Draniki z węgierskim mięsem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Cudowny węgierski naleśnik mięsny - spróbuj go ugotować 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, tarka, szpatułka, talerz do serwowania.

Składniki

Mięso (wołowina lub wieprzowina) 600 gramów
jajko 1 szt.
Cebula 2 szt.
papryka 2 szt.
Pomidor 2 szt.
Pieczarka 250g
koncentrat pomidorowy 1 ul. l.
Ziemniak 1 kg
Czosnek 3 goździki
świeża pietruszka 30 gramów
mielona papryka 1 łyżeczka
Mąka pszenna 2 łyżki stołowe. l.
Sól smak
pieprz mielony smak
Kwaśna śmietana smak
Ostra papryka (świeża) smak
Przyprawy smak
Cukier smak
Woda 0,5 litra

Gotowanie krok po kroku

Możesz ugotować „worek złodzieja” lub placek ziemniaczany po węgiersku, według przepisu krok po kroku:

  • Mięso pokroić w kostkę około 2 cm i dodać czubatą łyżkę mąki, aby zachować soki mięsne i zagęścić sos. Mięso należy obtoczyć w mące bezpośrednio przed smażeniem.

    Gotowanie naleśników z mięsem

  • Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Pokrój paprykę w ten sam sposób.

    Pokrój paprykę na naleśniki

  • Jeśli lubisz ostre, drobno posiekaj wymaganą ilość ostrej papryki. Drobno posiekaj cebulę. Opcjonalnie można również pokroić na półpierścienie.

    Pokrój cebulę na naleśniki

  • Z pomidorów zdejmij skórkę, po zalaniu wrzątkiem. Pokrój w drobną kostkę. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do konsystencji śmietany.

    Aby przygotować naleśniki, posiekaj pomidory

  • Drobno posiekaj pietruszkę i czosnek.

    Aby przygotować placki ziemniaczane, posiekaj warzywa

  • Na patelni rozgrzać olej roślinny i ułożyć mięso. Smażyć mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Następnie przenieś go na talerz.

    Aby przygotować naleśniki, usmaż mięso

  • W razie potrzeby na patelnię dodaj olej roślinny, włóż cebulę, pieczarki, paprykę i smaż przez 2-3 minuty.

    Do przygotowania naleśników smażymy warzywa

  • Dodaj pomidory i dalej smaż, mieszając łopatką, przez 3-4 minuty. Dodaj rozcieńczoną pastę pomidorową. Ten składnik jest opcjonalny w tym daniu, więc możesz go pominąć, jeśli chcesz.

    Do przygotowania placków ziemniaczanych dodaj pastę pomidorową

  • Posyp paprykę i dobrze wymieszaj. Dodaj swoje ulubione przyprawy i dobrze wymieszaj. Usmażone mięso wkładamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 15-20 minut.

    Do gotowania placków ziemniaczanych, duszenia warzyw

  • Ponownie zamieszaj i dodaj wodę, aby mięso było lekko przykryte. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie w pełni ugotowane (miękkie). Skosztuj i dodaj trochę soli, jeśli to konieczne. Możesz dodać trochę cukru, jeśli chcesz.

    Dodaj przyprawy, aby zrobić naleśniki

  • Na sam koniec dodaj posiekaną zieleninę, czosnek i wymieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

    Posiekaj warzywa na naleśniki

  • W przypadku placków ziemniaczanych obierz ziemniaki i zetrzyj na średniej tarce lub w robocie kuchennym. Zetrzyj również cebulę, wymieszaj z ziemniakami.

    Aby przygotować placki ziemniaczane, zetrzyj ziemniaki

  • W razie potrzeby dodaj sól, trochę mielonego czarnego pieprzu i zmielony czosnek. Wbij jajko, wymieszaj łyżkę mąki i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj przyprawy, aby zrobić naleśniki

  • Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż ciasto ziemniaczane na całym dnie patelni warstwą 5 mm. Spłaszcz i poczekaj, aż na dnie utworzy się skórka. Następnie możesz odwrócić naleśnik. Zrób to zgrabnym ruchem łopatki bardzo ostrożnie i szybko. Smaż po drugiej stronie, aż skończysz. W sumie z tej ilości ciasta uzyskuje się około 5 placków ziemniaczanych.

    Smażyć ziemniaki na naleśniki

  • Gotowy placek ziemniaczany połóż na talerzu do podania. Na połowę placka ziemniaczanego posmarować farszem mięsnym i przykryć drugą połową. Posyp kwaśną śmietaną i posyp ziołami i czosnkiem.

    Draniki z węgierskim mięsem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Smacznego!

    opcje gotowania

    Istnieją inne opcje gotowania naleśników z mięsem po węgiersku:

    • Możesz dodać pokrojoną w kostkę marchewkę do warzyw.
    • Zamiast pieczarek możesz dodać dowolne inne grzyby.
    • Możesz eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw.
    • Czasami zamiast oleju roślinnego stosuje się świeży smalec wieprzowy.
    • Zamiast wody możesz dodać bulion z kurczaka lub wołowiny.

    Przepis

    Proponujemy zapoznać się z przepisem na przygotowanie pysznego i niezwykłego dania „Robber’s Bag”.

    Historia opowiada o tym, jak krok po kroku przygotowywać placki ziemniaczane z mięsem w węgierskim stylu. Autorka tego Irina Chlebnikova wyraźnie pokazuje proces gotowania. Zobaczysz także, jaki jest efekt końcowy.

    Drodzy czytelnicy, lubicie placki ziemniaczane? Sugerujemy ugotowanie węgierskiego naleśnika mięsnego z mięsem według przepisu z tego artykułu. Daj nam znać, co myślisz o tym daniu i co poleciłabyś dodać lub usunąć z kompozycji składników. Czekamy na Wasze komentarze i rekomendacje.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki ze skwarkami

    Draniki z mięsem mielonym

    Draniki z Feta

    Klasyczne placki ziemniaczane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author