Domowe gofry: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak nauczyć się gotować pyszne domowe gofry

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska, łyżka stołowa, mikser, sitko, mała miska, mikrofalówka lub kuchenka, silikonowa szpatułka, szklanka, kubek, rurka 2 cm, długopis i papier, gofrownica elektryczna.

Składniki

Składniki Ilość
Jaja kurze (duże) 5 sztuk.
Cukier 200 gramów
Mąka pszenna najwyższej jakości 100 gramów
Masło 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Wbij 5 dużych jajek do miski. Dodaj do nich cukier (200 gramów) i za pomocą miksera ubij wszystko na puszystą białą masę.

    Gotowanie, domowe gofry

  • W kuchence mikrofalowej lub na kuchence rozpuść masło (200 gramów) i dodaj je do ubitej masy. Dodaj przesianą mąkę (100 gramów) do miski.

    Przygotuj składniki do zrobienia domowych gofrów

  • Mieszaj mikserem do uzyskania gładkości. Powinieneś mieć dość płynne ciasto.

    Aby zrobić domowe gofry, przygotuj ciasto

  • Opcje formowania wafla

    kosze

  • Podłącz elektryczne gofrownice (urządzenie) do gniazdka i dobrze je rozgrzej. Otwórz podgrzaną gofrownicę i umieść 2 łyżki ciasta na środku gofrownicy. Zamknąć urządzenie i dobrze dociskając, smażyć gofra przez około 1 minutę. Czas smażenia ciasta zależy od marki i modelu urządzenia.

    Aby zrobić domowe gofry, połóż ciasto na gofrownicy

  • Ostrożnie oderwij upieczony gofra silikonową szpatułką i przenieś do wysokiej wąskiej szklanki, odwróconej do góry nogami. Umieść filiżankę nad gofrem. Po 30 sekundach gofr przyjmie formę kosza. Zdemontuj konstrukcję i ostrożnie wyjmij oryginalny kosz na gofry.

    Aby zrobić domowe gofry, uformuj produkt

  • kanaliki

  • Otwórz rozgrzaną gofrownicę i umieść na środku 2 łyżki ciasta. Ciasto podzielić na prostokąt lub kwadrat, przykryć i piec gofra przez 1 minutę. Gotowy wafel podważ silikonową szpatułką i przenieś na deskę. Bardzo szybko i ostrożnie (nie poparz się), dopóki gofr jest gorący i nie zamrożony, zawiń go albo na specjalną foremkę na słomki, albo po prostu na małą rurkę. Po ostygnięciu gofra (po około 30 sekundach) powoli wyjmij go z tuby.

    Aby zrobić domowe gofry, przekręć rurkę

  • Gofr w formie tuby jest gotowy.

    Przygotuj sprzęt do robienia domowych gofrów

  • Koperty

  • Umieść łyżkę ciasta na środku gorącego gofrownicy. Zamknij pokrywkę i piecz przez 1 minutę. Gotowy gofr zdejmij silikonową szpatułką i natychmiast zwiń go z obu stron, od góry i od dołu.

    Uformuj kopertę, aby zrobić domowe gofry

  • Będzie ciekawie, jeśli włożysz do środka przygotowane wcześniej kartki z napisanymi zadaniami.

    Domowe gofry: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Uformowane koszyczki i tubki można według własnego uznania napełnić białkiem, masłem, kremem czekoladowym lub bitą śmietaną. Takie kanaliki doskonale nadają się jako deser do herbaty, kawy lub kakao. Koszyczki można również wykorzystać jako bazę do kulek lodów lub pokrojonych owoców posypanych śmietaną. A koperty z zabawnymi zadaniami sprawią, że wszyscy się zrelaksują i uśmiechną.

    Przepis

    Jak prawidłowo zagnieść ciasto i uformować koszyki, tuby i koperty z gorących gofrów, patrz.

    Nauczyłeś się piec domowe gofry i nadawać im niezwykłe kształty. Jeśli masz mało czasu, możesz po prostu upiec wszystkie gofry w kształcie gofrownicy i zjeść pyszne chrupiące gofry, smarując je lub maczając w dżemie lub skondensowanym mleku. Można też spróbować nadać produktom dowolny z proponowanych kształtów i wypełnić je kremem. Gotuj według przepisu i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobało.

    Inne przepisy na gofry

    Belgijskie gofry

    Jak gotować belgijskie gofry

    Gofry z Hongkongu

    Miękkie gofry

    Jak zrobić miękkie gofry

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author