Dania z wołowiny w powolnej kuchence: 3 pyszne przepisy!

Przepisy na gotowanie wołowiny w powolnym naczyniu z ziemniakami, warzywami i suszonymi śliwkami

Gotowanie wołowiny w powolnej kuchence jest bardzo łatwe. To dzięki temu kulinarnemu asystentowi mięso szybko się gotuje i okazuje się delikatne, soczyste. Dodatkowo skraca się czas gotowania: w wolnej kuchence wołowinę można ugotować w 40 minut, podczas gdy w kotle lub patelni duszenie jej trwa znacznie dłużej.

Techniki i tajniki gotowania

  • Istnieje kilka technik gotowania wołowiny w powolnej kuchence. Przepisy mogą uwzględniać gotowanie na parze – w tym przypadku danie okazuje się najmniej kaloryczne, smażone i duszone w sosie (tak przygotowuje się klasyczny stroganow wołowy). Ale najsmaczniejsza będzie wołowina duszona z warzywami w powolnej kuchence! Jest tu wiele opcji: ziemniaki, marchewki, cukinia, bakłażan, pomidory … W każdym przypadku otrzymasz kompletne danie z przystawką.
  •  Żaden przepis na gotowanie wołowiny w powolnej kuchence nie jest kompletny bez uprzedniego przygotowania mięsa. Trzeba pozbyć się żył i dobrze odbić. Wskazane jest użycie części polędwicy, biodra lub nerki.
  • Aby urozmaicić dowolne danie, dodaj do niego wino lub koniak. Na przykład do wołowiny ze śliwkami w powolnym naczyniu przepisy sugerują użycie wytrawnego czerwonego wina, a deser Madera wzbogaci danie o warzywa.
  • używanie przypraw

    Dobrze dobrany bukiet przypraw sprawi, że danie będzie niesamowite. Nawet jeśli nie są wymienione w przepisie. Zawsze możesz poeksperymentować i nasycić danie tymi, które idealnie komponują się z tego rodzaju mięsem. Należą do nich oregano i bazylia, papryka, w tym ostra, rozmaryn i estragon, kminek i tymianek, nasiona kurkumy i gorczycy, kolendra i goździki, majeranek.

    Ostrożnie dodaj przyprawy. Ich idealne proporcje (zgadniesz, jeśli dodasz pół łyżeczki wybranych przypraw) nadadzą potrawie wyjątkowy aromat, wyjątkowy smak. Przesycenie przyprawami może całkowicie zabić smak mięsa.

    Przepisy na wołowinę w powolnej kuchence

    A teraz spójrzmy, jak łatwo i szybko gotować wołowinę w wolnej kuchence. Oferujemy do wyboru 3 przepisy: gulasz wołowy z ziemniakami w wolnym naczyniu, z warzywami i suszonymi śliwkami.

    Z ziemniakami

    Aby uzyskać obfite danie wołowe z ziemniakami w powolnej kuchence, użyj:

    • Duszona wołowina z ziemniakami
      pulpa wołowa – 300 g;
    • ziemniaki – 5 roślin okopowych;
    • marchew i cebula – po 1 roślinie okopowej;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • liść laurowy – 2 szt .;
    • czarny i ziele angielskie – po pół łyżeczki;
    • pietruszka lub koperek – możesz wziąć świeży lub suszony;
    • olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
    • woda – 1,5 filiżanek;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Przygotowane mięso pokroić w kostkę.
  • Czyste warzywa. Ziemniaki kroimy tak samo jak mięso, cebulę kroimy w kostkę, nacieramy marchewki.
  • Włóż mięso do miski. Smaż przez 10 minut w trybie „Pieczenie”, dodaj marchewki i cebulę, wymieszaj, smaż przez 5 minut.
  • Po zakończeniu reżimu wrzuć ziemniaki do miski, dodaj czosnek i przyprawy, sól. Wlej wodę, włącz tryb „gaszenia”. Gotuj w nim przez 1 godzinę.
  • Z warzywami

    Rezygnując na chwilę z ziemniaków można docenić smak innych warzyw. Do wołowiny
    z warzywami w wolnym naczyniu użyj:

    • Wołowina z warzywami i ziołami
      wołowina – 600 g;
    • cebula – 1 głowa;
    • bakłażan, papryka i marchewka – po 1 warzywo;
    • cukinia – 3 warzywa;
    • pomidory – 5 średniej wielkości;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • chmiel-suneli i pieprz czarny mielony, sól;
    • liść laurowy – 2 szt.

    Gotowanie

  • Pokrój mięso na kawałki.
  • Smażyć w trybie „pieczenia” (włączyć na 40 minut). Najpierw smaż mięso na oleju roślinnym przez 20 minut, a następnie dodaj do niego obraną i posiekaną cebulę i marchewkę. Piecz przez kolejne 20 minut.
  • Dodać czosnek (drobno posiekany), pieprz i chmiel suneli, sól.
  • Przygotuj cukinię, bakłażana, pomidory i paprykę: obierz i pokrój.
  • Ułóż warstwami, lekko dodając każdy: bakłażan, pieprz, następnie ułóż cukinię i pomidory, na wierzch połóż liście laurowe.
  • Wlej 150 ml wody, gotuj w trybie „gaszenia” przez 2 godziny.
  • Ze śliwkami

    Aby uzyskać luksusowe danie o oryginalnym smaku wołowiny ze śliwkami w powolnej kuchence, użyj:

    • Pyszna wołowina ze śliwkami
      wołowina – 800 g;
    • cebula – 5 głów (dużo cebuli nadaje soczystości mięsu);
    • pomidory we własnym soku – 7 łyżek. łyżki;
    • suszone śliwki – 200 g bez pestek;
    • bulion – 250 ml (może być warzywny lub drobiowy);
    • olej roślinny – 3 łyżki. łyżki;
    • liść laurowy – 2 szt .;
    • sól i czarny pieprz.

    Gotowanie

  • Umyj, osusz i oczyść mięso z folii. Pokroić w duże plastry (2 kawałki wystarczą na 1 porcję).
  • Cebulę pokroić w paski.
  • Włącz wolną kuchenkę w trybie „smażenia” (czas – 15 minut). Jeśli jest możliwość wyboru produktu, ustaw „warzywa”, dodaj olej do smażenia.
  • Smaż mięso przez 7 minut, połóż na nim cebulę na 5 minut smażenia.
  • Pomidory rozgnieść widelcem, włożyć do miski, dusić do końca programu.
  • Przełącz na tryb „gaszenia” na godzinę, wlej bulion. Gotuj 40 minut przy zamkniętej pokrywce, a następnie dodaj umyte śliwki. Po 10 minutach posolić naczynie, dodać pietruszkę i pieprz.
  • Wypróbuj te proste przepisy na wołowinę wolnowarową. Pomogą Ci w tym przepisy ze zdjęciami z naszej recenzji!

    Inne przepisy na wołowinę

    Wołowina na parze

    gulasz wołowy

    Wołowina ze śliwkami

    Wołowina w folii

    Lagman wołowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author