
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, tarka, szpatułka, talerz do serwowania.
Składniki
Mięso (wołowina lub wieprzowina) | 600 gramów |
jajko | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
papryka | 2 szt. |
Pomidor | 2 szt. |
Pieczarka | 250g |
koncentrat pomidorowy | 1 ul. l. |
Ziemniak | 1 kg |
Czosnek | 3 goździki |
świeża pietruszka | 30 gramów |
mielona papryka | 1 łyżeczka |
Mąka pszenna | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | smak |
pieprz mielony | smak |
Kwaśna śmietana | smak |
Ostra papryka (świeża) | smak |
Przyprawy | smak |
Cukier | smak |
Woda | 0,5 litra |
Gotowanie krok po kroku
Możesz ugotować „worek złodzieja” lub placek ziemniaczany po węgiersku, według przepisu krok po kroku:
Mięso pokroić w kostkę około 2 cm i dodać czubatą łyżkę mąki, aby zachować soki mięsne i zagęścić sos. Mięso należy obtoczyć w mące bezpośrednio przed smażeniem. 
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Pokrój paprykę w ten sam sposób. 
Jeśli lubisz ostre, drobno posiekaj wymaganą ilość ostrej papryki. Drobno posiekaj cebulę. Opcjonalnie można również pokroić na półpierścienie. 
Z pomidorów zdejmij skórkę, po zalaniu wrzątkiem. Pokrój w drobną kostkę. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do konsystencji śmietany. 
Drobno posiekaj pietruszkę i czosnek. 
Na patelni rozgrzać olej roślinny i ułożyć mięso. Smażyć mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Następnie przenieś go na talerz. 
W razie potrzeby na patelnię dodaj olej roślinny, włóż cebulę, pieczarki, paprykę i smaż przez 2-3 minuty. 
Dodaj pomidory i dalej smaż, mieszając łopatką, przez 3-4 minuty. Dodaj rozcieńczoną pastę pomidorową. Ten składnik jest opcjonalny w tym daniu, więc możesz go pominąć, jeśli chcesz. 
Posyp paprykę i dobrze wymieszaj. Dodaj swoje ulubione przyprawy i dobrze wymieszaj. Usmażone mięso wkładamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. 
Ponownie zamieszaj i dodaj wodę, aby mięso było lekko przykryte. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie w pełni ugotowane (miękkie). Skosztuj i dodaj trochę soli, jeśli to konieczne. Możesz dodać trochę cukru, jeśli chcesz. 
Na sam koniec dodaj posiekaną zieleninę, czosnek i wymieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia. 
W przypadku placków ziemniaczanych obierz ziemniaki i zetrzyj na średniej tarce lub w robocie kuchennym. Zetrzyj również cebulę, wymieszaj z ziemniakami. 
W razie potrzeby dodaj sól, trochę mielonego czarnego pieprzu i zmielony czosnek. Wbij jajko, wymieszaj łyżkę mąki i wszystko dobrze wymieszaj. 
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż ciasto ziemniaczane na całym dnie patelni warstwą 5 mm. Spłaszcz i poczekaj, aż na dnie utworzy się skórka. Następnie możesz odwrócić naleśnik. Zrób to zgrabnym ruchem łopatki bardzo ostrożnie i szybko. Smaż po drugiej stronie, aż skończysz. W sumie z tej ilości ciasta uzyskuje się około 5 placków ziemniaczanych. 
Gotowy placek ziemniaczany połóż na talerzu do podania. Na połowę placka ziemniaczanego posmarować farszem mięsnym i przykryć drugą połową. Posyp kwaśną śmietaną i posyp ziołami i czosnkiem. 
Smacznego!
opcje gotowania
Istnieją inne opcje gotowania naleśników z mięsem po węgiersku:
- Możesz dodać pokrojoną w kostkę marchewkę do warzyw.
- Zamiast pieczarek możesz dodać dowolne inne grzyby.
- Możesz eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw.
- Czasami zamiast oleju roślinnego stosuje się świeży smalec wieprzowy.
- Zamiast wody możesz dodać bulion z kurczaka lub wołowiny.
Przepis
Proponujemy zapoznać się z przepisem na przygotowanie pysznego i niezwykłego dania „Robber’s Bag”.
Historia opowiada o tym, jak krok po kroku przygotowywać placki ziemniaczane z mięsem w węgierskim stylu. Autorka tego Irina Chlebnikova wyraźnie pokazuje proces gotowania. Zobaczysz także, jaki jest efekt końcowy.
Drodzy czytelnicy, lubicie placki ziemniaczane? Sugerujemy ugotowanie węgierskiego naleśnika mięsnego z mięsem według przepisu z tego artykułu. Daj nam znać, co myślisz o tym daniu i co poleciłabyś dodać lub usunąć z kompozycji składników. Czekamy na Wasze komentarze i rekomendacje.
Inne przepisy na naleśniki
Draniki z mięsem mielonym
Draniki ze skwarkami
Draniki z mięsem mielonym
Draniki z Feta
Klasyczne placki ziemniaczane
Miłego czytania!