Dorsz z ziemniakami w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Dorsz z ziemniakami i śmietaną w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, ostry nóż, szczoteczka silikonowa, naczynie do pieczenia, piekarnik.

Składniki

filet z dorsza 500 gramów
Ziemniak 4 rzeczy.
Cebula 1 szt.
twardy ser 100-150g
Śmietana 20% 5 ul. l.
Krem 100 ml
Oregano 1 łyżeczka
Sól smak
Pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj filet z dorsza, aby zdążył się zamarynować. Trochę posolić, popieprzyć i posypać oregano. Wyjeżdżamy na 15-20 minut.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, przygotuj składniki

  • Ziemniaki dokładnie umyć i obrać. Pokrój w cienkie plasterki.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, pokrój ziemniaki

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż posiekane ziemniaki cienką warstwą.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, przygotuj blachę do pieczenia

  • Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, posiekaj cebulę

  • Połóż filet z dorsza na powstałej warstwie ziemniaków.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, połóż rybę na ziemniakach

  • Posyp wierzch pokrojoną cebulą.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, na rybę połóż cebulę

  • Wypełnij wszystko kremem.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, polać składniki śmietaną

  • Połóż pozostałe ziemniaki na wierzchu. Dopraw ziemniaki odrobiną soli i posmaruj kwaśną śmietaną.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną

  • Następnie potrzyj mały kawałek twardego sera na grubej tarce. Ziemniaki posyp tartym serem.

    Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, posyp ziemniaki serem

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Po ugotowaniu pokrój na porcje. Przed podaniem danie można udekorować posiekanymi ziołami.

    Dorsz z ziemniakami w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Pomocne wskazówki

    • Smak dorsza jest bardzo delikatny, dlatego bardzo łatwo można go napełnić przyprawami. Do tej ryby najlepiej nadaje się czosnek, czarny i biały pieprz.
    • W tym przepisie obecność cytryny nie jest konieczna, ale zastosowana z umiarem tylko podkreśli delikatny smak dorsza z ziemniakami.
    • Do pieczenia lepiej używać naczyń glinianych lub żeliwnych. Przybory metalowe mogą niekorzystnie wpływać na kolor gotowego naczynia, a także zmniejszać w nim ilość witamin i innych przydatnych substancji.
    • Wybierając ryby, lepiej odmówić kupowania mrożonych filetów z grubą warstwą lodowej glazury. Świeże ryby nie powinny mieć nieprzyjemnego zapachu nietypowego dla ryb, mięso po sprasowaniu powinno być elastyczne, a jego kolor powinien być jednolity, bez plam i pasków.

    Przepis

    Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące gotowania dorsza z ziemniakami i śmietaną w piekarniku. Autorka pokazuje, jak trochę zamarynować filet z dorsza, a następnie położyć go na pokrojonych w plastry ziemniakach. W przepisie wykorzystano również śmietanę, śmietanę i ser, dzięki czemu danie z pewnością okaże się bardzo smaczne i pachnące.

    Więc teraz wiesz, jak gotować w piekarniku filet z fresku z ziemniakami i śmietaną. Powiedz mi w komentarzach, czy podobał Ci się ten przepis? Co byś w nim zmienił? Jakich przypraw chciałbyś użyć? Jak Twoim zdaniem jest to danie na co dzień, czy powinno być przygotowywane tylko na święta?

    Inne przepisy rybne

    Tartlets z wątróbki dorsza
    Pstrąg z pieca z ziemniakami
    Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym
    Grillowany tuńczyk
    Karp zapiekany w piekarniku w folii

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author