Domowa shawarma z kurczakiem w chlebie pita: 🌯 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną domową shawarmę z kurczakiem w chlebie pita 🌯

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, dwie patelnie, kilka misek, łyżka/widelec, nóż, deska do krojenia, tarka gruba, tarka do kapusty.

Składniki

Filet z kurczaka (świeży) 2 połówki lub 1 całość
Kapusta 1 kg
Marchewka 1 szt.
Ogórek 1 szt.
Pomidor 1 szt.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
Ketchup (pasta pomidorowa) 1-2 łyżki. l.
Sól smak
Czarny pieprz smak
Pita 3 arkusze
Olej roślinny do smarowania

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw umyj mięso i odsącz je trochę lub osusz papierowymi ręcznikami. Każdą połowę fileta z kurczaka pokrój wzdłuż na niezbyt grube steki, aby później dobrze się usmażyły. Posyp każdą stronę solą i czarnym pieprzem (dostosuj do gustu). Niech się trochę położą, aby dobrze się „zamarynowały”.

    Jak przygotować domową shawarmę z kurczakiem w chlebie pita

  • Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i umieść na średnim ogniu. Zacznij smażyć mięso z kurczaka. Smażyć, aż pojawi się piękna złota skórka. Oczywiście powinno być smażone z obu stron. Podczas gotowania mięsa dbaj o warzywa.

    Aby przygotować shawarmę, usmaż mięso

  • Usuń górne liście z kapusty i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie przekroić na pół i rozdrobnić na tarce do kapusty. Powinieneś dostać około kilograma. Umieść w głębokiej misce. Ogórek opłukać i pokroić w paski, włożyć do miski z kapustą. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Połóż to też na kapuście. Dodaj starte i posiekane warzywa. Posolić powstałą sałatkę do smaku. Umyj pomidora i pokrój go w bardzo cienkie półokręgi.

    Pokrój warzywa na shawarma

  • Przygotuj sos – wymieszaj 2 łyżki majonezu z 1-2 łyżkami ketchupu lub koncentratu pomidorowego.

    Aby przygotować shawarmę, połóż warzywa na chlebie pita

  • Smażone mięso pokrój tak, jak lubisz – paski, kawałki itp.

    Aby przygotować shawarma, pokrój mięso

  • Podziel trzy duże arkusze chleba pita na pół. W sumie otrzymasz 6 szt. puste miejsca. Zbierz każdą shawarmę w ten sposób: najpierw rozprowadź sos na powierzchni chleba pita. Nie jest konieczne nakładanie zbyt grubej warstwy, ponieważ może to prowadzić do zmiękczenia i rozdarcia chleba pita. Sosu nie należy nakładać na krawędź jednej strony – tej, która jest najdalej od Ciebie. Połóż sałatkę na wierzchu. Więcej – nada domowej roboty shawarmie świeżości i lekkości. Dalej jest mięso i pomidory.

    Domowa shawarma z kurczakiem w chlebie pita: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Teraz zawiń chleb pita. Aby to zrobić, zegnij po prawej i lewej stronie i zacznij skręcać rolkę. Rozgrzej patelnię nad ogniem i posmaruj ją olejem słonecznikowym. Włóż shawarmę na patelnię i smaż na złoty kolor. Dzieje się to bardzo szybko, więc musisz ciągle się odwracać, aby chleb pita był smażony ze wszystkich stron. W razie potrzeby posmaruj chleb pita olejem za pomocą pędzla.

    Domowa shawarma z kurczakiem w chlebie pita: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Teraz Twoja domowa shawarma jest gotowa! Smacznego!

    domowa shawarma z kurczakiem w lawaszu

  • Przepis

    Jeśli chcesz wyjaśnić pytania związane z gotowaniem domowej roboty shawarma, zapoznaj się z poniższym przepisem. Widząc cały proces, łatwiej będzie dowiedzieć się, co jest i ugotować to samo cudowne danie, co autor. Miłego oglądania!

    Shawarma stała się w ostatnich latach ulubionym fast foodem. Oczywiście w krajach azjatyckich przyrządza się go inaczej, ale jak na nasze domowe warunki przepis uległ pewnym zmianom.

    W końcu nie każdy ma grille w piekarnikach, a ponadto dania shawarma. Dlatego dostosowany przepis jest jak najbardziej zbliżony do naszych warunków gotowania. Spróbuj zrobić shawarmę z kurczaka w domu, a nie pożałujesz – trudno wyobrazić sobie bardziej satysfakcjonujące i smaczne danie.

    Czy gotujesz shawarma w domu? Czy są jakieś składniki, które wolisz dodawać do chleba pita? Może ser sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze? Podziel się swoimi rozwiązaniami i pomysłami.

    Inne przepisy mięsne

    Nadzienie do shawarma

    Dieta shawarma

    Mięso na shawarma

    Shawarma w pita

    Udziec jagnięcy z warzywami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author