Domowe suszone mięso: wołowina, wieprzowina, kurczak, suszone i solankowe +

Suszone mięso w domu: klasyczny przepis i wykwintne fantazje

W domu mięso można nie tylko upiec w piekarniku, ale także marynować, suszyć i więdnąć. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, to nie tylko przygotowana w ten sposób polędwica wołowa, ale nawet konina okaże się pyszna. Tak więc suszymy mięso poprawnie dzięki naszym przepisom ze zdjęciami i interesującym na końcu artykułu, gdzie pokażą Ci zawiłości gotowania suszonego mięsa.

Domowa basturma omija pod względem odżywczym nawet pokarmy, takie jak ryby i owoce morza. Średnio suszenie w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub suszarni trwa od trzech do siedmiu do dziesięciu dni. Późniejsze przechowywanie w lodówce pozwala wydłużyć okres przydatności do spożycia do jednego miesiąca.

Suszone mięso: podstawowe techniki gotowania

Domowe suszone mięso to produkt wyłącznie naturalny, który nie zawiera żadnych chemikaliów i dodatków aromatycznych. Kawałki są pozbawione wilgoci dzięki odpowiedniej obróbce i suszeniu. Do przygotowania przysmaku wykorzystywane są dwie metody – metoda sucha oraz moczenie w soli fizjologicznej (solance).

Suchy sposób

Osobliwości. Przy użyciu metody suchej przygotowanie suszonej wołowiny lub wieprzowiny jest dość proste. Możesz eksperymentować z przyprawami, przyprawami, wzmocnić aromat i stopień zasolenia kawałków. Lepiej użyć świeżej polędwicy bez tłuszczu i ścięgien.

Co przygotować:

  • wołowina lub wieprzowina – 1 kg;
  • mielony czarny pieprz – dwie do trzech łyżek stołowych;
  • ostra czerwona mielona papryka – jedna łyżeczka;
  • sól morska (duża) – 0,7-1 kg;
  • papryka mielona – trzy łyżeczki;
  • posiekany suszony czosnek – jedna łyżeczka;
  • koniak – dwie łyżki stołowe;
  • Zioła prowansalskie – jedna łyżka stołowa (więcej możliwości);
  • mielona kolendra – opcjonalnie.

Jak zrobić

  • Mięso oczyść z tłuszczu, opłucz, pokrój duży kawałek na kilka kawałków.
  • Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Przygotuj miksturę do marynowania. Wymieszaj grubą sól morską z czarnym pieprzem, dodaj koniak dla miękkości. Wlej połowę mieszanki na dno szerokiego pojemnika.
  • Połóż kawałki, całkowicie przykryj pozostałą mieszanką.
  • Dokręć pojemnik folią spożywczą lub szczelnie przykryj.
  • Włóż wołowinę do lodówki na dzień, wieprzowinę – na 72 godziny. Okresowo odcedź płyn i dodaj sól.
  • Osusz mięso, obtocz pachnącą mieszanką pozostałych składników. Możesz dodać dowolne zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia).
  • Owiń półfabrykaty kilkoma warstwami gazy, zawiąż nitką.
  • Powiesić w lodówce lub na balkonie (w temperaturze 4°C i wyższej).
  • Suszona wołowina od dziesięciu do 14 dni, wieprzowina – około trzech tygodni.
  • Jeśli nie ma możliwości zorganizowania suszenia na zimno w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, wieszając mięso, można je po prostu postawić na półce lodówki. Ale trzeba kilka razy dziennie obracać kawałek.

    Moczenie w solance

    Osobliwości. Aby domowa wieprzowina, jagnięcina lub wołowina okazały się delikatna i pachnąca, będziesz musiał poświęcić około dwóch tygodni na jej gotowanie. Trzeba nie tylko namoczyć kawałki w solance, ale także dobrze je posolić, wysuszyć w chłodnym pomieszczeniu. Lepiej nie kupować mrożonych produktów, musisz brać tylko świeże mięso od zaufanych sprzedawców.

    Co przygotować:

    • polędwica mięsna – 1 kg;
    • sól morska – 170-200 g;
    • filtrowana woda – 1-1,5 l;
    • mielony czarny pieprz – jedna łyżeczka;
    • ostra mielona czerwona papryka – jedna łyżeczka;
    • suszony czosnek – półtorej łyżeczki;
    • proszek musztardowy – pół łyżki;
    • papryka mielona – dwie łyżeczki;
    • inne przyprawy do smaku.

    Jak zrobić

  • Odciąć żyły z kawałków, opłukać i wysuszyć.
  • Przygotuj solankę – stężony roztwór soli. Zagotuj wodę, ostudź do ciepłego stanu, stopniowo dolej łyżkę soli i rozpuść. Jak tylko kryształy przestaną się rozpuszczać, solankę można wykorzystać do marynowania.
  • Zanurz kawałki mięsa w roztworze soli, poczekaj, aż płyn ostygnie. Wyjmij na dzień w lodówce.
  • Usuń odbarwione mięso i połóż na lekko pochylonej desce do krojenia. Naciśnij na górze.
  • Przez kilka godzin, gdy płyn spływa, przygotuj pachnącą mieszankę. Wymieszaj wszystkie przyprawy, dodając dodatkowe przyprawy do smaku.
  • Rozwałkuj kawałek w miksturze, pocieraj palcami. Obrabiany przedmiot zawinąć w gazę, zawiązać sznurkiem.
  • Zawieś wołowinę w lodówce na 12-14 dni, wieprzowinę – co najmniej 20.
  • Według opinii można suszyć kawałki nie w lodówce, ale na balkonie lub na letniej werandzie. Jednak temperatura w wentylowanym pomieszczeniu nie powinna być wysoka, ta metoda nie nadaje się na gorące lata.

    Apetyczne Wariacje

    Smaczny, pachnący i sycący produkt mięsny można podawać jako samodzielne danie z zimnym piwem, mocnym alkoholem lub jako dodatek do sałatek w połączeniu z wędlinami. Poniższe przepisy pomogą przygotować niezwykle apetyczny produkt przy użyciu starożytnych metod i nowoczesnych sprzętów kuchennych.

    po ormiańsku

    Osobliwości. Aby gotować mięso peklowane na sucho w domu według przepisu ormiańskich szefów kuchni, potrzebujesz minimum produktów. Basturma po ormiańsku spośród innych przekąsek będzie wyróżniać się nieopisanym delikatnym aromatem przypraw i doskonałym smakiem. Lepiej kupić wieprzowinę do suszenia, wybierając długie paski wzdłuż grzbietu (langet).

    Co przygotować:

    • langet – 0,8-1 kg;
    • sól – łyżka stołowa ze zjeżdżalnią;
    • czosnek – pięć ząbków;
    • cukier – dwie łyżki stołowe;
    • przyprawy (laur, imbir, kozieradka, pieprz, majeranek) – do smaku;
    • suche nasiona granatu;
    • domowe czerwone wino – jedna butelka.

    Jak zrobić

  • Mięso pokroić na kawałki o długości około 40 cm, szerokości około 10 cm, grubości nie większej niż 5-6 cm.
  • Przygotuj specjalną marynatę. Wymieszaj przyprawy i przyprawy, pestki granatu, cukier, sól w domowym czerwonym winie.
  • Zalej paski mięsa marynatą, uciskaj je uciskiem.
  • Moczyć przez około tydzień w lodówce.
  • Wyjmij kawałki, pozwól płynowi spłynąć, włóż je między dwie drewniane deski do krojenia, dociśnij z uciskiem. Pozostaw na 12 godzin.
  • Suche mięso posmarować przyprawami, rozcieńczyć winem do konsystencji gęstego puree. Powtórz procedurę przez kolejne trzy dni.
  • Wyślij kawałki owinięte gazą do chłodnego, suchego miejsca do wyschnięcia, wyschnięcia przez około dziesięć dni.
  • Gotową basturmę ormiańską pokrój bardzo ostrym nożem w cienkie, półprzezroczyste plastry. Należy go zdjąć z gazy tuż przed jedzeniem.

    po białorusku

    Osobliwości. Aby ugotować pyszną polandvitsę własnymi rękami (tak nazywa się białoruski suszony), nie trzeba używać żadnych konserwantów, z wyjątkiem soli. Można go przechowywać przez długi czas bez obawy o zepsucie. Do suszenia lepiej wybrać polędwiczki z części lędźwiowej lub grzbietowej tuszy wieprzowej.

    Co przygotować:

    • polędwica, schab lub kotlet – 7 kg;
    • sól gruboziarnista – 350 g;
    • mielony pieprz czerwony i czarny – do smaku;
    • czosnek – dwie głowy;
    • gotowa przyprawa – dwa opakowania;
    • nasiona kminku, kolendra.

    Jak zrobić

  • Karbonadę pokroić na kawałki, odciąć tłuszcz, spłukać, osuszyć.
  • Trzymając kawałki nad miską, posyp je solą, a następnie rozetrzyj ziarna palcami. Lepiej nosić rękawiczki, jeśli na rękach są rany.
  • Włóż kawałki do miski, patelni, zamknij pokrywkę, ręcznik, dociśnij z uciskiem. Włóż do lodówki lub połóż na balkonie.
  • Trzymaj pod obciążeniem przez pięć dni, codziennie obracając mięso, spuszczając wodę.
  • Wyjmij i wysusz kawałki.
  • Wymieszaj wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, obtocz polandvitsu kleikiem.
  • Ponownie przełóż do miski, przykryj ręcznikiem, wstaw do lodówki na jeden dzień.
  • Teraz zawiń go w kawałki gazy, zwiąż sznurkiem, zawieś pod sufitem na werandzie lub loggii.
  • Odczekaj siedem do dziesięciu dni, upewniając się, że temperatura w pomieszczeniu nie wzrośnie powyżej 17-18 ° C.
  • Przechowywać w gazie na półce lodówki.
  • Niektóre gospodynie domowe zastanawiają się, czy do posypywania można użyć soli azotynowej. Lepiej nie eksperymentować z takimi dodatkami, kupować produkt bez zanieczyszczeń, jodu, fluoru.

    W piecu

    Osobliwości. Ten domowy przepis na suszone mięso jest dla tych, którzy nie lubią długo czekać na chwilę degustacji. Cały proces gotowania może zająć od pięciu do sześciu godzin. Suszone mięso suszone w piekarniku będzie można spróbować zaraz po schłodzeniu.

    Co przygotować:

    • cielęcina lub wołowina – 0,9-1 kg;
    • Worcester lub sos sojowy – jedna trzecia szklanki;
    • kolendra lub suszona kolendra – dwie łyżeczki;
    • mielony pieprz czerwony i czarny – po jednej łyżeczce;
    • suszony czosnek – jedna łyżeczka;
    • sól dla smaku;
    • płynny dym – opcjonalnie.

    Jak zrobić

  • Wszystkie przyprawy wymieszać, zmielić na gładko w moździerzu.
  • Wołowinę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, jeśli jest zamrożona, wcześniej naturalnie rozmrozić.
  • Plastry przełożyć do naczynia, wymieszać z sosem, posolić, dodać przyprawy.
  • Marynować przez co najmniej 40 minut.
  • Umieść blachę do pieczenia na dnie piekarnika. Powiesić kawałki na ruszcie, pozwalając marynacie spłynąć.
  • W trybie konwekcyjnym gotuj wołowinę przez około godzinę w temperaturze 80 ° C.
  • Zmniejsz temperaturę do 50°C, gotuj przez kolejne dwie do trzech godzin, aż wyschnie.
  • Nawet niedoświadczona gospodyni domowa może w ten sposób uschnąć mięso w domu. Możesz zmienić kompozycję przypraw, zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli, mielonego pieprzu do smaku. Lepiej podać przystawkę ze słabymi napojami alkoholowymi.

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. W kuchni „asystent” – powolna kuchenka – można również uschnąć domową basturmę. Wieprzowina, indyk wystarczy, ale w inteligentnym urządzeniu łatwiej jest ugotować suszone mięso z kurczaka. Jedyną wadą tej metody jest to, że nawet w dużej misce multicooker nie będzie można pomieścić wielu kawałków.

    Co przygotować:

    • pierś lub filet z kurczaka bez skóry – 0,8 kg;
    • cukier – 60 g;
    • sól – 50 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • olej roślinny;
    • pachnące zioła;
    • przyprawy.

    Jak zrobić

  • Filet umyć, osuszyć, posmarować mieszanką cukru i soli ze wszystkich stron.
  • Przełóż do szklanej miski, wstaw do lodówki na trzy dni.
  • Opłucz kurczaka. Wymieszaj przyprawy i przyprawy z kleikiem czosnkowym, olejem roślinnym w misce, natrzyj filet tą masą.
  • Zawiń w gazę, susz przez kilka dni w stanie zawieszenia.
  • Kawałki przełożyć do woreczka do pieczenia, zawinąć, zrobić trzy lub cztery nakłucia wykałaczką.
  • Gotuj w wolnej kuchence w trybie „Gaszenie” przez co najmniej 60 minut.
  • Od przypraw po pikantny smak kurczaka basturmy, można użyć goździków, wszystkich rodzajów mielonego pieprzu, kozieradki, ziół prowansalskich, tymianku, sumaka.

    Mięso można suszyć w domu w dowolny sposób, ale lepiej najpierw spróbować basturmy na przyjęciu, aby poczuć smak i aromat tego przysmaku. Jeśli lubisz proporcje soli, przypraw i przypraw, powtórzenie przepisu nie będzie trudne.

    Widok z góry suszonej wieprzowiny

    : „Po prostu pyszne”

    Każde mięso nacieram solą i przyprawami zmielonymi w moździerzu, ale staram się nie brać grubego kawałka, karbonadę dzielę wzdłuż na pół. Tarte mięso wkładam na kilka dni do torby na półce lodówki, następnie wyjmuję, chowam w gazę i wieszam na ulicy. Staram się robić to mięso w lutym-kwietniu, bo nie jest bardzo gorąco i na słońcu jest dużo ultrafioletu, muchy jeszcze nie latają. Mięso kupione 22 marca jadano na Wielkanoc, wytrawne, jak basturma, po prostu pyszne.

    Pietrowna, http://forum.ditenok.com/showthread.php?p=3683038

    Polędwiczki wieprzowe robiłam już kilka razy i mogę się podzielić kilkoma niuansami.
    1. Sól należy przyjmować tylko gruboziarnistą sól morską. Bardzo dobrze nasącza mięso i nie przesala.
    2. Czas solenia zależy od rodzaju mięsa, które chcesz otrzymać. Bardziej miękkie lub bardziej suche. Jeśli jest bardziej miękkie jak prosciutto, to 12 godzin wystarczy na 1 kg mięsa, jeśli jest bardziej suche jak basturma, to dziennie. W końcu posolić zarówno mięso soli, jak i usunąć wilgoć z mięsa.
    3. Przyprawy, to generalnie twoja fantazja. Obecnie na rynkach jest wielu różnych kupców sprzedających wszelkiego rodzaju przyprawy. Odbiorą Cię zgodnie z Twoim gustem i udzielą Ci porady.

    Dmitrij, http://www.iamcook.ru/showrecipe/1019

    Pierś umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na dzień na zimno, wypuści wodę, wyjąć w dzień, opłukać, wysuszyć, natrzeć solą z przyprawami w nowej gazie i kolejny dzień na mrozie, to cały przepis, lżejszy niż płuco, ale mięso jest twarde, uwielbiamy to. Wziąłem przyprawy: pieprz czarny, pieprz czerwony, paprykę, czosnek, sól.

    Alenka_Pieluszka//, http://www.babyplan.ru/questions/142589-vyalenoe-myaso-sekrety/

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka z pomidorów i ogórków na zimę Sałatka z makreli
    z warzywami
    Sałatka Paramonikha na zimę
    Sałatka Kuban na zimę
    Sałatka z Dunaju

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author