
Sprzęt i przybory kuchenne: miska, łyżka stołowa, mikser, sitko, mała miska, mikrofalówka lub kuchenka, silikonowa szpatułka, szklanka, kubek, rurka 2 cm, długopis i papier, gofrownica elektryczna.
Składniki
Składniki | Ilość |
Jaja kurze (duże) | 5 sztuk. |
Cukier | 200 gramów |
Mąka pszenna najwyższej jakości | 100 gramów |
Masło | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta
Wbij 5 dużych jajek do miski. Dodaj do nich cukier (200 gramów) i za pomocą miksera ubij wszystko na puszystą białą masę. 
W kuchence mikrofalowej lub na kuchence rozpuść masło (200 gramów) i dodaj je do ubitej masy. Dodaj przesianą mąkę (100 gramów) do miski. 
Mieszaj mikserem do uzyskania gładkości. Powinieneś mieć dość płynne ciasto. 
kosze
Podłącz elektryczne gofrownice (urządzenie) do gniazdka i dobrze je rozgrzej. Otwórz podgrzaną gofrownicę i umieść 2 łyżki ciasta na środku gofrownicy. Zamknąć urządzenie i dobrze dociskając, smażyć gofra przez około 1 minutę. Czas smażenia ciasta zależy od marki i modelu urządzenia. 
Ostrożnie oderwij upieczony gofra silikonową szpatułką i przenieś do wysokiej wąskiej szklanki, odwróconej do góry nogami. Umieść filiżankę nad gofrem. Po 30 sekundach gofr przyjmie formę kosza. Zdemontuj konstrukcję i ostrożnie wyjmij oryginalny kosz na gofry. 
kanaliki
Otwórz rozgrzaną gofrownicę i umieść na środku 2 łyżki ciasta. Ciasto podzielić na prostokąt lub kwadrat, przykryć i piec gofra przez 1 minutę. Gotowy wafel podważ silikonową szpatułką i przenieś na deskę. Bardzo szybko i ostrożnie (nie poparz się), dopóki gofr jest gorący i nie zamrożony, zawiń go albo na specjalną foremkę na słomki, albo po prostu na małą rurkę. Po ostygnięciu gofra (po około 30 sekundach) powoli wyjmij go z tuby. 
Gofr w formie tuby jest gotowy. 
Koperty
Umieść łyżkę ciasta na środku gorącego gofrownicy. Zamknij pokrywkę i piecz przez 1 minutę. Gotowy gofr zdejmij silikonową szpatułką i natychmiast zwiń go z obu stron, od góry i od dołu. 
Będzie ciekawie, jeśli włożysz do środka przygotowane wcześniej kartki z napisanymi zadaniami. 
Opcje dekorowania i serwowania
Uformowane koszyczki i tubki można według własnego uznania napełnić białkiem, masłem, kremem czekoladowym lub bitą śmietaną. Takie kanaliki doskonale nadają się jako deser do herbaty, kawy lub kakao. Koszyczki można również wykorzystać jako bazę do kulek lodów lub pokrojonych owoców posypanych śmietaną. A koperty z zabawnymi zadaniami sprawią, że wszyscy się zrelaksują i uśmiechną.
Przepis
Jak prawidłowo zagnieść ciasto i uformować koszyki, tuby i koperty z gorących gofrów, patrz.
Nauczyłeś się piec domowe gofry i nadawać im niezwykłe kształty. Jeśli masz mało czasu, możesz po prostu upiec wszystkie gofry w kształcie gofrownicy i zjeść pyszne chrupiące gofry, smarując je lub maczając w dżemie lub skondensowanym mleku. Można też spróbować nadać produktom dowolny z proponowanych kształtów i wypełnić je kremem. Gotuj według przepisu i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobało.
Inne przepisy na gofry
Belgijskie gofry
Jak gotować belgijskie gofry
Gofry z Hongkongu
Miękkie gofry
Jak zrobić miękkie gofry
Miłego czytania!