Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, ostry nóż, szczoteczka silikonowa, naczynie do pieczenia, piekarnik.
Składniki
filet z dorsza | 500 gramów |
Ziemniak | 4 rzeczy. |
Cebula | 1 szt. |
twardy ser | 100-150g |
Śmietana 20% | 5 ul. l. |
Krem | 100 ml |
Oregano | 1 łyżeczka |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Smak dorsza jest bardzo delikatny, dlatego bardzo łatwo można go napełnić przyprawami. Do tej ryby najlepiej nadaje się czosnek, czarny i biały pieprz.
- W tym przepisie obecność cytryny nie jest konieczna, ale zastosowana z umiarem tylko podkreśli delikatny smak dorsza z ziemniakami.
- Do pieczenia lepiej używać naczyń glinianych lub żeliwnych. Przybory metalowe mogą niekorzystnie wpływać na kolor gotowego naczynia, a także zmniejszać w nim ilość witamin i innych przydatnych substancji.
- Wybierając ryby, lepiej odmówić kupowania mrożonych filetów z grubą warstwą lodowej glazury. Świeże ryby nie powinny mieć nieprzyjemnego zapachu nietypowego dla ryb, mięso po sprasowaniu powinno być elastyczne, a jego kolor powinien być jednolity, bez plam i pasków.
Przepis
Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące gotowania dorsza z ziemniakami i śmietaną w piekarniku. Autorka pokazuje, jak trochę zamarynować filet z dorsza, a następnie położyć go na pokrojonych w plastry ziemniakach. W przepisie wykorzystano również śmietanę, śmietanę i ser, dzięki czemu danie z pewnością okaże się bardzo smaczne i pachnące.
Więc teraz wiesz, jak gotować w piekarniku filet z fresku z ziemniakami i śmietaną. Powiedz mi w komentarzach, czy podobał Ci się ten przepis? Co byś w nim zmienił? Jakich przypraw chciałbyś użyć? Jak Twoim zdaniem jest to danie na co dzień, czy powinno być przygotowywane tylko na święta?
Inne przepisy rybne
Tartlets z wątróbki dorsza
Pstrąg z pieca z ziemniakami
Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym
Grillowany tuńczyk
Karp zapiekany w piekarniku w folii
Smacznego!