Dorsz w cieście na patelni krok po kroku przepis ze zdjęciem

Dorsz w cieście na patelni – przepis na tradycyjne greckie danie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • garnek lub patelnia z wysokimi bokami;
  • widelec;
  • film spożywczy;
  • duża głęboka miska na ciasto;
  • małe głębokie miski;
  • nóż;
  • deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Dorsz 1,5 kg
Suche drożdże 9 gramów
Czysta woda 250g
Piwo 150 gramów
Mąka pszenna 300g
Sól smak
Cukier granulowany 2-3 g
Olej roślinny 500 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 1,5 kg dorsza i oddzielamy filet od kalenicy i kości. Otrzymany filet z dorsza jest sprawdzany pod kątem obecności kości. Jeśli są kości, wyjmij je pęsetą.

    Potrzebujemy filetów z dorsza.

  • Ostrożnie zdejmij skórę z ryby, jeśli taka istnieje.

    Z fileta usuwamy skórę.

  • Pokrój filet z dorsza na małe kawałki.

    Pokrój filet na małe kawałki.

  • W głębokim dużym pojemniku wymieszaj 150 gramów piwa, 250 gramów czystej wody o temperaturze pokojowej, 2-3 gramy cukru pudru i 9 gramów suchych drożdży. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

    Do przygotowania ciasta wymieszać wodę z piwem, dodać drożdże i sól.

  • Przesiej 150 gramów mąki pszennej przez sito do osobnego pojemnika i dodaj sól do smaku. Mąkę dodawać partiami do miski drożdżowej i mieszać, aż nie będzie grudek.

    Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj trzepaczką.

  • Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na co najmniej godzinę.

    Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na godzinę.

  • Po godzinie drożdże aktywowały się, ciasto rosło i zwiększało swoją objętość.

    Po godzinie ciasto zwiększy swoją objętość dzięki drożdżom.

  • Na kuchence kładziemy mały rondel lub patelnię z wysokimi bokami i wlewamy do niej 500 gramów oleju roślinnego. Do głębokiej miski wsyp 50 gramów mąki pszennej i zawijaj w niej wszystkie kawałki naszego dorsza.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny i obtoczyć rybę w mące.

  • Następnie zanurzamy całą rybę w cieście i delikatnie zanurzamy w gorącym oleju roślinnym. Nie wkładaj do oleju dużo ryb na raz, w przeciwnym razie kawałki będą się sklejać.

    Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście i rozprowadzamy w gorącym oleju.

  • Dorsza smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

    Smaż kawałki dorsza z obu stron na złoty kolor.

  • Gotową rybę rozprowadzamy na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu ułożył się w stos.

    Gotową rybę przekładamy na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

  • Dorsza przekładamy na wspólny talerz lub rozkładamy na porcje i podajemy.

    Dorsz w cieście na patelni jest bardzo smaczny.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Jako dodatek do takiej ryby idealnie nadają się puree ziemniaczane z czosnkiem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
    • Możesz zastąpić ziemniaki kaszą gryczaną lub ryż z warzywami.
    • Również dorsz w cieście idealnie połączy się z sałatką ze świeżych lub pieczonych warzyw.
    • Jeśli chcesz podawać rybę na wspólnym daniu, najpierw połóż na niej kilka świeżych liści sałaty, a samego dorsza posyp posiekaną zieloną cebulką lub natką pietruszki. To znacznie ozdobi twoje danie.
    • Nie zaleca się podawania ryb w połączeniu ze smażonymi lub frytkami. W przeciwnym razie Twój posiłek będzie zbyt tłusty.
    • To danie świetnie komponuje się z różnymi sosami. Na przykład czosnek, śmietana lub pomidor. Pikantne sosy mogą również wzmocnić smak.
    • Taka ryba może pełnić rolę doskonałej przekąski do piwa i zastąpić zwykłe frytki i krakersy.

    Przepis

    W tym zobaczysz krok po kroku gotowanie dorsza w cieście. Usłyszysz również komentarze szefa kuchni, które pomogą Ci prawidłowo i smacznie ugotować tę rybę.

    Pyszne ryby mogą ozdobić każdy stół. Ale ważne jest, aby prawidłowo go ugotować, aby nawet najbardziej kapryśni zjadacze nie mogli oderwać się od twojego dania. Dlatego zaproponowano ci ten wspaniały przepis. Podobało ci się? Co byś do tego dodał? Podziel się swoimi przemyśleniami i wrażeniami w komentarzach!

    Inne przepisy rybne

    Domowy solony łosoś
    Makaron z wędzonym łososiem i rukolą
    Różowy łosoś na parze
    Tatar z tuńczyka z dressingiem z awokado i ostryg
    Łosoś w sosie śmietanowym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author