie przypraw
Dobrze dobrany bukiet przypraw sprawi, że danie będzie niesamowite. Nawet jeśli nie są wymienione w przepisie. Zawsze możesz poeksperymentować i nasycić danie tymi, które idealnie komponują się z tego rodzaju mięsem. Należą do nich oregano i bazylia, papryka, w tym ostra, rozmaryn i estragon, kminek i tymianek, nasiona kurkumy i gorczycy, kolendra i goździki, majeranek.
Ostrożnie dodaj przyprawy. Ich idealne proporcje (zgadniesz, jeśli dodasz pół łyżeczki wybranych przypraw) nadadzą potrawie wyjątkowy aromat, wyjątkowy smak. Przesycenie przyprawami może całkowicie zabić smak mięsa.
Przepisy na wołowinę w powolnej kuchence
A teraz spójrzmy, jak łatwo i szybko gotować wołowinę w wolnej kuchence. Oferujemy do wyboru 3 przepisy: gulasz wołowy z ziemniakami w wolnym naczyniu, z warzywami i suszonymi śliwkami.
Z ziemniakami
Aby uzyskać obfite danie wołowe z ziemniakami w powolnej kuchence, użyj:
pulpa wołowa – 300 g;- ziemniaki – 5 roślin okopowych;
- marchew i cebula – po 1 roślinie okopowej;
- czosnek – 2 ząbki;
- liść laurowy – 2 szt .;
- czarny i ziele angielskie – po pół łyżeczki;
- pietruszka lub koperek – możesz wziąć świeży lub suszony;
- olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
- woda – 1,5 filiżanek;
- Sól.
Gotowanie
Z warzywami
Rezygnując na chwilę z ziemniaków można docenić smak innych warzyw. Do wołowiny
z warzywami w wolnym naczyniu użyj:
wołowina – 600 g;- cebula – 1 głowa;
- bakłażan, papryka i marchewka – po 1 warzywo;
- cukinia – 3 warzywa;
- pomidory – 5 średniej wielkości;
- czosnek – 2 ząbki;
- chmiel-suneli i pieprz czarny mielony, sól;
- liść laurowy – 2 szt.
Gotowanie
Ze śliwkami
Aby uzyskać luksusowe danie o oryginalnym smaku wołowiny ze śliwkami w powolnej kuchence, użyj:
wołowina – 800 g;- cebula – 5 głów (dużo cebuli nadaje soczystości mięsu);
- pomidory we własnym soku – 7 łyżek. łyżki;
- suszone śliwki – 200 g bez pestek;
- bulion – 250 ml (może być warzywny lub drobiowy);
- olej roślinny – 3 łyżki. łyżki;
- liść laurowy – 2 szt .;
- sól i czarny pieprz.
Gotowanie
Wypróbuj te proste przepisy na wołowinę wolnowarową. Pomogą Ci w tym przepisy ze zdjęciami z naszej recenzji!
Inne przepisy na wołowinę
Wołowina na parze
gulasz wołowy
Wołowina ze śliwkami
Wołowina w folii
Lagman wołowy
Miłego czytania!