Draniki bez jajek według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Placki ziemniaczane bez jajek - chudy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: miska, łopatka, łyżka stołowa, tarka lub blender, nóż, deska, patelnia, kuchenka.

Składniki

Ziemniak 550 gramów
Cebula 65 gramów
koperek 15 gramów
Sól 2 łyżeczki
Pieprz 1 łyżeczka
Olej roślinny 4-5 art. l.
Mąka 70 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy od głównego składnika – ziemniaków. Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, jeśli będziemy używać blendera. W przeciwnym razie nie będziesz musiał go kroić, ale będziesz musiał zetrzeć go na drobnej tarce. Zajmując się tym komponentem, nie usuwamy pojemnika, w którym się on znajduje.

    Gotowanie naleśników bez jajek.

  • Po obraniu cebulę posiekaj w blenderze razem z koperkiem. Jeśli nie masz tego pod ręką, drobno posiekaj składniki nożem. Dodaj sól do naszej mieszanki ziemniaków, cebuli i koperku. Skoncentruj się na swoim smaku, ale nie przesadzaj, ponieważ ogólnoustrojowe spożywanie solonej żywności prowadzi do szeregu zdarzeń, które mogą zakończyć się zawałem serca lub udarem. Teraz musimy dodać pieprz. Zalecamy użycie świeżo zmielonej, ponieważ wydziela jaśniejszy aromat.

    Przygotuj składniki na naleśniki

  • Wymieszać szpatułką całą konsystencję i dodać mąkę. Początkowo bierzemy 70 g, ale musimy skupić się na soczystości warzywa. Jeśli ziemniak wypuścił dużo soku, należy go trochę wycisnąć lub zwiększyć ilość wsypanej mąki, w przeciwnym razie placki ziemniaczane się nie zakleszczą.

    Aby przygotować naleśniki, wymieszaj składniki

  • Dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na bok. Chodźmy do pieca. Podgrzej patelnię, wlewając do niej olej roślinny. Pożądane jest, aby patelnia miała grube dno, wtedy placki ziemniaczane nie będą się palić. W każdym razie ważne jest, aby nie zostawiać pieca podczas smażenia i upewnić się, że dno jest pokryte olejem i nie wysycha. Używając łyżki stołowej rozłóż ciasto na naleśniki w niewielkiej odległości od siebie. Zmniejsz ogień ze średniego do niskiego.

    Aby ugotować naleśniki, podgrzej patelnię

  • Smaż je z obu stron na złoty kolor. Draniki i tak będą chrupiące, nie trzeba ich smażyć, odparowując cały sok z ziemniaków.

    Smażyć ziemniaki na naleśniki

  • Danie, przyozdobione sałatą, można podawać z kwaśną śmietaną na śniadanie, obiad lub kolację. Chociaż placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z kuchnią białoruską, gotowane są również w Polsce, na Ukrainie i w Rosji, a sam przepis pochodzi z Niemiec. Nazwa pochodzi od słowa „łza”, ponieważ wcześniej ziemniaków nie nacierano, lecz „wydzierano” na spiczastych deskach. Kombinacje składników są zróżnicowane. Draniki smaży się z boczkiem, czosnkiem, dzikimi jagodami, mięsem mielonym, twarogiem, boczkiem, a nawet dynią. Na Białorusi często podaje się je z machanką, tradycyjnym sosem narodowym. Prawdziwy szef kuchni zawsze znajdzie własną wizję przepisu i sposobu podania, więc puść wodze fantazji i smacznego!

    Klasyczne placki ziemniaczane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Aby wizualnie zapoznać się z procesem gotowania chudych placków ziemniaczanych, zalecamy obejrzenie tego. Dowiesz się, jak mielić składniki i jak wyglądają złociste placki ziemniaczane, gdy są dostatecznie wysmażone.

    Ten przepis przyda się każdemu, kto lubi próbować nowych wariacji znanych potraw. Jakie nadzienie do naleśników uważasz za najbardziej udane? Czy próbowałeś tego dania w innych krajach? Jakie różnice zauważyłeś? Podziel się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki z szynką

    Draniki z serem

    Draniki z cukinii

    Draniki w piekarniku

    Naleśniki ziemniaczane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author