Delikatna galaretka mleczna według przepisu krok po kroku 🥛 ze zdjęciem

Delikatna galaretka mleczna według przepisu krok po kroku ze zdjęciem 🥛

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, lodówka, rondel, talerze na składniki, foremki do zacierania galaretki, łyżka do mieszania.

Składniki

Nazwa Ilość
mleko 750 ml
Cukier 100 gramów
żelatyna 15 gramów
Ekstrakt waniliowy lub cukier 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 15 gramów żelatyny, napełniamy 400 mililitrami mleka i zostawiamy do spęcznienia.

    Gotowanie galaretki mlecznej

  • Pozostałe 350 mililitrów mleka wlej do rondla i umieść na kuchence gazowej lub elektrycznej, aby podgrzać do pierwszych bąbelków (około 70 stopni). Do garnka z mlekiem dodać 100 gramów cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy. Najlepiej użyć miąższu z laski wanilii.

    Aby przygotować galaretkę mleczną, przygotuj składniki

  • Gdy mleko zostanie podgrzane do pożądanej temperatury, dodaj do niego spęcznioną żelatynę i dobrze wymieszaj. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli nie jesteś pewien, czy całkowicie się rozpuścił, przecedź mleko przez sitko.
    Delikatna galaretka mleczna według przepisu krok po kroku ze zdjęciem
  • Wlej galaretkę do dowolnej formy do zestalenia. Aby szybciej schłodzić galaretkę – włóż ją do zimnej wody.

    Aby przygotować galaretkę mleczną, przygotuj potrawy

  • Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej, wstaw ją do lodówki na 3 godziny.

    Włóż składniki do lodówki, aby zrobić galaretkę mleczną.

  • Do mrożonej galaretki można dodać sos truskawkowy, będzie bardzo smaczny. Galaretka jest gotowa, możesz ją podać do stołu.

    galaretka jest gotowa

  • Smacznego!
  • Sos z galaretką truskawkową

    Idealnie komponuje się z galaretką mleczną. Aby go przygotować, bierzemy 500 gram świeżych lub mrożonych truskawek i gotujemy je w rondlu, aż staną się płynnym dżemem, mieszając jagody, aby się nie przypaliły. Następnie wlej na patelnię 100 gramów brązowego cukru i wymieszaj. Weź pół cytryny i wyciśnij z niej sok do rondla z truskawkami.

    Następnie dodaj 30 gramów skrobi kukurydzianej i delikatnie wymieszaj. Jagody muszą gotować się przez minutę, a następnie pozostawić do ostygnięcia na pół godziny. Schłodzoną masę ubijaj w blenderze przez kilka minut. Gotuj powstałe puree na średnim ogniu przez 20 minut. Powstałą masę filtruje się przez sito. Sos jest gotowy.

    Wskazówki dla hostessy

    • Gotowa galaretka mleczna jest przechowywana w lodówce nie dłużej niż 12 godzin w temperaturze od 4 do 8 stopni.
    • Jeśli nie udało Ci się wlać gotowej galaretki do foremek, po prostu powtórz proces podgrzewania i wlej ją do wybranego naczynia.
    • Daj pierwszeństwo agarowi, a twoja praca stanie się znacznie łatwiejsza.
    • Aby galaretka nie zwinęła się w grudkę i nie zamarzła przez bardzo długi czas – nie napełniaj jej zbyt zimną lub wrzącą wodą.

    Przepis

    Oferujemy bardziej szczegółowe zapoznanie się z przepisem na wykonanie galaretki. Będziesz mógł szczegółowo rozważyć sam proces gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.

    Również dla wygody polecam zapoznać się z przepisem na zbieranie sosu truskawkowego.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich pyszną galaretką mleczną? A może masz na stanie własne, autorskie przepisy? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author