Dorsz w cieście według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Dorsz w cieście - prosty i bardzo smaczny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • głęboki rondel;
  • papierowy ręcznik kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • talerz zupy;
  • łyżka;
  • widelec;
  • nóż;
  • głęboka pojemność;
  • Łopatka;
  • chochla;
  • talerz obiadowy.

Składniki

Produkt Ilość
filet z dorsza 300g
Masło orzechowe 1 l
Mąka 6 art. l. + 3 łyżki. l.
Skrobia ziemniaczana 3 art. l.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka + 3-4 szczypty
słodka papryka 2 łyżeczki
Soda 0,5 łyżeczki
Jasne piwo ¾ stos.

Gotowanie krok po kroku

Rzadkie ciasto

  • W głębokim pojemniku wlej 6 łyżek. l. mąka i 3 łyżki. l. skrobię i wymieszaj z łyżką stołową.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią.

  • Dodaj 1 łyżeczkę do pojemnika. proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki. soda i 1 łyżeczka. sól, następnie ponownie wymieszaj suche składniki.

    Dodaj proszek do pieczenia, sól, sodę do mieszanki mąki i skrobi.

  • Ostrożnie wlej ¾ szklanki jasnego piwa i dokładnie wymieszaj widelcem do uzyskania gęstej, jednorodnej masy bez grudek.

    Do suchych składników wprowadzamy piwo i mieszamy ciasto.

  • Smażenie ryb

  • Bierzemy 300 g filetu z dorsza, kładziemy go na desce do krojenia i ostrożnie odcinamy nożem wszystkie kości. Pokrój filet na duże kawałki.

    Filet z dorsza pokrojony na kawałki.

  • W głębokiej misce wlej 3 łyżki. l. mąkę i lekko obtocz w niej pokrojone kawałki ryby.

    Każdy kawałek obtocz w mące.

  • Wlej 1 litr masła orzechowego do głębokiego rondla i dobrze podgrzej na średnim ogniu.

    Rozgrzej masło orzechowe w rondlu lub patelni.

    Ważny! Czasami może być trudno określić, czy olej wystarczająco się rozgrzał i jest gotowy do smażenia. Aby się przekonać, wystarczy wrzucić do niego kilka kropel gotowego ciasta. Jeśli kropelki zwiększą się i zaczną brązowieć, oznacza to, że olej się rozgrzał i możesz zacząć smażyć nasz filet z dorsza. Nie wrzucaj też wszystkich posmarowanych kawałków fileta od razu do oleju, w przeciwnym razie skleją się i będziesz musiał poświęcić czas na ich rozdzielanie. Ułóż je w porcjach tak, aby swobodnie unosiły się podczas smażenia w głębokim tłuszczu.

  • Bierzemy zwinięty w mąkę kawałek polędwicy z dorsza, dobrze przykrywamy gęstym cieście, ponownie obtaczamy w mące i przesyłamy na rozgrzany olej do smażenia.

    Z mąki przenosimy kawałki ryby do ciasta, następnie ponownie do mąki i dopiero potem wkładamy je do wrzącego oleju.

  • Rybę smażoną w głębokim tłuszczu smażymy przez około 5 minut, po czym wyjmujemy ją łyżką cedzakową i kładziemy na papierowym ręczniku kuchennym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. To samo robimy ze wszystkimi kawałkami dorsza.

    Przełóż usmażone kawałki ryby na papierowe ręczniki.

  • Zaraz po rozłożeniu na ręczniku wszystkich gotowych kawałków smażonego dorsza dodaj 3-4 szczypty soli i posyp 2 łyżeczkami. słodka papryka.

    Gotową rybę posyp solą i papryką.

  • Gdy ryba smażona w cieście lekko ostygnie, połóż ją na talerzu obiadowym z dodatkiem i podawaj.

    Dorsz w cieście, ugotowany według tego przepisu, zachwyci chrupiącą skórką i delikatnym mięsem w środku.

  • Przepis

    Ci, którzy chcą zobaczyć, jakie powinny być kawałki dorsza przed smażeniem, doprecyzować grubość ciasta lub zobaczyć, w jakim odcieniu powinny być gotowe kawałki ryby, powinni zajrzeć do przepisu.

    Główną cechą tego przepisu jest właśnie ciasto piwne. Nie martw się, że będzie smakował alkoholem, ponieważ podczas smażenia alkohol wyparowuje. Dla miłośników przypraw i przypraw możesz dodać do ciasta swoje ulubione dodatki, aby uzyskać bardziej aromatyczne danie. Czy próbowałeś tego przepisu na filet z dorsza? Jakich składników używasz do robienia ciasta? Z jakim sosem podajesz tę rybę? Podziel się wskazówkami i doświadczeniami z innymi czytelnikami.

    Inne przepisy rybne

    Grosznik solony na ostro
    Różowy łosoś duszony z marchewką i cebulą na patelni
    Pieczona makrela w folii
    Groszek w cieście
    Dorsz w sosie pomidorowym w wolnowarze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author