Draniki z mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pachnące placki ziemniaczane z mięsem mielonym - świetne na śniadania i przekąski

Sprzęt i przybory kuchenne: tarka, deska do krojenia, nóż, miski, patelnia, maszynka do mięsa, kuchenka, sitko, ręcznik papierowy.

Składniki

Produkt Ilość
Ziemniak 7-8 szt. (500g)
Duża cebula) 1 szt.
Kurze jajo 1 szt.
Mielony kurczak lub różne 300g
Skrobia ziemniaczana 1 ul. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny do smażenia 30-50 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Bardzo drobno posiekaj jedną cebulę i zalej ją wrzątkiem. To usunie gorycz i sprawi, że cebula będzie bardziej miękka.

    Zmiel cebulę i zalej ją wrzątkiem na kilka minut.

  • Zetrzyj pół kilograma ziemniaków na grubej tarce.

    Zetrzyj ziemniaki na tarce.

  • Jeśli używasz kawałka mięsa, przekręć go w maszynce do mięsa na mięso mielone.

    Zmiel mięso na mięso mielone.

  • Do miski z ziemniakami dodaj odcedzoną cebulę i 300 gram mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj składniki.

    W misce wymieszaj mięso mielone, ziemniaki i cebulę.

  • Następnie dodać sól, czarny pieprz mielony do smaku, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ubić jajko. Ponownie wymieszaj.

    Do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, skrobię.

  • Połóż patelnię na ogniu, wlej do niej rafinowany olej roślinny i pozwól mu się dobrze rozgrzać.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Na patelni rozsmarować łyżkę masy ziemniaczanej i smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złocisty, chrupiący kolor. Ogień nie powinien być mocny, bo placki ziemniaczane będą smażone na zewnątrz, a surowe w środku.

    Smażyć naleśniki z obu stron.

  • Gotowe ciasta układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Dzięki temu naleśniki są soczyste, delikatne i smaczne. Są pokryte pyszną skórką, a w środku pozostają miękkie i w ogóle nie zapychają się mąką.

    Draniki z mięsem mielonym doskonale uzupełnią sos śmietanowy.

  • Czy wiedziałeś?  Różnica między dranikami a plackami ziemniaczanymi jest dość niewielka: pierwszy termin jest używany w ojczyźnie potrawy – na Białorusi, a drugi na Ukrainie.

    Sposób dekoracji i podawania

    Gotowe danie najlepiej nadaje się na poranny posiłek, ale można je również zjeść na obiad i kolację. Zwyczajowo podaje się ze śmietaną lub sosem śmietanowo-czosnkowym, posypanym posiekanymi ziołami na wierzchu. Inną dobrą opcją dressingu jest olej słonecznikowy zmieszany z pokruszonym czosnkiem i solą.

    Gotowanie tego dania jest całkiem możliwe nawet na świątecznym stole, ponieważ przepis nie jest dość klasyczny, a goście z pewnością będą zachwyceni naleśnikami mięsnymi. W takim przypadku najlepiej wlać śmietanę do osobnej miski za pomocą łyżki i pozwolić każdemu gościowi samodzielnie zebrać żądaną ilość.

    Przepis

    Na poniższym filmie wyraźnie widać etapy wyrabiania mielonego ziemniaka i mięsa, smażenia placków ziemniaczanych, a także ich ostateczną liczbę na podstawie wskazanych produktów.

    Jeśli masz dość klasycznych placków ziemniaczanych i chcesz spróbować czegoś nowego, przygotuj danie według tego przepisu. Technologia nie różni się zbytnio od zwykłej, ale wynik na pewno Cię zaskoczy i zachwyci. Napisz do nas w komentarzach, czy udało Ci się usmażyć naleśniki mięsne i podziel się przepisami na sosy, z którymi lubisz je najbardziej.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki ze skwarkami

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki z Feta

    Klasyczne placki ziemniaczane

    Draniki bez jajek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author