Sprzęt i przybory kuchenne: duża miska lub miska, tarka, nóż, obieraczka do ziemniaków, łyżka, durszlak lub drobne sito, drewniana szpatułka, patelnia, kuchenka.
Składniki
Ziemniak | 1 kg |
Cebula | 2 szt. (średni) |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Olej roślinny | do smażenia |
Gotowanie krok po kroku
Draniki podawaj z gęstą śmietaną. W końcu w ten sposób ich smak zostanie ujawniony jeszcze bardziej. Draniki gotowane bez mąki i jajek są bardzo delikatne i zachowują prawdziwy smak ziemniaków.
Sekretem prawdziwych placków ziemniaczanych bez mąki jest wybór ziemniaków wzbogaconych skrobią. Aby określić, jak bogaty jest w skrobię wybrany ziemniak, weź ziemniaka i pokrój go na pół w poprzek. Następnie zacznij obracać połówki, pocierając je razem.
Po minucie chwyć jedną połówkę ziemniaka i zobacz, czy druga mocno ją trzyma. Jeśli obie połówki są mocno sklejone, z takich ziemniaków można bezpiecznie zrobić placki ziemniaczane. A jeśli nie, dodaj 2 łyżki do przygotowanej mieszanki ziemniaków i cebuli. l. skrobia.
Przepis
Ten szczegółowy przepis pomoże Ci przygotować pyszne i delikatne placki ziemniaczane. doświadczony bloger i specjalista kulinarny zdradza swoje tajniki robienia placków ziemniaczanych bez mąki i jajek. Ten przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga dużej ilości składników, ale rezultat mile zaskoczy nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich.
Oczywiście placki ziemniaczane można uznać za pełnowartościowe danie, ale mogą być również dodatkiem i dodatkiem do dań mięsnych, rybnych i innych. Klasyczne połączenie to placki ziemniaczane ze śmietaną i ziołami. A z czym wolisz jeść placki ziemniaczane?
Inne przepisy na naleśniki
Dranik po węgiersku
Draniki z mięsem mielonym
Draniki ze skwarkami
Draniki z mięsem mielonym
Draniki z Feta
Miłego czytania!