Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
- głęboki rondel;
- papierowy ręcznik kuchenny;
- deska do krojenia;
- talerz zupy;
- łyżka;
- widelec;
- nóż;
- głęboka pojemność;
- Łopatka;
- chochla;
- talerz obiadowy.
Składniki
Produkt | Ilość |
filet z dorsza | 300g |
Masło orzechowe | 1 l |
Mąka | 6 art. l. + 3 łyżki. l. |
Skrobia ziemniaczana | 3 art. l. |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Sól | 1 łyżeczka + 3-4 szczypty |
słodka papryka | 2 łyżeczki |
Soda | 0,5 łyżeczki |
Jasne piwo | ¾ stos. |
Gotowanie krok po kroku
Rzadkie ciasto
Smażenie ryb
Ważny! Czasami może być trudno określić, czy olej wystarczająco się rozgrzał i jest gotowy do smażenia. Aby się przekonać, wystarczy wrzucić do niego kilka kropel gotowego ciasta. Jeśli kropelki zwiększą się i zaczną brązowieć, oznacza to, że olej się rozgrzał i możesz zacząć smażyć nasz filet z dorsza. Nie wrzucaj też wszystkich posmarowanych kawałków fileta od razu do oleju, w przeciwnym razie skleją się i będziesz musiał poświęcić czas na ich rozdzielanie. Ułóż je w porcjach tak, aby swobodnie unosiły się podczas smażenia w głębokim tłuszczu.
Przepis
Ci, którzy chcą zobaczyć, jakie powinny być kawałki dorsza przed smażeniem, doprecyzować grubość ciasta lub zobaczyć, w jakim odcieniu powinny być gotowe kawałki ryby, powinni zajrzeć do przepisu.
Główną cechą tego przepisu jest właśnie ciasto piwne. Nie martw się, że będzie smakował alkoholem, ponieważ podczas smażenia alkohol wyparowuje. Dla miłośników przypraw i przypraw możesz dodać do ciasta swoje ulubione dodatki, aby uzyskać bardziej aromatyczne danie. Czy próbowałeś tego przepisu na filet z dorsza? Jakich składników używasz do robienia ciasta? Z jakim sosem podajesz tę rybę? Podziel się wskazówkami i doświadczeniami z innymi czytelnikami.
Inne przepisy rybne
Grosznik solony na ostro
Różowy łosoś duszony z marchewką i cebulą na patelni
Pieczona makrela w folii
Groszek w cieście
Dorsz w sosie pomidorowym w wolnowarze
Smacznego!