Draniki z serem feta przepis krok po kroku ze zdjęciem

Draniki z serem feta – tego nie próbowałaś

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • nieprzywierająca patelnia z pokrywką;
  • maszynka do mięsa (mikser);
  • durszlak;
  • głębokie miski o różnych rozmiarach;
  • płaski talerz;
  • papierowe ręczniki;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • drewniana szpatułka;
  • tarka;
  • łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Sery Feta 150 gramów
zioła prowansalskie 2 gramy
Cebula 1 szt.
Ziemniak 500 gramów
Mąka pszenna 40 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 50g
jajko 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Na grubej tarce zetrzyj 150 gramów sera feta.

    Zetrzyj ser feta.

  • Dodaj 2 gramy ziół prowansalskich do sera i dobrze wymieszaj.

    Ser wymieszać z przyprawami ziołowymi prowansalskimi.

  • Czyścimy, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przepuszczamy 500 gramów ziemniaków przez maszynkę do mięsa. Możesz również zetrzeć warzywo na drobnej tarce lub zabić w blenderze. Cebule są obierane, myte, a także przepuszczane przez maszynę do mięsa.

    Obrane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub trzy na tarce.

  • Ziemniaki z cebulą włożyć do durszlaka i wymieszać. W ten sposób nadmiar płynu spłynie, a wraz z nim skrobia.

    Masę ziemniaczaną wycisnąć sitkiem.

  • Suchą masę ziemniaczaną przekładamy na głęboki talerz, dodajemy jedno jajko kurze, sól i pieprz do smaku i dobrze mieszamy.

    Dodaj jajko do ziemniaków.

  • Dodaj 40 gram mąki pszennej i ponownie wymieszaj.

    Dodaj mąkę i wymieszaj masę.

  • Wlej 50 gramów oleju roślinnego na nieprzywierającą patelnię i włóż do pieca.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Gdy patelnia jest gorąca, rozsmaruj łyżką małe ciasteczka z naszej masy. Smaż przez minutę.

    Przełóż mieszankę ziemniaczaną na patelnię.

  • Na wierzchu połóż trochę sera z ziołami i przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Smaż po tej samej stronie przez kolejną minutę i odwróć.

    na każdy półfabrykat nałożyć trochę nadzienia serowego i zamknąć kolejną porcją ciasta ziemniaczanego.

  • Przykryj patelnię pokrywką i smaż naleśniki przez 3 minuty. W ten sposób przystępujemy do całej masy ziemniaczano-serowej.

    Smażyć naleśniki z obu stron.

  • Przykrywamy talerz ręcznikami papierowymi i układamy na nich gotowe naleśniki.

    Gotowe placki ziemniaczane z serem najpierw przekładamy na serwetki, aby pozbyć się tłuszczu.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Jeśli nie masz sera feta, możesz go bezpiecznie zastąpić serem.
    • W tym przypadku jako nadzienie możesz użyć czego tylko zapragnie Twoja wyobraźnia. Na przykład ser można zastąpić warzywami lub mięsem mielonym.
    • Możesz udekorować to danie, podając świeży koperek i domowej roboty kwaśną śmietanę.
    • Idealne są również sosy, takie jak grzybowy, pomidorowy i majonezowy.
    • Jeśli chcesz wzmocnić smak sera, podawaj danie z sosem serowym.
    • Ale jeśli chcesz trochę pikantności, w tym przypadku podawaj satsebeli lub adjika do placków ziemniaczanych.
    • Danie podawane jest na ciepło jako przystawka lub danie główne.
    • Jeśli do masy ziemniaczanej dodasz posiekaną zieleninę lub paprykę, twoje placki ziemniaczane będą nie tylko smaczne i pachnące, ale także bardzo piękne.

    Przepis

    To szczegółowo opisuje i pokazuje proces robienia placków ziemniaczanych z serem. To danie idealne na śniadanie lub rodzinny obiad.

    Chcesz urozmaicić swoje menu? Wtedy masz świetną okazję, aby ugotować niezwykłe danie ze znanych produktów. Pomoże ci ten przepis, który opisano w tym artykule. W końcu każda gospodyni domowa zawsze będzie miała pół kilograma ziemniaków, ale ser nie jest trudny. Ale smak takiego dania bardzo cię ucieszy i od razu zapiszesz ten przepis w szeregach swoich ulubionych. Czy podobała Ci się ta opcja gotowania placków ziemniaczanych? Jakich dodatków użyjesz zamiast sera? A może próbowałeś już tego dania? Koniecznie podzielcie się wrażeniami i przemyśleniami w komentarzach!

    Inne przepisy na naleśniki

    Klasyczne placki ziemniaczane

    Draniki bez jajek

    Draniki z szynką

    Draniki z serem

    Draniki z cukinii

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author