Draniki bez mąki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Prawdziwe naleśniki bez mąki i jajek - tego smaku nie da się opisać

Sprzęt i przybory kuchenne: duża miska lub miska, tarka, nóż, obieraczka do ziemniaków, łyżka, durszlak lub drobne sito, drewniana szpatułka, patelnia, kuchenka.

Składniki

Ziemniak 1 kg
Cebula 2 szt. (średni)
Sól 0,5 łyżeczki
Olej roślinny do smażenia

Gotowanie krok po kroku

  • Czyścimy 1 kg ziemniaków (6 ziemniaków średniej wielkości). Ziemniaki należy obrać tuż przed ich ugotowaniem. W końcu, jeśli zostawisz go na chwilę w wodzie, skrobia zniknie, a placki ziemniaczane mogą nie być tak smaczne. Czyścimy 2 średnie cebule i rozcieramy je na najmniejszej tarce. Zetrzyj ziemniaki na cebulę na tej samej tarce.

    Gotowanie placków ziemniaczanych bez mąki

  • Dokładnie wymieszaj posiekane składniki. Jeśli mieszanina okazała się trochę płynna, należy usunąć nadmiar soku. Najlepiej zrobić to za pomocą durszlaka lub drobnego sita.

    Przygotuj składniki na naleśniki

  • Po usunięciu nadmiaru soku wlej miksturę z powrotem do miski. Dodaj 0,5 łyżeczki. sól i dobrze wymieszaj. Kładziemy piec na patelni i wlewamy olej roślinny. Aby zrobić placki ziemniaczane z chrupiącą skórką, należy wlać około 4 mm oleju roślinnego.

    Aby przygotować placki ziemniaczane, podziel patelnię

  • Na rozgrzaną patelnię połóż łyżkę placków ziemniaczanych. Powinny mieć około 7-8 mm wysokości.

    Smażyć ziemniaki na naleśniki

  • Smażyć na złoty kolor i odwrócić. Druga strona placka ziemniaczanego powinna być tak samo rumiana. Przed każdą nową partią placków ziemniaczanych mieszankę należy wymieszać.

    Aby przygotować naleśniki, usuń nadmiar tłuszczu

  • Po smażeniu placków ziemniaczanych połóż je na ręczniku papierowym, aby wchłonął w nie nadmiar oleju.

    Draniki bez mąki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Draniki podawaj z gęstą śmietaną. W końcu w ten sposób ich smak zostanie ujawniony jeszcze bardziej. Draniki gotowane bez mąki i jajek są bardzo delikatne i zachowują prawdziwy smak ziemniaków.

    Sekretem prawdziwych placków ziemniaczanych bez mąki jest wybór ziemniaków wzbogaconych skrobią. Aby określić, jak bogaty jest w skrobię wybrany ziemniak, weź ziemniaka i pokrój go na pół w poprzek. Następnie zacznij obracać połówki, pocierając je razem.

    Po minucie chwyć jedną połówkę ziemniaka i zobacz, czy druga mocno ją trzyma. Jeśli obie połówki są mocno sklejone, z takich ziemniaków można bezpiecznie zrobić placki ziemniaczane. A jeśli nie, dodaj 2 łyżki do przygotowanej mieszanki ziemniaków i cebuli. l. skrobia.

    Przepis

    Ten szczegółowy przepis pomoże Ci przygotować pyszne i delikatne placki ziemniaczane. doświadczony bloger i specjalista kulinarny zdradza swoje tajniki robienia placków ziemniaczanych bez mąki i jajek. Ten przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga dużej ilości składników, ale rezultat mile zaskoczy nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich.

    Oczywiście placki ziemniaczane można uznać za pełnowartościowe danie, ale mogą być również dodatkiem i dodatkiem do dań mięsnych, rybnych i innych. Klasyczne połączenie to placki ziemniaczane ze śmietaną i ziołami. A z czym wolisz jeść placki ziemniaczane?

    Inne przepisy na naleśniki

    Dranik po węgiersku

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki ze skwarkami

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki z Feta

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author